Peking kallar USA för “lögnernas imperium” efter rapport från USA:s utrikesdepartement

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 oktober 2023
- Torbjörn Sassersson
USA:s ock Kinas utrikesdepartement.
Kinas och USA:s utrikesdepartement. Montage: NewsVoice

En färsk rapport från USA:s utrikesdepartement hävdar att Kina har investerat flera miljarder dollar för att globalt sprida desinformation. En talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet kontrar med att fakta bevisar att USA i själva verket är “lögnernas imperium”.

USA-rapporten släpptes av det amerikanska utrikesdepartementets Global Engagement Center på torsdagen. I rapporten hävdas att Peking har spenderat miljarder varje år på att bedriva en omfattande desinformationskampanj över hela världen, samtidigt som man har använt “vilseledande och tvingande metoder” för att forma den globala informationsagendan.

Global Engagement Center, U.S. State Department:

“The PRC spends billions of dollars annually on foreign information manipulation efforts. Beijing uses false or biased information to promote positive views of the PRC and the Chinese Communist Party (CCP).

At the same time, the PRC suppresses critical information that contradicts its desired narratives on issues such as Taiwan, its human rights practices, the South China Sea, its domestic economy, and international economic engagement.

ArcanumSkolan 2024

More broadly, the PRC seeks to cultivate and uphold a global incentive structure that encourages foreign governments, elites, journalists, and civil society to accept its preferred narratives and avoid criticizing its conduct.”

Kina svarar

En talesperson från Kinas utrikesdepartement skriver att det amerikanska departementets rapport i sig är desinformation eftersom den förvränger fakta.

“I själva verket är det USA som uppfann vapeniseringen av det globala informationsutrymmet”, enligt Kinas utrikesdepartement och tillägger att det amerikanska utrikesdepartementet satt ihop en rapport som ägnar sig åt “propaganda och infiltration”.

Det handlar om ren desinformation med syftet att bedriva “perceptionskrigföring” gentemot omvärlden, menar Kina.

Pekings språkrör nämnde amerikanska Operation Mockingbird, som mutade och manipulerade nyhetsmedier i propagandasyfte under det kalla kriget.

Mockingbird är ett kontroversiellt kapitel i amerikansk historia, som visar i vilken utsträckning den amerikanska regeringen är beredd att gå för att trampa på sin egen konstitution med syftet att tjäna sin utrikespolitiska agenda, kommenterar kinesiska CGTN.

Andra exempel på desinformation är en fabricerad video om de “Vita hjälmarna” som användes som underlag för att kunna föra angreppskrig i Irak och Syrien samt spridandet av lögner för att smutskasta Kinas Xinjiang-politik, skriver CGTN.

Kinas utrikesdepartement missade eller valde att inte nämna den tyska toppjournalisten Udo Ulfkotte som avslöjade hur han och hans tyska kollegor mutades av USA-institutioner för att skriva positivt om NATO och USA i tyska massmedier. Ulfkotte skrev boken “Journalists for Hire”, men den försvann snabbt från försäljningsställena och blev så sällsynt att den under en period betingade ett pris på 1432 dollar på Amazon.

Lögnernas imperium

Sammantaget menar Peking att Washingtons USA i själva verket är ett “imperium av lögner”. Kinas talespersonen nämner den amerikanska senatorn Rand Paul, som offentligt erkänt att den amerikanska regeringen är den största spridaren av desinformation i världshistorien.

Oavsett hur USA försöker sätta etiketten “desinformation” på andra länder, har fler och fler människor i världen redan sett igenom Washingtons försök att upprätthålla sin överlägsenhet genom att väva lögner till “kejsarens nya kläder” och smutskasta andra, menar det kinesiska utrikesdepartementet, som avslutar med orden:

“Vissa i USA kanske tror att de kan segra i informationskriget så länge de producerar tillräckligt många lögner, men världens folk är inte blinda.”

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Vem talar sant i ett krig? Krigets konst är att förleda.
  Kan man vägen lögner per capita, ligger nog Sverige bra till i placeringen.

 • Hur många organisationer har USA som desinformerar och spionerar på allt och alla? CIA, FBI, NSA och minst ett tiotal till som man känner till. På detta läggs miljarder dollar av pengar som borde gå till något vettigt. För några år sedan så hade USA ca 800.000 personer som höll på med spioneri, övervakning, desinformation m m och de har garanterat inte blivit färre. Kina spionerar främst på kineser som bor i utlandet och är inte så intresserade av att spionera på andra folk förutom industrihemligheter precis som alla andra länder. Även på det området är USA ohotad etta för övrigt.

 • Mktmkt bra artikel, synd som sagt att de inte fick in storyn om Udo Ulfkotte. Att globalisterna mördar sanningssägande journalister och andra som är på väg att avslöja dom som det filth de är, jmf vad som hände John Mcafee och vad han sa 2019 om att de var ute efter honom men att han var frisk och ej självmordsbenägen. Att de agerar som de gör, visar vilken vikt, den allra största, de lägger på att desperat upprätthålla sitt ‘media’propagandamonopol. Utan det, blir det ju junkyard för dom

 • USAs regering har förlorat folks folks förtroende för länge sedan, de ljuger om det mesta, Covid-19 och Ukraina kriget. Regeringen är inte till nytta för någon utom för en hyper rik oligarki.

  • USA ljuger om allt och ljuger om covid är allmänt känt men hur hanterar Kina covid? Låste in människor i deras lägenheter med att blockera dörrarna från utsidan.

   Rapporterades om bankprotesterna nyligen och flera som skulle protesteta fick covid från ingenstans och kunde då inte köpa kollektivbiljett.

   Vad har hänt med newsvoice? I somras har rapporteringen blivit helt Kina-positiv. Allt som rapporteras om vad som händer där sägs vara usa-propadanda.

   Vad har hänt?

   Om det rapporteras om dåliga förhållanden i ett land men allt det påstås vara lögner och bara propaganda från USA ringer varningsklockor.

   När någon förvarar sig med att påstå att deras fiende sprider bara lögner och inget som rapportersts är sant utan “vårt land är allt bra”. Varningsklockor.

   När en fiende pekar ut saker men förvaret är att kolla i er egna historia. Varningsklockor.

   • Herbe skriver: 4 oktober 2023
    Jag bor ju i Kina och upplevde personligen tre ”nedstängningar”. Ingen låstes in och inga dörrar blockerades. Man bara ville reducera kontakterna mellan folk för att hindra spridningen.

    Jag ville åka till sjukhuset för en rutin besök, inget problem, bara att visa ett test att jag inte skulle smitta andra. De första två nedstängningarna brydde jag mig inte om att ta en test alls, jag tog inget vaccin, inget problem.

    Kina införde ett helt system så alla kunde röra sig fritt, utanför smittade områden. Allt var gratis. Den som ville sitta i karantän men inte kunde göra det hemma, kunde gratis använda ett karantäncenter.

    Samma sak gäller andra platser, jag har goda kontakter över hela Kina. Det du läser i propaganda är bara påhitt och lögner.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *