Trend 1972-2023: Förtroendet för amerikanska massmedier på rekordlåg nivå

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 oktober 2023
- NewsVoice redaktion
Amerikanarnas förtroende för massmedier åren 1972-2023. Graf: Gallup.com
Amerikanarnas förtroende för massmedier åren 1972-2023.

En Gallup-undersökning visar att endast 32% av amerikanerna säger att de litar på att massmedierna rapporterar nyheterna mycket eller relativt mycket på ett rättvist och korrekt sätt. Resultatet är sämsta sedan 2016 när det gäller förtroendet för massmedierna.

Gallup:

“Gallup började ställa denna fråga [hur mycket förtroende har du för massmedier?] 1972, och årligen sedan 1997. Sett till hela trenden nådde amerikanernas förtroende och tillit sin högsta punkt 1976, med 72%, i kölvattnet av de uppmärksammade exemplen på undersökande journalistik om Vietnam och Watergate-skandalen.”

Sedan dess har förtroendet dalat för amerikanska massmedier, med enstaka toppar, men även topparna har varit låga.

I den senaste undersökningen har endast 29% av de vuxna i USA ett “inte särskilt stort” förtroende, medan rekordhöga 39% registrerar “inget alls”.

Nästan fyra av tio amerikaner saknar helt förtroende för amerikanska massmedier. Demokraternas förtroende för massmedierna har minskat med 12 procent under det senaste året, till 58%, vilket kan jämföras med 11% bland republikanerna och 29% bland de oberoende.

Skillnaden i förtroende för medierna var störst mellan 2017 och 2022. Under den perioden låg demokraternas förtroende över trendgenomsnittet på 64%, medan republikanernas och de oberoende partiernas förtroende låg under sina genomsnitt (33% respektive 44%).

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq