Polen hotar att dra tillbaka sitt militära stöd till Ukraina

publicerad 21 september 2023
Szymon Szynkowski vel Sek
Polens minister i EU-frågor Szymon Szynkowski vel Sek

Polen kan dra tillbaka sitt stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland på grund av den växande spannmålsdispyten mellan de två östeuropeiska länderna, säger Warszawas minister i EU-frågor.

Szymon Szynkowski vel Sek hävdar att Kievs roll i tvisten “skadar Ukraina”, eftersom det gör “ett visst intryck på den polska allmänna opinionen” och det kan därför påverka Polens fortsatta militära och ekonomiska bistånd.

Ministern tillade att även om Warszawa vill fortsätta att stödja Ukraina bör det finnas ett stöd från allmänheten. “Om det inte finns något stöd för sådana åtgärder från polackerna kommer det att bli svårt för oss att fortsätta stödja Ukraina på samma sätt som vi har gjort hittills”.

Ministerns kommentarer ligger i linje med liknande kommentarer från Polens president Andrzej Duda, som nyligen uppmanade Ukraina att “komma ihåg att de får hjälp från oss” och att Polen är ett viktigt transitland för Kiev.

Jordbruksbråket går tillbaka till maj, då EU införde restriktioner för import av vissa ukrainska jordbruksprodukter för att skydda lokala producenter bland sjunkande priser. Tidigare denna månad hävde Bryssel embargot efter att Kiev lovat att skärpa kontrollen över sin jordbruksexport. Polen, Ungern, Slovakien och Rumänien vägrade dock att följa EU:s exempel, förklarar RT.

Bulgarien gick med på att släppa in ukrainskt spannmål i landet, men beslutet utlöste massprotester bland lokala jordbrukare.

Som svar på detta lämnade Kiev in en stämningsansökan mot Polen, Ungern och Slovakien till Världshandelsorganisationen, där Taras Kachka, Ukrainas handelsrepresentant, beskrev deras agerande som “juridiskt felaktigt”.

I ett tal till Rzeczpospolita på måndagen lovade Kachka också att Ukraina skulle införa ett embargo mot polsk lök, tomater, kål och äpplen under de närmaste dagarna.

Polens jordbruksminister Robert Telus sa till Euractiv att Warszawa inte fruktar några återverkningar från EU eller WTO på grund av sitt beslut att införa ett embargo mot Ukraina och sa att Kievs stämningsansökan “inte har någon rättslig grund”.

Översättning: NewsVoice. Källa: RT, “Poland threatens to withdraw support for Ukraine”

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • USA tänker inte avsluta kriget som förlorare utan vill dra svansen och ha en ursäkt och bortförklaring för hemmaopinionen om inget annat!

  Kan detta vara tecken på att västledarna har fått förståndet tillbaka och fred är äntligen planerad och på gång?

 • Om man ser på polackernas agenda så passar det dem utmärkt att Ryssland decimerar Ukrainas militära kapacitet. Det ligger inte långt borta att Polen snart kan marschera in ganska ostört i västra Ukraina som ju är gamla polska besittningar! Ibland undrar man om inte polackerna spelar under täcket med Ryssland och nu har hittat en anledning i och med spannmålen att sluta låtsas att man stödjer Ukraina? Och med tanke på Banderas härjningar och mördande av polacker under andra världskriget skulle man inte bli speciellt förvånad om Polen agerar i egen sak och styckar upp låtsaslandet Ukraina med Ryssland.

 • Ja man kan undra?

  De enda MSM jag regelbundet följer är TextTV och har så gjort sedan början av 80-talet och den senaste tiden liknar nyheterna allt mer programinnehållet på NewsVoice och det ganska ofta faktiskt.

  Undra om redaktionen är lite mer fristående från övriga SVT?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *