Tidigare franska presidenten Sarkozy insisterar: Vi bör diskutera fred i Ukraina med Putin

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 september 2023
- NewsVoice redaktion
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy.

Frankrikes tidigare president åren 2007-12 Nicolas Sarkozy har varnat för att ett ukrainskt medlemskap i NATO och EU inte främjar freden eftersom det kan uppfattas som en provokation av Ryssland. “Det finns 500.000 döda i detta krig”, säger Sarkozy, som hellre vill fredsförhandla.

I en intervju i den franska nyhetskanalen BFMTV på onsdagen hävdade Sarkozy att det ligger i Kievs intresse att förbli neutralt gentemot det västliga blocket. Den tidigare franska ledaren insisterade också på att diplomati med Moskva förblir det mest försiktiga alternativet för Ukraina för att avsluta den nuvarande konflikten.

Sarkozy insisterar:

“Vi kan prata med Putin”, trots den kontrovers som utlöstes av hans uttalanden i Le Figaro i mitten av augusti.

Att tala om fred har med andra ord blivit något kontroversiellt (red anm).

Att föra in Ukraina i NATO skulle inte främja freden.

“Det finns 500.000 döda i detta krig. Det finns en angripare, Ryssland, Putin. Och ett offer, Ukraina. Men kan vi fundera på hur vi ska ta oss ur det här?”, frågade Nicolas Sarkozy retoriskt.

Han ser två lösningar för att stoppa kriget. Den första är att “förinta den andra sidan”, men “vi kommer inte att förinta världens näst största kärnvapenmakt, för då riskerar världen att hamna i ett totalt krig”, argumenterar Sarkozy i intervjun med BFMTV.

Nicolas Sarkozy rättfärdigade sedan sina kommentarer genom att hänvisa till sin erfarenhet som statschef:

“Folk säger till mig att Putin har förändrats, att vi inte kan prata med honom. De som säger det är i allmänhet de som aldrig har träffat honom”.

Moskva har ofta uttryckt sitt motstånd mot NATO:s expansion österut, skriver ryska RT och fortsätter:

“President Vladimir Putin nämnde blockets engagemang i Ukraina som en av de viktigaste anledningarna till att Moskva inledde sin militära operation mot Kiev förra året.”

Ukraina har också strävat efter EU-medlemskap och beviljades formell kandidatstatus 2022. I juni uppgav källor inom EU till Reuters att Kiev för närvarande uppfyller två av de sju villkor som krävs för att landet ska kunna övervägas för fullt medlemskap.

Sarkozy upprepade för BFMTV sin ståndpunkt att Ukraina bör eftersträva en fast neutralitet i sina relationer med Ryssland och väst.


Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Mkt bra, undrar.. om tomten med illivillighet på loftet är ‘ensam’ med sin sjukdom ‘, eller..de är jättemånga..

  • Haha!
   Säkerligen kommer om ett par veckor, att Tony Blair poppa up och spela fredsdiplomat!

   Bra tillfälle för båda gossarna att komma tillbaka till värmen som hjältar och fredsmäklare!!

 • Etablissemanget skickar fram lite olika tomtar som säger skilda saker och på så vis äger de hela den skendemokratiska låtsasdiskussionen.

 • Hehehe, ännu en krigsbrottsling som låtsas vara ‘fredsdiplomat’ och troligen kommer undan med det. Han ska vara bakom spjället och plocka tvålar..ofattbart att han o hans skurkgelikar är lösa

 • Diplomati och förhandlingar: Diplomati är ett avgörande sätt att lösa konflikter på ett fredligt sätt. Att delta i direkta samtal med Ryssland och andra intressenter i Ukrainakonflikten är avgörande för att hitta en fredlig lösning.

  Internationell medling: Internationella organisationer, såsom FN och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), har varit inblandade i att förmedla fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland. Deras engagemang kan hjälpa till att underlätta förhandlingar och ge en neutral plattform för diskussioner.
  Bortsett från det gör den lätta åtkomsten och de många typerna av onlinespel, varav en är OLE777, detta spel allt mer populärt. Det är detta som gör att populariteten för Promo Judi Bola fortsätter att öka tills nu.

  • Tja… Diplomati kan tolkas på olika sätt – här Khrushchevs variant: “Diplomati är konsten att klappa vakthunden tills man fått på munkorgen”.

   Säg köpslående istället. Man kohandlar då bägge parter är intelligenta nog inse att man tjänar på att göra det.

 • Någon har beordrat denna gamla president att skicka upp en försöksballong för att pejla läget! Läget är desperat för Ukraina som mer eller mindre övergått till terrorattacker mot civila när resultaten på slagfältet uteblivit. Jag tror dock att Ryssland knappast är intresserade av någon fredsuppgörelse där USA har ett ord med i laget för historien visar att USA är notoriskt opålitliga och bryter avtal när det passar deras imperialistiska agenda.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *