Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Justin Trudeau kallar beröm för naziveteranen Yaroslav Hunka för “djupt pinsamt” men det var Rysslands fel

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 september 2023
- NewsVoice redaktion
Justin Trudeau
Justin Trudeau

Kanadas parlament skäms djupt efter att politiker givit en stående ovation för Yaroslav Hunka som stred i Ukraina med en nazistisk militär enhet som anklagats för krigsbrott under andra världskriget. Justin Trudeau ber om ursäkt, men varnar för rysk desinformation.

Parlamentet hade bjudit in Yaroslav Hunka en ukrainsk man som stred för en nazistisk enhet under andra världskriget. Den nittioåttaårige Hunka fick stående ovationer efter att underhusets talman Anthony Rota kallat honom en “hjälte”.

Händelsen inträffade i fredags när Ukrainas president Volodymyr Zelensky höll ett tal i parlamentet. Hunka satt på läktaren i underhuset när Rota pekade på honom och sa att mannen var “en ukrainsk hjälte, en kanadensisk hjälte, och vi tackar honom för alla hans tjänster”. De närvarande i salen svarade med stående ovationer.

I ett uttalande på söndagen sa Rota att han “därefter fått kännedom om mer information som får mig att ångra mitt beslut” att hedra Hunka.

Rota har därefter uppmanats att avgå. Incidenten har fått stor spridning i massmedier i hela Väst.

Justin Trudeau menar att incidenten är djupt pinsam för Kanada, men i samma andetag (video nedan) varnar han för rysk propaganda.

“Oerhört upprörande att detta hände”… “Detta är något som är djupt pinsamt för Kanadas parlament och i förlängningen för alla kanadensare.”

CBS News gör samma koppling och menar att Ryssland snabbt försökt använda misstaget för att iscensätta propaganda mot Kanada.

Kritiska röster i sociala medier menar dock att det kanadensiska parlamentets hyllande av Yaroslav Hunka i sig var ett propagandainslag mot Ryssland, men som slog fel, och att skulden därför snabbt måste placeras på Ryssland.


Källor

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq