Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Polen hotar att dra tillbaka sitt militära stöd till Ukraina

publicerad 21 september 2023
Szymon Szynkowski vel Sek
Polens minister i EU-frågor Szymon Szynkowski vel Sek

Polen kan dra tillbaka sitt stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland på grund av den växande spannmålsdispyten mellan de två östeuropeiska länderna, säger Warszawas minister i EU-frågor.

Szymon Szynkowski vel Sek hävdar att Kievs roll i tvisten “skadar Ukraina”, eftersom det gör “ett visst intryck på den polska allmänna opinionen” och det kan därför påverka Polens fortsatta militära och ekonomiska bistånd.

Ministern tillade att även om Warszawa vill fortsätta att stödja Ukraina bör det finnas ett stöd från allmänheten. “Om det inte finns något stöd för sådana åtgärder från polackerna kommer det att bli svårt för oss att fortsätta stödja Ukraina på samma sätt som vi har gjort hittills”.

Ministerns kommentarer ligger i linje med liknande kommentarer från Polens president Andrzej Duda, som nyligen uppmanade Ukraina att “komma ihåg att de får hjälp från oss” och att Polen är ett viktigt transitland för Kiev.

Jordbruksbråket går tillbaka till maj, då EU införde restriktioner för import av vissa ukrainska jordbruksprodukter för att skydda lokala producenter bland sjunkande priser. Tidigare denna månad hävde Bryssel embargot efter att Kiev lovat att skärpa kontrollen över sin jordbruksexport. Polen, Ungern, Slovakien och Rumänien vägrade dock att följa EU:s exempel, förklarar RT.

Bulgarien gick med på att släppa in ukrainskt spannmål i landet, men beslutet utlöste massprotester bland lokala jordbrukare.

Som svar på detta lämnade Kiev in en stämningsansökan mot Polen, Ungern och Slovakien till Världshandelsorganisationen, där Taras Kachka, Ukrainas handelsrepresentant, beskrev deras agerande som “juridiskt felaktigt”.

I ett tal till Rzeczpospolita på måndagen lovade Kachka också att Ukraina skulle införa ett embargo mot polsk lök, tomater, kål och äpplen under de närmaste dagarna.

Polens jordbruksminister Robert Telus sa till Euractiv att Warszawa inte fruktar några återverkningar från EU eller WTO på grund av sitt beslut att införa ett embargo mot Ukraina och sa att Kievs stämningsansökan “inte har någon rättslig grund”.

Översättning: NewsVoice. Källa: RT, “Poland threatens to withdraw support for Ukraine”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq