Agneta Norberg om sitt fredsarbete och försvar efter att hon uteslutits från flera fredsgrupper

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 september 2023
- Torbjörn Sassersson
Agneta Norberg. Fotograf okänd
Agneta Norberg. Fotograf okänd

Agneta Norberg uteslöts nyligen från flera fredsgrupper. NewsVoice frågade fredsveteranen om vad som egentligen hände. Vi ville ge henne fritt spelrum att förklara sin version och hur hon ser på omständigheterna.

Intervjun tar oss även tillbaka i tiden till Agnetas barndom och livet som tidigt formade hennes karaktär och personliga styrka.

 

Agneta Norberg, augusti 2023:

“I förrgår fick jag ett telefonsamtal från Kvinnor för Fred [KFF] – en organisation som jag var med och bildade 1980. Beskedet var att jag var utesluten ur organisationen. Skäl angavs inte men jag vet att de hotats med att inte få organisationsbidrag om de inte såg över sin medlemslista. Mitt namn hade nämnts”.

Från Britta Rings Facebook-profil, juni 2023:

“Idag satt jag i solskenet utanför Solidaritetshuset tillsammans med Agneta Norberg och väntade på att Sylvia Rönn skulle förena sig med oss i ett möte. Hon var upptagen av en intervju på KFFs kontor. När hon dök upp visade det sig att det var representanter för Jämställdhetsmyndigheten som mycket utförligt hade frågat ut Sylvia om Kvinnor för freds verksamhet.

Deras uppgift var att kontrollera om KFF uppfyller demokrativillkoren för att ta emot sitt “bidrag till kvinnors organisering” – ett mycket viktigt bidrag, som gör det möjligt för KFF att bekosta ett litet kontorsrum och en deltidsanställd i Solidaritetshuset.

Problemet var medlemmen Agneta Norbergs “extrema åsikter” och Sylvia fick veta att “en utredning pågår”. Exakt vilka “extrema åsikter” det handlade om nämndes inte, utom att Agneta påstods ha sagt något ofördelaktigt om försvarsministern. Vilken? Något namn nämndes inte.

Vi rådde Sylvia att begära konkret och skriftlig information om “utredningen” och de “extrema åsikterna” samt en förklaring till att Agnetas privata åsikter skulle blandas in i motiven för KFFs tilldelning av ekonomiska bidrag.

För övrigt om så vore att Agneta sagt något kritiskt eller rentav elakt om försvarsministern (vilket hon själv inte har något minne av) så är det en demokratisk rättighet att kritisera ministrar och förklara dem fullständigt odugliga om man anser det.

Ett mycket obehagligt försök till åsiktscensur medelst ekonomisk utpressning från Jämställdhetsmyndigheten, som inte tycks vara underrättad om sina egna befogenheter.”

 

Intervju, mixning och text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Jag har nämnt Esrange vid flera tillfällen när jag föreläst. Esrange är världens största nedladdnings -station från satelliter som ligger inte långt från Kiruna. Den samarbetar intimt med NASA alltså USAs rymdföretag. Ångströmlaboratorierna i Uppsala är en annan samarbetspartner. Jag har följt verksamheten vid Esrange en längre tid eftersom jag är rådgivare vid Global Netwrk Against Weapons and Nuclear Power in Space http://www.space4peace.org Tidigare satt jag i styrelsen. Böcker som är viktiga för att förstå hur nordområdena tjänar USAs planer på krig mot Ryssland är: Satelittkriget, Bård Wormdal,2011,och STAR WARS,US tools for Space Supremacy av Loring Wirbel, 2004.

 • Hej Torbjörn,
  Mellan 49:00-51:00 nämner Agneta ett par gånger “Nasa och Esri” i samband med aktiviteterna i Rymdstationen i Kiruna.

  Säger Agneta Esri? Och isf, är det företaget Esri hon syftar på?

  Esri är nämligen ett välkänt amerikanskt företag och världsledande inom GIS “Geografisk Information System”.

  Jag var anställd hos Esri 1996-97 (min första anställning efter högskolan faktiskt 🙂 ) och skickades till Rymdstationen i Kiruna ett par gånger för att utbilda deras nyanställda programmerare hur de kan integrera Esri:s GIS komponenter i deras egna navigeringssystem och andra system de hade för vidarebearbetning av satellitbilder.

  Det var faktiskt ingen hemlighet på den tiden att Rymdstationen i Kiruna var också en av USA:s nedladdning stationer för vidarebearbetning av de gigantiska bildmaterial som spionsatelliter producerar dygnet runt.
  Det mesta av det manuella arbetet är säkerligen AI-baserat idag.

  Och som alla redan vet, kompletterade Sverige spioneriet med FRA och även då var Sverige helt öppet med att skryta om världens näst snabbaste datorsystem, avsett för övervakning(spioneri) på all trafik till och från Ryssland, via satelliter och kabel och inklusive ryssarnas privata samtal och SMS.

  Esri hade mycket nära samarbete med militären i hela världen faktiskt. Ett exempel är det svenskutvecklade integrerade GPS system (lokalisering/målsökning i samma system) som installerades i svenska stridsvagnar som är baserade på Esri:s GIS komponenter.

  Om Agneta menar företaget Esri, är det mycket intressant för mig personligen att ta reda på ifall de höll på med andra aktiviteter i Kiruna som jag kanske inte fick veta.

  Och om Agneta, kan jag bara säga vilken härlig goddess och kämpe! En sann feminist! Våra ungdomar och vi själva självklar behöver lyssna mer på henne och sådana som Agneta.

  Jag tycker hon måste ha egen podcast men fram till dess vill nog alla läsare på Newsvoice höra och se mer av henne!

 • Medmänniskor som arbetat länge inom branschen (i det hör fallet i över 40 år) sitter på beprövad arbetslivserfarenhet som ofta innebär fara för de yngre som vill komma in och styra och ställa samt förändra. Då använder man, klart och tydligt, utpressningsmetoden:

  Får ni inte tyst på henne/honom får ni göra er av med henne/honom!
  … eller …
  Gör ni er inte av med henne/honom så får ni inga bidrag/inget stöd!

  Så har det fungerat stenhårt sedan början av 1990-talet.

 • Ja , var det inte det som alla som röstade på Sverigedemokraterna och Moderaterna röstade på?

  Kärnvapenkrig mot Ryssland med Sverige som platform!

  Sveriges politiker tillhör de äckligaste människorna på jorden! Man ljuger obehindrat, slår sig på bröstet. Vurmar för “alla människors lika värde”, och ser sig som demokratins högborg. Vad ska de kalla kärnvapenutsatta områden? Områden med viss problematik?

  Vad är en “fredsrörelse” för “fredsrörelse” om de sl___ar r_v på folkmordsälskarna för att få några kronor på kontot?

  Man förstår varför de vill ha tyst på damen! Ett stort tack till Agneta Norberg. “Jag är ju bra”! Ja visst är det så. Pungspark på Svensk jantelag.

  Vad tror ynkryggarna till journalister i Sverige att de ska tjäna på att vara tysta? Tror de de ska få VIP plats i bunkrarna när himmlen blir vit?

 • Blir man förvånad? I dagens samhälle agerar pk-eliten både domare och bödel samtidigt. Så fort pk-elitens egen uppfattning om världen kritiseras så ska budbäraren skjutas, spelar ingen roll om det är fakta eller inte.

  Se nu på vad som händer med Russel Brand i England, han är inte min favorit precis men de senaste åren har han varit frispråkig och ifrågasatt både globalisemn och covid lögnen osv. Han har många följare så han är “farlig” för pk-eliten så nu ser de ut att sänka honom med 20år gamla våldtäkts anklagelser.

  • Ja snaran dras åt.

   Nu verkar Agneta ta detta med en klackspark, men man undrar lite hur mår de som beslutar vad andra säger åt dom att besluta; det borde uppstå lojalitetskonflikter här (skilj på makthavare och beslutsfattare)?

   Nästa gång kanske det är beslutsfattarnas som står på tur att bli person non grata.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *