Proryskt parti på väg vinna valet i NATO-landet Slovakien

publicerad 19 september 2023
- Kristoffer Hell
Den socialdemokratiska partiledaren Robert Fico. Foto: rusi.org
Den socialdemokratiska partiledaren Robert Fico.

Brittiska RUSI varnar för att Slovakiens socialdemokratiska parti kan vara på väg att vinna valet den 30 september, vilket den regeringsanknutna tankesmedjan befarar kan orsaka svallvågor långt utanför landets gränser.

Hittills har Slovakien varit en av Zelenskyregimens starkaste supportrar i Europa liksom ett av de första länderna inom NATO att leverera stridsflyg till Ukraina, men om partiledaren Robert Fico och hans socialdemokrater vinner valet, befarar RUSI, kan Slovakien vara på väg att göra en 180-graders sväng och sluta stödja Kiev.

Forskaren Dominik Hajdu vid den västvänliga tankesmedjan Globsec, baserad i huvudstaden Bratislava:

“Ungefär 50% av slovaker anser att USA är en säkerhetsrisk, en kraftig ökning från för bara några år sedan, medan endast 40% av slovaker anser att Ryssland är huvudansvarigt för kriget, den lägsta [siffran] bland de forna Warszawapaktsländerna. Omkring 75% av de tillfrågade anser att Ryssland är ‘broder’ nation.”

Slovakien gränsar till det likaledes Moskvavänliga Ungern, premiärminister Victor Orban, liksom direkt med Ukraina och var under det Kalla Kriget den östra delen av Tjeckoslovakien som bildades 1918 och gick ur tiden 1993.

ArcanumSkolan 2024

Warsawapakten, som existerade mellan 1955 och 1991, hade följande medlemmar: Albanien, Bulgarien, Tjeckoslovakien (i dag Tjeckien och Slovakien), Östtyskland. Ungern, Polen, Rumänien och Sovjetunionen.

Pakten bildades som ett svar på västalliansen NATO som föddes 1949, och som fortfarande existerar och, efter Finlands anslutning sommaren 2023, har 31 medlemmar.


Referens

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Slovakien
 • Jag bor i Slovakien. Den politiska situationen är ganska komplicerad med utbredd korruption och en mycket ombytlig politisk arena. Men kan nog säga att valet handlar on USAs inflytande och globalism kontra nationalism.

  Många som normalt sett inte skulle rösta för Fico gör det för att han verkar ha den största chansen att med sin långa erfarenhet besegra det progressiva partiet och utländskt inflytande.

  Intressant är också att endast cca 20% av folket litar på det som skrivs i etablerade medier.

 • Om en folkgrupp eller landsända bryter sig fredligt ur ett imperium, kan det endast vara en win win situation enligt lagen om kompetens och konkurrens.

  • Nej, Havel var en fåfäng person som utåt verkade som landets räddare, men i verkligheten samarbetade han med kommunistregim och lätt sig betalas för det. Som frimurare hyllades han utomlands och utnyttjades av USA för deras globala planer. Folket har genomskådat detta först långt efter år 1989. Dagens president är av samma sort, fd tjeckisk Stasi agent och Nato general.

 • En del länder tar säkerhetsrisken på allvar, men det är fortfarande en hel del länder som inte förstår det. Ett uppvaknande Europa skymtar i horisonten.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *