Aloe Vera och dess historiska användning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 oktober 2023
- NewsVoice redaktion
Två målningar av Aloe Vera.
Två målningar av Aloe Vera. Tv Gherardo Cibo (1512-cirka 1600) och th Sebastian Stoskopff (1597-1657).

Aloe Vera, även kallad mirakelplantan, är känd i många länder för sina positiva egenskaper inom hälsa, skönhet och hudvård. Denna liljeväxt har historiskt sett spelat en viktig roll inom den tidiga läkekonsten.

Då förekom den i salvor och mediciner som användes både utvändigt och invändigt. Aloe Vera plantans användande går att spåra så långt tillbaka som till 6000 år f.Kr.

Aloe Vera härstammar ursprungligen från den arabiska halvön. Genom handel och folkflyttningar, kom denna växt att spridas över hela den antika världen. Historiska källor menar att handelsvägar för Aloe Vera var väl etablerade i Röda havet och Medelhavsområdet så långt tillbaka som 4000 f.Kr. Således har Aloe Vera använts långt tidigare innan dessa handelsvägar skapades.

Aloe Vera plantans användande under antiken

De första kända skriftliga rapporterna om Aloe Vera växtens närande juice går att hitta i det gamla Egypten. Aloe betraktades där som en helig växt, där dess “blod” (gele) innehöll hemligheterna för skönhet, hälsa och odödlighet.

Både Nefertiti och Cleopatra värderade Aloe Vera saften högt och använde den som en del i sin dagliga hud- och skönhetsvård. Även mumier balsamerades med Aloe Vera på grund av dess antibakteriella egenskaper och förmågan att döda mögelsvamp.

ArcanumSkolan 2024

Aloe Vera hade genom arabiska handlare förts till Persien och Indien år 600 f.Kr. Araberna kallade Aloe Vera för öknens lilja och använde växten både invändigt och utvändigt.

Det är dokumenterat att Alexander den store under sina krig i Persien började med användningen av Aloejuice för att läka såren på sina soldater. Alexander gick så långt att han hade transporterbara vagnar med plantor för att ha tillgång till färsk aloe vera under sina många krigståg.

Det sägs även att Aristoteles övertygade Alexander den Store om att erövra ön Socotra utanför Afrikas Horn för att tillgång till de stora aloe-lundarna där. Genom denna erövring förvärvade Alexander tillräckligt med Aloe Vera för att tillgodose hela sin arme.

Aloe verans spridande

Aloe Vera plantan spreds via handelsvägar över hela Asien och Europa. I Indien är aloe känd som Ghrita-Kumari. Kumar betyder flicka och man trodde att denna växt gav ungdomens energi till kvinnor. I den indiska ayurvediska medicinen används Aloe Vera som föryngrande medel, för menssmärtor och för att stabilisera hjärt-kärlsystemet. Aloe betraktas som balansen mellan pitta, kapha och vata – Aloe Vera är en av väldigt få växter som håller dessa kvaliteter.

I kinesisk kultur har Aloe Vera varit en viktig ingrediens i medicinska behandlingar sedan Marco Polo besökte landet under 1200-talet. I en läkebok beskrevs Aloe Veran som “Metoden för Harmoni” och växten spelade en viktig roll i den kinesiska vardagen.

I Japan var Aloe Vera känd som den “kungliga växten” där saften konsumeras som ett livselixir och samurajerna använde den för bota sträckningar och muskelvärk.

Aloe Vera användes så långt norrut som England under medeltiden, där många nunnor och munkar använde det för att bota de sjuka och läka de skadade som kom till deras kloster för lindring. Aloe Vera användes mest för sår och olika typer av magproblem.

Omkring 1100 beskriver Hildegard av Bingen, en benediktiner-nunna, Aloe som en bot för gulsot, magsår och migrän, hjälp mot karies och vid sårläkning. Behandlingarna hon utförde involverade reducering av Aloe Vera och myrra till ett fint pulver som sedan blandades med vetemjöl.

Spanska jesuitpräster var avgörande i spridandet av Aloe Vera som en läkeväxt till den Nya Världen.  Aloe Vera hittades alltid på skeppsgårdar där skeppen byggdes inför de stora upptäcksresorna. Många menar att Spanien även förde över Aloe Vera plantor till Centralamerika, Västindien, Kalifornien, Florida och Texas där man idag kan hitta dem naturligt.

Columbus, upptäckaren av Amerika, hade Aloe Vera växter i krukor på sina fartyg och växten användes för att läka hans legosoldaters sår. Christopher Columbus lär även ha sagt:

“Fyra grönsaker är oumbärliga för människans välbefinnande: vete, druva, olivolja och Aloe. Den första när honom, den andra höjer hans ande, den tredje ger honom harmoni och den fjärde botar honom.”

Text: Rani Spets-Edgren. Jag brinner för att människor skall må bra och ha en god hälsa genom hela livet. Det bidrar jag med bl.a. genom mitt arbete som andningspedagog med fokus på vårt obetingade människoväsen. Jag har sprungit mitt 34:e marathon i år och har hunnit bli hela 70 år med en fortsatt fantastisk hälsa som jag är väldigt tacksam för. Aloe Vera dryck intas flitigt i min familj varje dag och det har gjort skillnad stor för oss.

Du hittar mer information om mig och min verksamhet här: Inspiraktiva.se 

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: aloe vera
  • Aleksandar Makedonski Veliki som var son till Filip Makedonski kalas fel i väst för Aleksadar den Store för att inte skal höras namnet Makedonski han hämtade Aloe Vera till Makedonien och många andra växter. Aloe vera använde jag mot mina svampinfektioner mellan fot tårna infektioner försvann efter några dagar jag använde färsk blad klippt så nära stommen när man kapar bladet kommer en gulgrön vätska som luktar som paprika den är mest effektiv och färgar huden gyl mest effektiv är om man använder från växten inte produkter som kosmetika den är bra efter rakning smörja zellen från bladen på huden som blir som bebis hud har många plantor i krukor den ger på båten bebisar som man plantera och blir nya växter med tjocka saftiga blad undvik kosmetiskt aloe den är fusk

  • Enligt flertusenåriga källor, över 4,000 år sedan, i Kina kommer Aloe Vera ursprungligen från Afrika. Det stämmer med att växten först dokumenterades i Egypten, fortsatte spridas till Mellanöstern, Indien, och vidare till Kina och Asien. I Kina dokumenterades och odlades Aloe Vera först i Yunnan av Hani folket,som än idag bor nära gränsen till Indien. Jag har besökt. I Yuanjiang Hani, Yi and Dai Autonomous County in southwest China’s Yunnan Province. Det finns bevis för att Aloe Vera var i flitigt bruk långt före då.

  • Enligt mångtusenåriga källor i Kina kommer Aloe Vera ursprungligen från Afrika. Det stämmer med att växten först dokumenterades i Egypten, fortsatte spridas till Mellanöstern, och vidare till Asien.

  • Jag har haft Aloe Vera i fönstret i åratal, men glömmer ofta bort denna fantastiska växt som har dessa hälsoegenskaper. Växten är lätt att sköta och inte speciellt krävande. Däremot vet jag inte hur växtens läkande egenskaper kan stimuleras vid hemodling.

  • Tack för en historiskt intressant artikel om Aloe Vera. Här på tropiska La Réunion finns plantan överallt, vilt,längs gångstråk eller i trädgårdar.Den sätter blomstänglar nu. Själv använder jag en aloe vera creme, läker hudirritationer bra.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *