Norrman blev intagen på psyket efter Facebook-inlägg mot norska covid-narrativet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 september 2023
- NewsVoice redaktion
Trond Håland och John-Henry Westen, Life Site News. Bildmontage: Life Site News
Trond Håland och John-Henry Westen, Life Site News.

Trond Håland tvångsintogs på en psykiatrisk klinik för att på Facebook ha kritiserat norska covidpolitik. John-Henry Westen som är chefredaktör för Life Site News intervjuade Håland och hans advokat Barbro Paulsen.

Trond Håland berättar att han vaknade en morgon av att någon knackade på hans dörr. När han öppnade möttes han av två poliser och två läkare. De grep honom och han placerades inledningsvis på en psykiatrisk akutavdelning i 24 timmar.

Han lyckades filma sin internering och hans berättelse blev viral. Han flyttades därefter till en annan del av sjukhuset där han tvingades till psykiatrisk behandling under nio dagar, skriver Westen.

“De läste inte inläggen”, berättar Håland. “De sa att [det var] konspirationsteorier. Men det är mycket statistik eftersom jag har en del beräkningar och jag har gått in på överdödligheten.”

“Mitt uppdrag i detta var att försöka få uppmärksamhet kring denna … statistik … som visar att vaccinerna inte är säkra”.

ArcanumSkolan 2024

Håland blev inlagd på en psykiatrisk avdelning på Stavanger Universitetsjukhus. Överläkaren Erzsebet Szasz var den läkare som allra mest drev på tvångsåtgärderna mot Håland trots att information om det egentliga läget framkom, skriver Barbro Paulsen i ett mail till NewsVoice.

Barbro Paulsen säger att det sannolikt är det mest tydliga fallet där den norska regeringen säger sig ha frihetsberövat någon på grund av Facebook-inlägg och att Norge dessutom har en historia av att tvinga människor till psykiatrisk behandling om de ifrågasätter regeringen.

Enligt henne använder landet “subtila former av våld” tillsammans med hot om förlust av frihet i stället för att tillåta öppen diskussion. Fallet med Håland är speciellt eftersom man faktiskt var öppen med det, konstaterar hon.

Paulsen fortsätter med att säga att Håland erbjöds droger i häktet som om de ville göra honom sjuk. Även om en intagen inte visar några symptom på en psykisk störning anklagas denne ofta för att försöka maskera dem.

Håland vägrade ta läkemedlen och lyckades med Paulsens hjälp komma ut från psykavdelningen.

John-Henry Westen skriver att Paulsen och en journalist ska försöka publicera en artikel om Hålands fall i en stor norsk tidning. Tidningen i fråga har dock blivit ombedd att inte publicera artikeln på grund av risken för att människor inte längre skulle söka vård på norska psykavdelningar, skriver Westen.

Håland och Paulsen förbereder sig också för att väcka talan i domstol om händelsen. Paulsen anser att människor bör “testa” regeringen för att se om de verkligen lever i ett fritt samhälle genom att inte följa reglerna. Först då vet folk om landet de lever i är fritt eller inte, resonerar hon.

“I samma ögonblick som du faktiskt försöker säga ‘nej’ kommer du att börja märka vad som verkligen pågår runt omkring dig”, varnar hon.

Sammandrag och översättning: NewsVoice. Källa: Norwegian man detained in psych unit over Facebook posts against COVID narrative speaks out


Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq