Stora Barriärrevet växer tillbaka

publicerad 12 oktober 2023
- Tege Tornvall
Great Barrier Reef - Stora barriärrevet
Great Barrier Reef - Stora barriärrevet.

Koraller är nära 500 miljoner år gamla. De har överlevt både istider och värmeperioder. Koraller är små djur som sätter sig fast och bildar kolonier på grunda havsbottnar.

Där lever de i symbios med alger, som ger dem både färg och näring. Om förhållandena ändras, kan alger lämna korallerna, som därmed bleks och förlorar sin färg.

Koraller kan bilda stora samhällen. Utan alger (inneboende) bleknar de och kan dö av svält, men med bättre förhållanden kan nya alger ”flytta in” och ge koraller nytt liv.

Stora samhällen med koraller bildar hela rev på grunda vatten. Störst är det 230 mil långa Stora Barriärrevet längs Australiens nordöstra kust.

Åren 1985-2012 minskade det i höjd och omfattning, men efter en svår cyklon 2012 har revet vuxit sig större än det var 1985.

Det visar aktuella data från Australiens marininstitutet AIMS.

Text: Tege Tornvall, nätverket Clintel

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det gäller inte bara Stora Barriärrevet. Alla har väl hört talas om att öarna i Stilla Havet dränks när havet förment stiger på grund av klimatet, som människan falskt påstås orsaka, enligt klimat alarmisterna.

  Forskning visar att öarna faktiskt ökar i storlek.
  https://www.rt.com/news/509099-islands-growing-sea-level-rise/

  Jag spenderade själv fyra år att segla runt i Stilla Havet och idag har öarna email, så jag frågar mina gamla vänner där, sjunker ön.

  ”Näää, allt är som det alltid har varit.”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *