Nytt militärt stöd till Ukraina värt 1,7 miljarder inklusive Stridsfordon 90 och längre fram eventuellt Gripen

publicerad 6 oktober 2023
Stridsfordon 90. Pressfoto: Mats Carlsson för Försvarsmakten
Stridsfordon 90

I dag har regeringen fattat beslut om en extra ändringsbudget som innebär ett förslag till nytt stödpaket till Ukraina. Detta stödpaket, som är det fjortonde i ordningen, innehåller artilleriammunition, reservdelar, infanteriutrustning, kommunikationsutrustning och ammunition till Stridsfordon 90 till ett värde av cirka 1,7 miljarder kronor.

Huvuddelen av stödpaketet avser ammunition och reservdelar. Därutöver planerar regeringen att fatta beslut om ytterligare åtgärder som kompletterar det direkta materielstödet, vilket gör att det totala värdet av detta stödpaket uppgår till cirka 2,2 miljarder kronor.

Regeringen presenterade också ett uppdrag till Försvarsmakten att analysera och redovisa förutsättningar att stödja Ukraina med JAS 39 Gripen.

Rysslands krig i Ukraina fortsätter obarmhärtigt och Ukraina har framfört önskemål om stöd i form av till exempel ammunition, reservdelar, infanteriutrustning samt av ett modernt stridsflygsystem.

Regeringen har löpande värderat förutsättningarna för svenskt stöd till Ukraina. Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 har Sverige i tretton militära stödpaket skänkt materiel värderat till över 20 miljarder kronor.

ArcanumSkolan 2024

Med detta fjortonde militära stödpaket kommer Sverige ha skänkt materiel till ett värde av cirka 22,2 miljarder kronor.

Ammunition

Artilleriammunition är mycket efterfrågat av den ukrainska försvarsmakten och i detta fjortonde militära stödpaket föreslås 155 mm artilleriammunition skänkas till Ukraina. 155 mm ammunition är sådan som används till flera av de artillerisystem från väst som donerats till Ukraina.

Reservdelar och ammunition

Redan i det trettonde stödpaketet från regeringen skänktes reservdelar och ammunition till bland annat Stridsfordon 90 (CV90) till Ukraina. Nu föreslås ytterligare reservdelar och ammunition skänkas.

Infanteriutrustning

Regeringen föreslår att Sverige skänker infanterimateriel i form av till exempel skyddsvästar och automatkarbiner. Även grupputrustning som till exempel terrängfordon i form av fyrhjulingar, bårar, mörkersikte och -kikare samt vinterutrustning skänks.

Kommunikationsutrustning

Ukraina har också efterfrågat materiel som hjälper dem med samband över längre avstånd. I föreslaget stödpaket ingår därför utrustning för satellitsamband för både tal, video och data.

Övriga delar i stödpaketet

Utöver den materiel som nämns i propositionen planerar regeringen också att fatta beslut om en förlängning av Sveriges bidrag till den brittiskt ledda insatsen Interflex samt till den nordiska minröjningsutbildningen i Litauen.

Den brittiskledda grundutbildningen Interflex har som mål att varje kvartal utbilda 30 000 ukrainska rekryter och Sverige planerar att fortsätta deltaga med upp till 120 instruktörer även under 2024.

Minröjningsutbildningen pågår i Litauen och tränar ukrainska officerare i kvalificerad minröjning med mål att dessa ska nå en status som instruktörer vid sina hemmaförband.

Det svenska bidraget planeras att fortsätta vara upp till fem instruktörer inom ramen för den multilaterala instruktörsstaben. Utöver dessa utbildningsinsatser planeras Försvarsmakten ges ökade möjligheter att på kort varsel genomföra utbildning av ukrainsk personal i Sverige.

Regeringen planerar också att donera abonnemangskostnaden för de skänkta satellitsystemen.

Uppdrag till Försvarsmakten om JAS 39 Gripen

Regeringen ger Försvarsmakten i uppdrag att med stöd från Försvarets materielverk (FMV) grundligt analysera och redovisa förutsättningarna för ett eventuellt stöd med stridsflyg till Ukraina.

I redovisningen ska bland annat påverkan på försvarsförmåga, försvarsekonomi samt annan försvarsverksamhet och planering ingå.

Ett viktigt ingångsvärde i analysen är den orienteringsutbildning på JAS 39 Gripen som ukrainska piloter och markpersonal har genomgått i Försvarsmaktens regi.

Försvarsmakten ska också redovisa förutsättningarna för ett eventuellt stöd inom den internationella F-16 koalition som Sverige ingår i.

En förutsättning för ett eventuellt stöd med JAS 39 är att Sverige först blir medlem i NATO.

Uppdraget ska redovisas den 6 november då ÖB lämnar sitt militära råd.

Text (pressmeddelande): Johan Hjelmstrand, pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson,


Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Antalet döda soldater uppskattas vara mellan 300 000 och 500 000, beroende på om uppgifterna kommer från västmedia eller östblocket. Antalet skadade varierar mellan 400 000 och 900 000 män.

  Dessutom påverkas familjer till dessa avlidna eller skadade män, totalt 20 miljoner människor, inklusive ensamma kvinnor, faderlösa små pojkar och flickor samt splittrade familjer. De lever som flyktingar och får en ersättning som knappt räcker till en komplett måltid.

  Jag uttrycker min tacksamhet och respekt för våra heroiska folkvalda för deras insatser.

  Och låt oss inte glömma att även DU kan bidra med ekonomiskt stöd till Ukraina! Låt oss inte handla snålt och skänk pengar till ännu mer ammunition. Tack i förväg för din heroiska insats!

  Swisha till: 0708-346 893 746. Observera att vi endast tar ut en administrationsavgift på 97%. Resten av beloppet går direkt till Ukraina, och vi garanterar detta med certifikat som bara kostar 3% av den insamlade summan! Tveka inte, börja Swisha nu!

 • OBS! Nu är det något på gång i Israel också! Hamas har deklarerat “militär operation” och verkar ha infiltrerat vissa delar och dödat några människor, oklart hur många. De skjuter missiler och tar sig över gränsen med hjälp av bl a fallskärmar med motor på.

 • Varför skall svenska folket tvingas att bidraga med utplundrade skattepengar till slakt och mord på det Ukrainska FOLKET?

  • Endast politikers privata intressen kan leda in dem på denna vägen.
   Pengatvätt, organsmuggling, barntraffiking, adrenocrom-skörd..?
   Det finns inget etiskt i detta.

 • Det är oerhört att våra makthavare fortsätter skicka vapen till Ukraina i någon falsk förhoppning att de ska vinna kriget. Det skulle rättfärdiga forsatta strider trots det allt större antalet av stupade och sårade soldater.
  Hur har en av de mest fredsbevarande staterna i världen blivit en av de mest krigshetsande?
  Vi får gå tillbaka 300 år till Karl XII och karolinerna
  sedan vi hade en liknande stridslystet styre i Sverige.

 • Alla de som medverkar och tar beslut om att förlänga detta krig medverkar till mord på det Ukrainska folket och inget annat, svenska politiker har som vanligt blodiga händer. För de som bemödar sig att lyssna på andra nyhetskällor som baseras på fakta tex. cl. Douglas Macgregor så har västvärlden nu medverkat till mord på minst 450-tusen Ukrainska soldater, 50-60 tusen har amputerade kroppsdelar och man har ingen statistik på hur många andra allvarligt skadade det är. Kriget ska tydligen fortsättas trots att Ukraina redan är förlorat, det ryktas nu om att de också skickar unga kvinnor till fronten. Massor av Ukrainska soldater ger upp och överlämnar sig till Ryssland för de vet att de inte har en chans, enligt källor så behandlar Ryssarna dessa avhoppade soldater väl. Skulle tro att vapenfabrikerna täljer guld på detta krig för det är väl egentligen den riktiga sanningen varför det fortfarande pågår.

 • Kommer de även att skicka svenska soldater?
  Wallace som ville bli Nato-chef anbefallde nyss Ukraina att skicka mer ungdomar till fronten. Wallace insåg givetvis att dom skulle dödas så han vill i angloamerikanska elitens intresse utvidga människooffren.
  Helt i enlighet med den sataniska människosyn som är rådande i västs oligarki.
  Kommer samma sak hända med svenska ungdomar?

 • De självmordsbenägna ukrainarna vill låta sig och sitt land malas ned till damm, av stormakternas enorma kvarnstenar. De kunde enkelt ha undvikit sin förstörelse genom lite smidig diplomati, men tyckte väl att det inte verkade lika kul.

  Den svenska regeringen och riksdagen vill gärna bidraga till ukrainarnas kollektiva självmord. De ser väl kanske, när Ukraina väl har blivit fullständigt massakrerat, att det finns pengar att tjäna, i huggsexan om det landets territorium och råvaror.

   • Ja, en av vår tids värsta svin, Boris Johnson, skickades ner för att stoppa fredsavtalet på uppdrag av globalisterna. Enligt uppgift så hotade han de ukrainska ledarna till underkastelse men även en morot att de skulle bli miljonärer om de lydde order och på den vägen är det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *