Argentinas nya president Javier Milei vill avsluta den liberala vänstern och wokeismen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 november 2023
- NewsVoice redaktion
Javier Milei

Argentina har fått en ny president – Javier Milei – som vill att US-dollar ska bli landets valuta och att riksbanken avskaffas. Milei vill lämna BRICS, kapa förbindelserna med Kina, konvertera Argentina till judendomen och göra slut på den liberala vänstern och wokeismen. Försäljning av mänskliga organ ska stimuleras och abort ska förbjudas.

Javier Milei fick runt 56 % av rösterna och hans utmanare, mittenpolitikern och nuvarande finansministern Sergio Massa, 44 %.

Nu ska omedelbart Argentina byggas som efter Mileis nya modell.

Milei som kallar sig själv för ”anarkokapitalist” jämförs ofta med Donald Trump. Etablisemanget kallar honom för högerpopulist, högerlibertarian och ibland bara “galen”. Den nya presidenteen är inte precis politiskt korrekt. Han säger till exempel att den globala uppvärmningen är en lögn.

 

 

Trump gratulerar Milei till segern på sin egna sociala plattform Truth Social:

”Jag är väldigt stolt över dig. Du kommer att göra Argentina storslaget igen!”.

Brasiliens president Lula da Silva och Chiles president Gabriel Boric är även de positiva till Milei.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq