Ett nytt afrikanskt ekonomiskt block AES bestående av Sahelstaterna växer fram

Rysslands stridskrafter i Sahel har nu 100-procentig frihet att verka med full kapacitet för att stödja det nya ekonomiska blocket.

publicerad 18 september 2023
Interim President Ibrahim Traoré (Burkina Faso), General Tchiani (Niger) and Colonel Assimi Goïta (Mali)

Vad ni ser utvecklas är ett nytt ekonomiskt block av Sahelstater som inte kommer att ha något att göra med Frankrike och eller den unipolära världsordningen. Detta block kommer att konkurrera med Ecowas.

I lördags undertecknade de militära ledarna i Mali, Burkina Faso och Niger en ömsesidig försvarspakt, vilket tillkännagavs av ministerdelegationer från de tre Sahel-länderna i Malis huvudstad Bamako.

Av Joseph C. Okechukwu (x/jcokechukwu), geopolitisk kommentator, Nigeria

Liptako-Gourma-stadgan etablerar alliansen mellan Sahelstaterna (AES), enligt Assimi Goita i Mali. Syftet, säger de, är att “upprätta en arkitektur för kollektivt försvar och ömsesidigt bistånd till förmån för våra befolkningar”.

Liptako-Gourma-regionen är ett område där gränserna mellan Mali, Burkina Faso och Niger möts, och den har härjats av jihadism under de senaste åren.

Så vad är skillnaden mellan denna pakt och den militära samarbetspakt som de tre länderna undertecknade för några veckor sedan i samband med hoten från Ecowas? Tja, här är vad Malis försvarsminister berättade för journalister om den nya paktens sanna natur:

“Denna allians kommer att vara en kombination av militära och ekonomiska insatser mellan de tre länderna.”

Okej, så något nytt är med i mixen – “ekonomiska”. Han fortsätter med att säga att “vår prioritet är att bekämpa terrorism i de tre länderna”. Okej, låt oss försöka utveckla detta lite. En militär samarbetspakt undertecknades mycket tidigare och nu har vi en annan pakt som inte bara är militär utan har “ekonomisk” anknytning till den.

Vad ni ser utvecklas är ett nytt block av Sahelstater som inte kommer att ha något att göra med Frankrike och eller den unipolära världsordningen. Detta block är strukturerat för att fungera som och kommer att konkurrera med ECOWAS.

Emmanuel Macron och J. C. Okechukwu. Foton: Elysee.fr och Arise Africa
Emmanuel Macron och J. C. Okechukwu. Foton: Elysee.fr och Arise Africa

Som vi redan vet är Ryssland tungt investerat i Mali och Burkina Faso. Det var därför Mali sparkade ut de franska soldaterna 2022 och FN-styrkorna 2023. Burkina Faso gjorde samma sak och Niger har också gjort det. Bara fransmännen vägrar att gå, men de lämnar så småningom för att något otroligt är på väg att hända.

Låt mig förklara ytterligare. Som jag sa tidigare är Rysslands närvaro i Mali och Burkina Faso robust – i både militära och ekonomiska dimensioner. Mycket robust. Även när Niger-kuppen hände var Ryssland tvunget att skicka både militärt och ekonomiskt bistånd, inklusive Wagnerstyrkorna via Mali, eftersom det landet har blivit som ett “litet Ryssland” i Sahel.

Men oavsett hur många soldater Ryssland skickar eller hur mycket ekonomiskt stöd de ger till Niger, kan det inte jämföras med vad de redan har på plats i både Mali och Burkina Faso.

Så vad de har gjort är att uppmuntra de tre nationerna att klumpa ihop sig, symbiotiskt i syfte att alla ryskinspirerade/finansierade militära och ekonomiska ramar som har satts i rörelse i Burkina Faso och Mali automatiskt kommer att vara till nytta för Niger.

Franska soldater vet vad de såg på marken i Mali och Niger innan de gick med på att lämna landet. De kommer inte att berätta det för dig, men de vet. Med denna nya pakt kommer de nu officiellt att få se samma sak som de såg och som fick dem att lämna landet.

Rysslands stridskrafter i Sahel, som är starkt förankrade i de andra två länderna, har nu 100 % frihet att verka med full kapacitet i Niger, precis som de gör i Mali.

Viss militär utrustning som inte kunde komma till Niger direkt kommer nu att gå dit direkt från Ryssland och inte längre genom Mali eftersom Sahel-“treenigheten” nu är en enhet. Oavsett vilken direkt tillgång Ryssland hade till Mali och Burkina Faso, har de nu också till Niger. Saken är biff.

Dessutom, när BRICS börjar diskutera en ny ekonomisk kurs för sina medlemsländer för att ersätta de hegemoniska västländerna, kommer detta nya Sahelblock så småningom att kopplas in i BRICS ekonomiska ramverk.

De kommer inte att ha något behov av ECOWAS, AU eller något annat regionalt block som inrättats för att tjäna västs intressen, eftersom västs hegemoni på kontinenten fortsätter att smulas sönder som en kortlek inför våra ögon.

Slutsats

Frankrike har just fått en omtumlande uppercut av Ryssland och dess Sahel-boys. Förr eller senare kommer fler Sahel-länder att ge med sig och ansluta sig till blocket. Det är slutspelat för Frankrike i Sahel och potentiellt på kontinenten Afrika. Det är hugget i sten.

Av Joseph C. Okechukwu (läs mer) geopolitisk kommentator, Nigeria


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Äntligen. Må detta också vara epilogen runt washingtons och tel avivs närvaro. Släng ut dom, och samtidigt slängs krigshetsarenklaven ‘city’ ut, motorn i allt h..e som sker i världen

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *