Elon Musk stängde av Starlink för att störa ukrainsk drönarattack mot Krim

publicerad 8 september 2023
- av Torbjörn Sassersson red.
Elon Musk. Foto: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 4.0
Elon Musk.

Elon Musk beordrade i hemlighet sina ingenjörer att stänga av Space X satellitkommunikationsnätverk Starlink nära Krims kust 2022 för att störa en ukrainsk drönarattack mot den ryska flottan, enligt ett utdrag ur Walter Isaacsons nya biografi med titeln “Elon Musk”.

Walter Isaacson, författaren till biografin, är en före detta TIME-redaktör, historieprofessor vid Tulane University som har skrivit biografier om framstående personer som Benjamin Franklin, Albert Einstein, Henry Kissinger och Steve Jobs. Boken publiceras i nästa vecka.

Musks beslut fick ukrainska tjänstemän att be honom att slå på satelliterna igen, men Musk uppges ha försökt förhindra en ukrainsk attack på Krim på grund av oro för att det i sin tur kunde ha utlöst en kärnvapenkonflikt. Han beskrev den potentiella händelsen som ett “mini-Pearl Harbor”.

När ukrainska havsdrönare närmade sig Krims kust “förlorade de oförklarligt anslutningen” och det slutade med att de körde upp på land utan att orsaka skador, enligt Isaacsons bok.

Mikhail Fedorov, Ukrainas minister för digital transformation, vädjade via textmeddelanden till Musk att återställa Starlink-signalen. Fedorov redogjorde för havsdrönarnas kapacitet, men Musk avböjde och menade att Ukrainas attack mot Krim var ett strategiskt misstag.

New York Times hade tidigare rapporterat om drönarattacken mot Krim i juli 2022, men då utan att ta med några detaljer om kommunikationen mellan Musk och Fedorov.

Sedan februari 2022 har SpaceX donerat över 20 000 Starlink-terminaler till Kiev i syfte att ge civilbefolkningen tillgång till internet och kommunikation. Dessa system blev dock snabbt vapen, vilket ledde till att Musk var tvungen att ta itu med både Moskva och Washington.

I Isaacsons bok citeras Musk som säger:

“Hur är jag inblandad i det här kriget? Starlink var inte avsett för krigföring; det var avsett för människor att njuta av Netflix, hålla sig uppkopplade för skolundervisning och delta i fredliga aktiviteter, inte drönarattacker.”

Efter den misslyckade attacken mot Krim informerade Musk Pentagon om att Starlink inte längre skulle tillhandahålla sina tjänster gratis till Ukraina. När det läckte ut till CNN ändrade Musk sitt beslut och meddelade via X att de skulle “fortsätta att finansiera den ukrainska regeringen gratis”.

SpaceX VD Gwynne Shotwell avslöjade att Pentagon hade förberett en check på 145 miljoner dollar för Musk, men att han ändrade sin inställning på grund av kritik på nätet och läckor från Pentagon.

Enligt biografin säkrade SpaceX så småningom finansiering från USA och vissa EU-regeringar för att tillhandahålla ytterligare 100.000 parabolantenner till Ukraina i början av 2023. Musk betonade att SpaceX inte skulle bidra till upptrappningen av konflikten, inklusive användningen av Starlink för långväga drönarattacker, skriver RT.

Musk uppgav senare att Ukraina ändå begärt aktivering av Starlink-signalen “hela vägen till Sevastopol” med den uppenbara avsikten att rikta in sig på den ryska flottan som ligger för ankar. Musk förklarade att om SpaceX tillmötesgick denna begäran skulle företaget uttryckligen bli delaktigt i en större krigshandling och konfliktupptrappning.

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev. Pressfoto: Kremlin.ru

Den tidigare ryska presidenten Dmitry Medvedev kommenterade på X:

“Walter Isaacson, författare och journalist, skriver i sin biografi om @elonmusk att affärsmannen förra året stängde av Starlink för att förhindra Ukrainas attack mot Rysslands flotta på Krim.

Han var orolig för en vedergällningsattack med kärnvapen.

Om det Isaacson har skrivit i sin bok är sant, då ser det ut som om Musk är det sista adekvata sinnet i Nordamerika. Eller, åtminstone, i det könsneutrala Amerika är han den som har stake.”


Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

 • ”Stängde av Starlink”. Nu visar det sig enligt Musk själv att han aldrig stängde av Starlink. Systemet var redan avstängt, men han vägrade att slå på det efter att ha talat med Rysslands ambassadör.

 • Musk hävdar att han var rädd för kärnvapenkrig när han enligt dessa uppgifter avbröt Ukrainas attack mot Krim.
  Cynikern i mig litar inte på det och ser en helt annan förklaring. Nämligen att hela hans starlinkprojekt skulle ha försatts i oanvändbart skick av Ryssland. Tillfälligt eller permanent.
  Eftersom Ryssland antagligen inte skulle vilja ge upphov till kringflygande splitter skulle de kunna tänkas vilja komma åt med elektromagnetiska vapen. Eftersom en satellit har en mkt känslig mikrovågsmottagare borde det vara åtkomligt från marken eller från ett flygplan högt upp ovanför molnen.
  satelliterna ger ju sig till känna med sin radiokommunikation så det vore som att skjuta på sittande fågel.

  • petergrfstrm skriver: 8 september 2023
   Kina har välkänt mycket välutvecklade system för att förstöra satelliter, och det finns all anledning att tro att Ryssland redan har tillgång till dessa. Något som skett innan denna konflikt tog fart.

 • Står en del om Sveriges inblandning i Ukrainas digitalisering online. Ett samarbete som jag förstår och kommer ihåg det startades precis ”innan covid”.

 • Om de drar igång en skandinavisk front hoppas jag att även vi får Starlink för Netflix medan allt blir till köttfärs och grus.

  • I eat meat and own stuff skriver: 8 september 2023
   Starlink finns redan i Sverige och har tillstånd att fungera, men staten vill kontrollera allt du gör, därför kan du ännu inte använda det.
   https://www.reddit.com/r/Starlink/comments/qit44r/starlink_is_now_approved_for_operations_in_sweden/
   https://starlinkinsider.com/starlink-price/
   https://www.theverge.com/2022/5/13/23070269/starlink-availability-32-countries-shipping-immediately

   Idag kan du istället använda Weixin-WeChat som inte kan avlyssnas eller kontrolleras av staten.

   • Jag var ironisk. Sen kan i princip allting avlyssnas då de har byggt in bakdörrar på i stort sett all hård- som mjukvara. En av krigskonstens viktigaste strategier är att kontrollera fiendens kommunikationer och vi, som enligt dem överbefolkar jorden, fick Internet.

    • I eat meat and own stuff skriver: 9 september 2023
     OK – förstår. Det finns inte en enda amerikansk hårdvara eller App som inte har bakdörrar och är förberedd för avlyssning. Det kräver lagen i USA. Just nu har vi fått veta att europeiska och amerikanska bilar övervakar till och med vad du säger i bilen. Kinas appar och hårdvara är säker, den går inte tekniskt att övervaka, och det är därför USA är så angelägen att stoppa den. Till exempel Weixin-WeChat är så konstruerad att det omöjliggör massövervakning. Systemet saknar central lagring. Alla amerikanska system som Facebook, Google, Instagram, osv har central lagring av all information och det är den centrala lagringen CIA och FBI skannar av för att kolla alla. Sedan har vi förstås ”Chat Control” i Europa. Sedan har Kina världens strängaste lagstiftning mot avlyssning. Et par killar i Shenzhen skapade en app som loggade och samlade in privata kunddata. Egentligen var det ganska oskyldigt, men det blev tre år fängelse och över 100,000 i böter. Lagen gäller även myndigheter.

     • Jag har alltid litat på Kina! Vill vi bevara integritet och frihet är det till dem och deras hårdvara vi ska vända oss. Inte EU eller det ännu mer lömska USA. Leve friheten, leve Kina!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *