Trend 1972-2023: Förtroendet för amerikanska massmedier på rekordlåg nivå

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 23 oktober 2023
- NewsVoice redaktion
Amerikanarnas förtroende för massmedier åren 1972-2023. Graf: Gallup.com
Amerikanarnas förtroende för massmedier åren 1972-2023.

En Gallup-undersökning visar att endast 32% av amerikanerna säger att de litar på att massmedierna rapporterar nyheterna mycket eller relativt mycket på ett rättvist och korrekt sätt. Resultatet är sämsta sedan 2016 när det gäller förtroendet för massmedierna.

Gallup:

“Gallup började ställa denna fråga [hur mycket förtroende har du för massmedier?] 1972, och årligen sedan 1997. Sett till hela trenden nådde amerikanernas förtroende och tillit sin högsta punkt 1976, med 72%, i kölvattnet av de uppmärksammade exemplen på undersökande journalistik om Vietnam och Watergate-skandalen.”

Sedan dess har förtroendet dalat för amerikanska massmedier, med enstaka toppar, men även topparna har varit låga.

I den senaste undersökningen har endast 29% av de vuxna i USA ett “inte särskilt stort” förtroende, medan rekordhöga 39% registrerar “inget alls”.

Nästan fyra av tio amerikaner saknar helt förtroende för amerikanska massmedier. Demokraternas förtroende för massmedierna har minskat med 12 procent under det senaste året, till 58%, vilket kan jämföras med 11% bland republikanerna och 29% bland de oberoende.

Skillnaden i förtroende för medierna var störst mellan 2017 och 2022. Under den perioden låg demokraternas förtroende över trendgenomsnittet på 64%, medan republikanernas och de oberoende partiernas förtroende låg under sina genomsnitt (33% respektive 44%).

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Allt fler förstår att västs media har blivit ett kontrollerat språkrör för makten, politikerna, bankerna, storfinansen, storföretagen, osv. Media i väst levererar idag precis samma slags propaganda som tyska folket utsattes för förra seklet. Avsikten är att styra och kontrollera folket. Även i Kina tror man inte längre på västs media (Källa The Diplomat)

  Därför har Kina avskaffat det traditionella media systemet, och förtroendet för media ligger nu på omkring 80% till 90% i Kina (Källa Statista), och ökar, men Kinas media system är mycket annorlunda. Dels har vi statliga media vilket helt öppet är språkrör för olika myndigheter. Dels har vi privata och kommunala media, vilka är helt oberoende och tekniskt strukturerade så att dom inte kan censureras eller styras. Weixin-WeChat är den största media kanalen där vem som helst kan starta en tidning. Jag provade själv att starta en tidning, och det var inga problem. När en viss spridning har utvecklats fordras det att en ansvarig utgivare finns.

  Dessutom, att sprida falska nyheter och rykten är straffbart i Kina, normalt upp till tre års fängelse, och det gäller även journalister. Reglerna är desamma för alla media och alla skribenter, även professionella journalister.

 • Få vet att politikerna (lobbying förstås) 1987 tog bort “Fairness Doctrine”, dvs att Tv/radio (broadcasters) var tvungna att i typiska kontroversiella frågor alltid ge en rättvis och balanserad bild (jmf Svt/Sr).

  https://www.britannica.com/topic/Fairness-Doctrine

  Iom finansavregleringen iblev det också från 80-talet lätt för de stora bolagen att köpa upp konkurrenter med egna aktier. Idag ägs i princip huvuddelen av media av 6 personer att jämföra med tidigare några hundra. Stora reklamköpare styr numera inte sällan vad som inte får tryckas/sägas.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *