Netanyahu uppmanar israeler att förbereda sig för ett “långt och svårt krig”

publicerad 29 oktober 2023
Premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Kremlin.ru
Premiärminister Benjamin Netanyahu.

Premiärministern beskrev striden mot Hamas som Israels “andra självständighetskrig”. “Det finns farhågor om att en fullskalig invasion kan leda till stora israeliska förluster och utlösa en eskalering med andra regionala aktörer, såsom Libanons Hizbollah-rörelse”, skriver RT.

Text: RT, “Netanyahu tells Israelis to prepare for ‘long and difficult’ war”. Översättning: NewsVoice

Den israeliska militären har inlett den “andra fasen” av kriget mot Hamas i Gaza, sade premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tv-sänt tal på lördagskvällen, samtidigt som han varnade medborgarna för att förbereda sig för en lång kamp framöver.

“Under de första veckorna av kriget genomförde vi massiva luftangrepp som gav fienden ett hårt slag… Vi eliminerade många terrorister”, sa premiärministern i sitt tal till israelerna.

Under tre veckor av israeliska flygräder har dödssiffran i Gaza överstigit 8000 människor, “varav hälften är barn”, sa hälsoministeriet i den Hamas-kontrollerade palestinska enklaven till AFP tidigt på söndagen. Det är fortfarande oklart hur många av dödsoffren som faktiskt var stridande.

“Men vi är bara i början av vägen. Striden inom Gazaremsan kommer att bli svår och lång”, varnade Netanyahu och betonade samtidigt att “detta är vårt andra självständighetskrig. Detta är vårt uppdrag, vårt syfte i livet, och tillsammans kommer vi att segra.”

IDF:s utvidgning av operationen kommer nästan tre veckor efter att militanta Hamasmedlemmar inledde en överraskningsattack mot den judiska staten och besköt israeliska städer med raketer och gjorde räder mot bosättningar nära Gazagränsen.

Omkring 1400 israeler har dödats sedan kriget började och över 200 har tagits som gisslan, enligt israeliska tjänstemän.

“Igår kväll gick ytterligare marktrupper in i Gaza, vilket markerar början på den andra fasen av kriget, vars mål är att förstöra Hamas militära och politiska kapacitet och att få tillbaka våra kidnappade medborgare”, förklarade Netanyahu.

Israeliska stridsflygplan bombade Gaza med flyganfall under hela fredags- och lördagsnatten, då marktrupper och pansarfordon skickades in i den palestinska enklaven i en betydande inbrytning. Det är dock oklart om de pågående “utökade” markoperationerna kommer att följas av en större invasion.

Det finns farhågor om att en fullskalig invasion kan leda till stora israeliska förluster och utlösa en eskalering med andra regionala aktörer, såsom Libanons Hizbollah-rörelse.

Försvarsminister Yoav Gallant sade också på lördagen att Israel har “gått vidare till en ny fas i kriget” och sade att markoperationerna i Gaza kommer att fortsätta “tills nya order ges”.

Irans president Ebrahim Raisi sade att Israels “brott” i Gaza har “passerat de röda linjerna, vilket kan tvinga alla att vidta åtgärder”, i ett inlägg som delades på X (tidigare Twitter) på söndagsmorgonen.

Text: RT, “Netanyahu tells Israelis to prepare for ‘long and difficult’ war”. Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq