Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Agneta Norberg om sitt fredsarbete och försvar efter att hon uteslutits från flera fredsgrupper

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 september 2023
- Torbjörn Sassersson
Agneta Norberg. Fotograf okänd
Agneta Norberg. Fotograf okänd

Agneta Norberg uteslöts nyligen från flera fredsgrupper. NewsVoice frågade fredsveteranen om vad som egentligen hände. Vi ville ge henne fritt spelrum att förklara sin version och hur hon ser på omständigheterna.

Intervjun tar oss även tillbaka i tiden till Agnetas barndom och livet som tidigt formade hennes karaktär och personliga styrka.

 

Agneta Norberg, augusti 2023:

“I förrgår fick jag ett telefonsamtal från Kvinnor för Fred [KFF] – en organisation som jag var med och bildade 1980. Beskedet var att jag var utesluten ur organisationen. Skäl angavs inte men jag vet att de hotats med att inte få organisationsbidrag om de inte såg över sin medlemslista. Mitt namn hade nämnts”.

Från Britta Rings Facebook-profil, juni 2023:

“Idag satt jag i solskenet utanför Solidaritetshuset tillsammans med Agneta Norberg och väntade på att Sylvia Rönn skulle förena sig med oss i ett möte. Hon var upptagen av en intervju på KFFs kontor. När hon dök upp visade det sig att det var representanter för Jämställdhetsmyndigheten som mycket utförligt hade frågat ut Sylvia om Kvinnor för freds verksamhet.

Deras uppgift var att kontrollera om KFF uppfyller demokrativillkoren för att ta emot sitt “bidrag till kvinnors organisering” – ett mycket viktigt bidrag, som gör det möjligt för KFF att bekosta ett litet kontorsrum och en deltidsanställd i Solidaritetshuset.

Problemet var medlemmen Agneta Norbergs “extrema åsikter” och Sylvia fick veta att “en utredning pågår”. Exakt vilka “extrema åsikter” det handlade om nämndes inte, utom att Agneta påstods ha sagt något ofördelaktigt om försvarsministern. Vilken? Något namn nämndes inte.

Vi rådde Sylvia att begära konkret och skriftlig information om “utredningen” och de “extrema åsikterna” samt en förklaring till att Agnetas privata åsikter skulle blandas in i motiven för KFFs tilldelning av ekonomiska bidrag.

För övrigt om så vore att Agneta sagt något kritiskt eller rentav elakt om försvarsministern (vilket hon själv inte har något minne av) så är det en demokratisk rättighet att kritisera ministrar och förklara dem fullständigt odugliga om man anser det.

Ett mycket obehagligt försök till åsiktscensur medelst ekonomisk utpressning från Jämställdhetsmyndigheten, som inte tycks vara underrättad om sina egna befogenheter.”

 

Intervju, mixning och text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq