Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Scott Ritter analyserar riskerna för krig med Kina, Iran och i Afrika

publicerad 16 augusti 2023
- Kristoffer Hell
Scott Ritter

Den tidigare vapeninspektören Scott Ritter tror inte på ett amerikanskt krig med Kina eller Iran de kommande månaderna, eller året, men förmodligen i Afrika.

Ett fredsavtal i Ukraina kan vara på gång, men bara om det säljs in som att Ryssland “tvingas” till det – även om verkligheten är den omvända.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har i ett flertal krigspel insett att “USA lider tunga förluster varje gång” det försöker ta ön Taiwan från Kina och förutser en nedtrappning av den amerikanska retoriken mot Beijing.

Nästa år är det också val i Taiwan och det parti som ligger bäst till i opinionsundersökningar är det som är minst fientligt inställt till fastlands-Kina.

Scott Ritter ser amerikansk militär närvaro i Persiska viken enbart som en “uppvisning”:

“USA kan skicka hur många fartyg som helst till persiska viken. Verkligheten är att Iran har den militära kapaciteten att sänka dem alla.

Att förlita sig på traditionella stora amfibiefartyg [landstigningsfartyg] är rena självmordet”.

Vad gäller den nyligen leverade hoten mot de antivästliga kuppmakarna i Niger är Ritter “mycket oroad” över möjligheten av ett krig med direkt amerikansk inblandning, om den västkontrollerade västafrikanska samarbetsorganisationen ECOWAS gör allvar av hotet att invadera Niger:

“Vi har 1 100 amerikanska soldater stationerade i en skräddarsydd bas som kostat 100 miljoner dollar i Niger. Vi kommer inte att ge upp detta…

Jag oroar mig för vad som sker om ECOWAS mobiliserar och skickar in 25 000 soldater och de åker på stryk…

Kommer USA att känna sig tvingat att rusa till undsättning? Kommer vi att se en stegvis eskalering? Jag hoppas på diplomatin, men tror att konflikt är det troligaste utfallet”.

Ukraina

Rapporteringen i västmedia om Ukraina har börjat förändras och krypa närmare verkligheten och Ritter ser en situation där politiker och media i det av USA kontrollerade Väst kan komma att försöka sälja in eventuella fredsförhandlingar som om Ryssland “tvingats” till detta.

Verkligheten är att skälet till att Moskva överhuvudtaget gick in i, vad som då hette Ukraina, men sedan 2022 tillhör Ryssland, var just för att få till stånd meningsfulla förhandlingar efter att Minskavtalen från 2014 och 2015 saboterats av Kiev och Väst.

Ritter om president Zelenskys roll:

“Jag är oroad över Zelenskis framtid,  för att vara ärlig, jag tror att den snabbast vägen till fred är att Zelensky behåller makten”.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq