Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Peking kallar USA för “lögnernas imperium” efter rapport från USA:s utrikesdepartement

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 oktober 2023
- Torbjörn Sassersson
USA:s ock Kinas utrikesdepartement.
Kinas och USA:s utrikesdepartement. Montage: NewsVoice

En färsk rapport från USA:s utrikesdepartement hävdar att Kina har investerat flera miljarder dollar för att globalt sprida desinformation. En talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet kontrar med att fakta bevisar att USA i själva verket är “lögnernas imperium”.

USA-rapporten släpptes av det amerikanska utrikesdepartementets Global Engagement Center på torsdagen. I rapporten hävdas att Peking har spenderat miljarder varje år på att bedriva en omfattande desinformationskampanj över hela världen, samtidigt som man har använt “vilseledande och tvingande metoder” för att forma den globala informationsagendan.

Global Engagement Center, U.S. State Department:

“The PRC spends billions of dollars annually on foreign information manipulation efforts. Beijing uses false or biased information to promote positive views of the PRC and the Chinese Communist Party (CCP).

At the same time, the PRC suppresses critical information that contradicts its desired narratives on issues such as Taiwan, its human rights practices, the South China Sea, its domestic economy, and international economic engagement.

More broadly, the PRC seeks to cultivate and uphold a global incentive structure that encourages foreign governments, elites, journalists, and civil society to accept its preferred narratives and avoid criticizing its conduct.”

Kina svarar

En talesperson från Kinas utrikesdepartement skriver att det amerikanska departementets rapport i sig är desinformation eftersom den förvränger fakta.

“I själva verket är det USA som uppfann vapeniseringen av det globala informationsutrymmet”, enligt Kinas utrikesdepartement och tillägger att det amerikanska utrikesdepartementet satt ihop en rapport som ägnar sig åt “propaganda och infiltration”.

Det handlar om ren desinformation med syftet att bedriva “perceptionskrigföring” gentemot omvärlden, menar Kina.

Pekings språkrör nämnde amerikanska Operation Mockingbird, som mutade och manipulerade nyhetsmedier i propagandasyfte under det kalla kriget.

Mockingbird är ett kontroversiellt kapitel i amerikansk historia, som visar i vilken utsträckning den amerikanska regeringen är beredd att gå för att trampa på sin egen konstitution med syftet att tjäna sin utrikespolitiska agenda, kommenterar kinesiska CGTN.

Andra exempel på desinformation är en fabricerad video om de “Vita hjälmarna” som användes som underlag för att kunna föra angreppskrig i Irak och Syrien samt spridandet av lögner för att smutskasta Kinas Xinjiang-politik, skriver CGTN.

Kinas utrikesdepartement missade eller valde att inte nämna den tyska toppjournalisten Udo Ulfkotte som avslöjade hur han och hans tyska kollegor mutades av USA-institutioner för att skriva positivt om NATO och USA i tyska massmedier. Ulfkotte skrev boken “Journalists for Hire”, men den försvann snabbt från försäljningsställena och blev så sällsynt att den under en period betingade ett pris på 1432 dollar på Amazon.

Lögnernas imperium

Sammantaget menar Peking att Washingtons USA i själva verket är ett “imperium av lögner”. Kinas talespersonen nämner den amerikanska senatorn Rand Paul, som offentligt erkänt att den amerikanska regeringen är den största spridaren av desinformation i världshistorien.

Oavsett hur USA försöker sätta etiketten “desinformation” på andra länder, har fler och fler människor i världen redan sett igenom Washingtons försök att upprätthålla sin överlägsenhet genom att väva lögner till “kejsarens nya kläder” och smutskasta andra, menar det kinesiska utrikesdepartementet, som avslutar med orden:

“Vissa i USA kanske tror att de kan segra i informationskriget så länge de producerar tillräckligt många lögner, men världens folk är inte blinda.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq