Elon Musk stängde av Starlink för att störa ukrainsk drönarattack mot Krim

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 september 2023
- Torbjörn Sassersson
Elon Musk. Foto: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 4.0
Elon Musk.

Elon Musk beordrade i hemlighet sina ingenjörer att stänga av Space X satellitkommunikationsnätverk Starlink nära Krims kust 2022 för att störa en ukrainsk drönarattack mot den ryska flottan, enligt ett utdrag ur Walter Isaacsons nya biografi med titeln ”Elon Musk”.

Walter Isaacson, författaren till biografin, är en före detta TIME-redaktör, historieprofessor vid Tulane University som har skrivit biografier om framstående personer som Benjamin Franklin, Albert Einstein, Henry Kissinger och Steve Jobs. Boken publiceras i nästa vecka.

Musks beslut fick ukrainska tjänstemän att be honom att slå på satelliterna igen, men Musk uppges ha försökt förhindra en ukrainsk attack på Krim på grund av oro för att det i sin tur kunde ha utlöst en kärnvapenkonflikt. Han beskrev den potentiella händelsen som ett ”mini-Pearl Harbor”.

När ukrainska havsdrönare närmade sig Krims kust ”förlorade de oförklarligt anslutningen” och det slutade med att de körde upp på land utan att orsaka skador, enligt Isaacsons bok.

Mikhail Fedorov, Ukrainas minister för digital transformation, vädjade via textmeddelanden till Musk att återställa Starlink-signalen. Fedorov redogjorde för havsdrönarnas kapacitet, men Musk avböjde och menade att Ukrainas attack mot Krim var ett strategiskt misstag.

New York Times hade tidigare rapporterat om drönarattacken mot Krim i juli 2022, men då utan att ta med några detaljer om kommunikationen mellan Musk och Fedorov.

Sedan februari 2022 har SpaceX donerat över 20 000 Starlink-terminaler till Kiev i syfte att ge civilbefolkningen tillgång till internet och kommunikation. Dessa system blev dock snabbt vapen, vilket ledde till att Musk var tvungen att ta itu med både Moskva och Washington.

I Isaacsons bok citeras Musk som säger:

”Hur är jag inblandad i det här kriget? Starlink var inte avsett för krigföring; det var avsett för människor att njuta av Netflix, hålla sig uppkopplade för skolundervisning och delta i fredliga aktiviteter, inte drönarattacker.”

Efter den misslyckade attacken mot Krim informerade Musk Pentagon om att Starlink inte längre skulle tillhandahålla sina tjänster gratis till Ukraina. När det läckte ut till CNN ändrade Musk sitt beslut och meddelade via X att de skulle ”fortsätta att finansiera den ukrainska regeringen gratis”.

SpaceX VD Gwynne Shotwell avslöjade att Pentagon hade förberett en check på 145 miljoner dollar för Musk, men att han ändrade sin inställning på grund av kritik på nätet och läckor från Pentagon.

Enligt biografin säkrade SpaceX så småningom finansiering från USA och vissa EU-regeringar för att tillhandahålla ytterligare 100.000 parabolantenner till Ukraina i början av 2023. Musk betonade att SpaceX inte skulle bidra till upptrappningen av konflikten, inklusive användningen av Starlink för långväga drönarattacker, skriver RT.

Musk uppgav senare att Ukraina ändå begärt aktivering av Starlink-signalen ”hela vägen till Sevastopol” med den uppenbara avsikten att rikta in sig på den ryska flottan som ligger för ankar. Musk förklarade att om SpaceX tillmötesgick denna begäran skulle företaget uttryckligen bli delaktigt i en större krigshandling och konfliktupptrappning.

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev. Pressfoto: Kremlin.ru

Den tidigare ryska presidenten Dmitry Medvedev kommenterade på X:

”Walter Isaacson, författare och journalist, skriver i sin biografi om @elonmusk att affärsmannen förra året stängde av Starlink för att förhindra Ukrainas attack mot Rysslands flotta på Krim.

Han var orolig för en vedergällningsattack med kärnvapen.

Om det Isaacson har skrivit i sin bok är sant, då ser det ut som om Musk är det sista adekvata sinnet i Nordamerika. Eller, åtminstone, i det könsneutrala Amerika är han den som har stake.”


Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq