Till minne av publicisten Jan Gillberg (1935-2023)

Thomas Gjutarenäfve intervjuar Olle Bennman – en gammal vän till Jan Gillberg

publicerad 8 augusti 2023
Jan Gillberg, 2014 - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice
Jan Gillberg, 2014 – Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Jan Gillberg (1935-2023) var en legend inom debatter och publikationer, framför allt inom områdena för Palmemordet och Estoniakatastrofen. Thomas Gjutarnäfve skulle göra ett antal intervjuer med Jan Gillberg om hans mångåriga arbete och forskning, men tyvärr kom dödsbudet den 18 juni 2023.

I den här minnesintervjun om Jan Gillberg, berättar Olle Bennman (en god vän till Jan sedan 40 år), om sina minnen av Gillberg. Olle och Jan har haft många samtal genom åren om allt som varit viktigt för dem bägge.

Gillberg är känd för tidningen DSM som fokuserade på undersökande journalistik och debatt. NewsVoice har för avsikt att publicera artiklar från DSM inom ramen för ett samarbetskontrakt som NewsVoice undertecknade med Gillberg.

Jan Gillberg begravdes i Gränna den 2:e augusti 2023.

Producent och intervju Thomas Gjutarenäfve


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Rip Jan Gillberg!

    Talade lite löst med några av hans närmsta vänner om att författa hans biografi, men det blev aldrig av fler orsaker. Jan släppte inte så lätt människor in på sig och vill man inte så går det inte.

    Det kan vara problematiskt att skriva andras memoarer. Dels gör sig inte alla episoder i livet så bra i text – brukar säga att texten inte får lukta illa dessutom kan personen vid ett senare tillfälle få kalla fötter vilja ändra eller stryka i berättelsen, inte bra!

    Jag anser det bli bättre om skribenten har mer fria tyglar och intervjuoffret är passivt, på samma sätt som advokaten bättre för ens talan än om man själv försöker göra det. Det måste också finnas ett intresse inför personen om man ska skriva och framför allt måste det finns en story som sticker ut, är värd att berättas och här spelar det mindre roll man själv tycker om individen. En genomtrevlig människa som inget har att berätta, blir inte mycket till att läsning, hellre då någon kontroversiell person.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *