Existentiellt sökande och parapsykologi förtjänar att skildras seriöst av public service

publicerad 26 november 2023
Temabild: Existentiellt sökande och andlighet. Foto: Oleg Breslavtsev, Elements.envato.com
Temabild: Existentiellt sökande och andlighet.

Vi anser att public service har misslyckats med att beskriva den andliga rörelsen i form av framför allt spiritualismen, liksom forskningen om fenomen som knyts till den.

I program som Andarnas rike och Extra Ekstrand beskrivs andligt sökande ytligt och onyanserat. Personer med låg trovärdighet exponeras och vinkeln är relativt kritisk. Det sprids en ganska beklämmande bild som flertalet inom den andliga rörelsen inte kan identifiera sig med. Det finns så mycket seriös verksamhet inom fältet som osynliggörs utifrån den vinkel som dessa TV-program valt att inta.

Existentiellt sökande har ett existensberättigande

Enligt Fonus tror varannan svensk att livet fortsätter i någon form efter döden, andra undersökningar visar att omkring 40 % tror att något händer efter döden.

Intresset för andlighet och privatreligiositet växer och våra upplevelser kring det okända behöver tas på allvar.

Spiritualism och teosofi är kända, etablerade andliga rörelser och trossamfund som är 150 år gamla. I Storbritannien och USA finns åtskilliga spiritualistiska kyrkor och nyandliga center. Det finns kurser på hög nivå på universiteten runt om i världen liksom i Sverige om esoteriska rörelser, nya religiösa rörelser och parapsykologi.

En uppsjö av kandidat- och mastersuppsatser och doktorsavhandlingar finns inom dessa ämnen. Trots det, finns en seglivad myt, som sprids av skeptiska organisationer, att vetenskaplig forskning på dessa områden saknas. Så förhåller det sig inte.

Parapsykologin undersöker mycket av det som ingår under samlingsbegreppet nyandlighet. Sällskapet för parapsykologisk forskning SPF, etablerat 1947, är sakkunniga kring parapsykiska företeelser.

Professor Adrian Parker på Göteborgs Universitet är ordförande i Society for Psychical Research samt med i styrelsen i svenska SPF. Här finns även ordförande Göran Brusewitz som avlagt en doktorsavhandling i psykologi, om tvillingtelepati.

Göran Brusewitz hänvisar till seriös forskning på bland annat telepati, healing och nära-döden-upplevelser1) och menar att dagens dominerande forskningsparadigm, fysikalismen, inte är i närheten av att kunna förklara hur hjärnan kan skapa medvetandet, våra inre upplevelser.

Även nystartade Mediumförbundet i Sverige uppmärksammar aktuell forskning, tillexempel på mediumskap, som den som utförs vid amerikanska Windbridge Research Center 2) vars undersökningar har visat att högpresterande medier kan ge specifik och korrekt information om avlidna, utan att ha förhandsinformation.

Andra studier vid Windbridge har noterat skillnader i elektrisk aktivitet i hjärnan när medier upplever kommunikation med avlidna jämfört med när en person minns, fantiserar och föreställer sig.

Vetenskapliga experiment har alltså visat att fysiologiska processer, som hjärnaktivitet, är annorlunda då ett medium arbetar, jämfört med andra mentala processer3).

En annan viktig sak som deras studier har visat är att besök hos spiritualistiska medier, som resulterar i kontakt med nära och kära i andevärlden, lindrar sorg och lidande mycket effektivt. Detta och mer känner vi till tack vare den forskning som utförts på senare år och som fått stor uppmärksamhet internationellt, och nya studier planeras.

Vi anser att dessa ämnen är för viktiga och essentiella för att bara skojas bort i underhållningsdokumentärer. Det handlar om vår existens, vad livet är, hur vi kan påverka vår hälsa och på vilket sätt vårt medvetande kan tänkas överleva bortom döden. Vi vill gärna se att SVT gör en ny, seriös och djupgående dokumentär med ett narrativ som ger en sannare spegling.

Signerat:

Göran Brusewitz, PhD, psykologi/parapsykologi, ordförande i Sällskapet för parapsykologisk forskning

Camilla Elfving, Spiritualistiskt Medium och grundare av Mediumförbundet

MariaTherese Bohman Agerhill, Spiritualistiskt Medium och grundare av Mediumförbundet

Anders Wallin, Neurosemantics NLP trainer, kommunikationsansvarig i Mediumförbundet

Rosemari Södergren, religionsvetare, journalist, medlem i Mediumförbundet

Denna artikel har tidigare publicerats på Mediumforbundet.se


Referenser

 1. Cardeña, E. (2018). The experimental evidence for parapsychological phenomena: A review. American Psychologist, 73(5), 663–677
 2. Windbridge.org
 3. Delorme, Beischel, Michel, Boccuzzi, Radin, & Mills, 2013

Länkar


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det räcker med att i sin tanke fullt ut begripa följande:

  SANNINGEN – är summan av alla delsanningar, sett över hela skapelsen och utifrån densamma, utan preferens för någon del.

  Vad blir din reflektion?

 • Ja det tycker jag också. 100%. Det är lite för snävt vad gäller verklighetsbaserad analys i dagsläget… blir något slags verklighetsfrånvänt sekteristiskt lågstadium nästan, känns det som.

 • Jag läste en intressant artikel en gång, minns inte var. Men titeln har fastnat i minnet: “Vi ser bara skärvor av verkligheten.”

  Den liknade vår uppfattning av tillvaron vid att från olika positioner blicka ut över ett landskap. Personen på berget beskriver vad han ser medan den som befinner sig nere i dalen eller staden ser något annat. Alla har rätt i fråga om just den platsen. De ser “delarna” men kan inte beskriva helheten.
  (Det här var en liknelse av våra olika “sanningar”/positioner)

  En känd bok bekräftar det i 1 Korintierbrevet 13: 9-10
  “Ty vår kunskap är ett styckverk . . .men när det kommer som är fullkomligt, då skall det försvinna som är ett styckverk”.

  • korrekt, vi ser bara skärvor, vår skärva, av Verkligheten. De andra delarna tillhör andra. Bara genom att sammanföra ALLA delar till en helhet, kommer den
   totala förståelsen. Men når vi nånsin dit??
   Är det möjligt för någon individ att omfatta hela skapelsen? Försök ta in livet i 100.000 galaxer, som en början. Sträck sedan ut detta till att gälla
   parallella universa, parallella delskapelser grundade på helt andra premisser
   än vad vi idag alls kan förstå. Vad blir det för resultat?

   • Det fina i detta är att det inte är någon stans vi når, utan det är vad vi _är_. “Resan” dit är en resa att släppa allt det tanke-och-känslobaserade och i grunden rädslobaserade, vilket i slutändan inte är något vi uppnår, utan det är som ryckningar (som är en sann grundad längtan hem bortom vårt sinne) som till slut avtar.

    Så god resa på oss! 🙂

 • Vill man fördjupa sig i dessa frågor så rekommenderas böcker av Joe Dispenza.

  Då kommer man förhoppningsvis till den enda sanna insikt. Allt som sker i ditt liv har du skapat själv.

  • intellektuella spetsfundigheter. Det går att ta fram oräkneliga fel i detta resonemang. Men som TRO, har den självklart relevans.
   När jag kommer till dig med en färdigbredd smörgås och du väljer att slänga bort, är det mitt val?
   T.ex så valde DU att inte svara på den uppmaning jag gav dig i mitt förra inlägg. Mitt val?

   • Om du är tillräckligt vaken för att vara medveten om dina tankar och känslor i det Undermedvetna, då kommer du att förstå att slump inte existerar och därmed är det inte heller slump att någon kommer med en smörgås.
    Omgivningen din kropp och din hälsa formas efter din utstrålning. Joe Dispenza har bevisat det.

    • Ja nej men det stämmer inte helt det där, och som ett exempel kan man ta till de som blev bombade i Hiroshima och Nagasaki… eller de som nu blir mördade i Ukraina. Sen kan man ju spekulera i att deras själar kanske innan de åkte hit hade det som en slags uppgift, att bli slaktade i Ukraina men det blir spekulationer och har kanske inte så mycket med livet här och nu att göra.

     • Nej men det finns ju en viss logik i resonemanget med att man “skapar sin verklighet” men det är inte hela sanningen, sanningen är att vi är flera miljarder människor här som TILSAMMANS skapar vår gemensamma verklighet. Det är inte speciellt myucket mer komplicerat än så.
      Sen att man gärna trycker på just det där med “manifestering” och självskapade realiteter, det är oftast en härskarteknik och har ingenting som helst med den faktiska verkligheten att göra 🙂

      • Eller jo lite, det är inte 100% bunk. Men det blir rätt ointressant utifrån ett praktiskt användbart perspektiv, särskilt kanske då om det levereras av någon töntig guru som sitter och predikar.

    • Om slump inte fanns, varför har vi då lagar. Vi kan då inte undvika att göra sånt som är “fel”. Men det är ju inte VÅRT fel, utan någon annans. Logiken brister.

     • Det används lite som ett härskarteknik-resonemang, oftast när någon klagar över något i samhället t.ex. Sluta klaga – du skapar din egen verklighet.

      Den har man hört nämnas någon gång i någon kommentarstråd.

      Men sen å andra sidan, ah – vilken underbar sommarmorgon.
      Ja – tror det jag, du skapar ju din egen verklighet… den hör man inte så ofta nämnas. Eller om någon vinner på lotto, hittar guld eller får alla rätt på matteprovet 🙂

      Det är selektivt trams, oftast. Sen kan det både manifesteras och mentalt skapas här i världen, allting börjar ju med en “ide” eller tanke trots allt. Men såsom konceptet används blir det oftast mest tramsigt.

 • Kul jämförelse med bussen!

  Helina har tyvärr rätt i att media blockerar all sådan info. Varför?
  Svaret är enkelt – den hotar den jordiska makten i form av politik och ägande.

  Själv var jag med på ett experiment på KI Solna 1996 (snart 28 år sedan!) som innebar att vi kunde påvisa att det gick att via tanken påverka deras labbmöss på ett avstånd av två mil. Vi kunde sedan på 5 minuter lära professorn och hennes doktorander att göra samma sak. De upprepade försöken och fick samma resultat.
  Vetenskapligt bevisat. Men detta gav en sådan chockvåg att alla data togs bort
  och professorn bytte till en tjänst i Uppsala.

  Jag har försökt på Newsvoice att ta upp likande saker, men det råder även där en rädsla för det stora perspektiven.

  Jag önskar att du som läser detta tar in följande och sedan skriver dina reflektioner:

  SANNINGEN – är summan av alla delsanningar, sett över hela skapelsen, utifrån densamma och utan preferens för någon del.

  Ser fram emot era reflektioner!

  • Bra, fortsätt med detta. Dock välj din publik, så spar du tid. Liv står över struktur, en kropp är struktur. Inget liv, ingen gädje.

 • SRI international det var där Uri Geller studerades
  Hans handledare som jag har glömt namnet på hade patent på miniatyrelektronik som kunde införas i hörselgången.
  Så en del påstådda bevis på parapsykologiska förmåga var antagligen bedrägeri.
  Truxa och hans fru påstods ha använde sånt på 60-talet

  När Uri undersöktes kritiskt misslyckades han helt
  “Uri Geller misskrediterades som bedragare för mer än trettio år sedan. James Randi och andra fick Uri att uppträda under noggrann observation. Uri misslyckades. Och misslyckades igen, och igen.
  Varje gång som Uri undergick den mest översiktliga granskning, misslyckades han.”

  De som tror på parapsykologiska förmågor blev besvikna på Truxa för trots att han aldrig tycks ha kunnat avslöjas av skeptiker sade han själv att det bara var underhållning när han och svenska frun Gulli praktiserade tankeläsning.
  Olika teorier om radiomottagare i Gullis örhängen och buktaleri och morsesignaler med fötterna föreslogs men inget tycks ha bevisats

 • Välkommet att de andliga livsåskådningsfrågorna kommer upp! Vi har länge skördat frukterna av den socialdemokratiska och marxistiska avkristningsprocessen och ateismen.

  Till och med våra vikingatida förfäder förstod att det finns en andlig verklighet. Men man famlade i mörkret och skapade en mytologisk tro på asarna och Valhall.

  Den svenska religionen sedan mer än 1000 år är kristendomen och specifikt den evangelisk lutherska läran. Den bygger på verkliga historiska händelser med utgångspunkt från Jesu födelse, som är satt till år noll. Jesus som kallas Kristus är alltså en historisk person som fått en oerhörd betydelse och genomslagskraft. Denne Jesus lät sig frivilligt bli dödad på ett plågsamt sätt, genom att med en romersk avrättningsmetod bli upphängd på ett kors. Enligt Bibeln skedde detta för vår skull, det var all världens synder han bar på korset för att försona människa och Gud.

  Med det sagt är det inte hedniska religioner och nyandlighet som vi behöver återvända till, utan till den sanna religionen som är den kristna. Gud har uppenbarat sig på ett särskilt sätt i Bibeln, som därför kallas den heliga Skrift.

  Mera allmänna Gudsuppenbarelser finner vi i naturen, i samvetet och i historien, vilket i sin tur har gett upphov till de hedniska religionerna. Men dessa famlar som tidigare sagt i mörkret och har bara glimtar av ljus och sanning. Vi måste därför gå till Bibeln och läsa den under uppriktig bön om Guds hjälp att förstå budskapet.

 • Som ingraverat i sinnet hos mediafolket snackas här om hjärna. Hjärnan är struktur och inget andligt där finns att finna. Den går t.o.m. att äta! Vilket andligt väsen går att äta?
  Anden/själen kliver ini kroppen, orienterar sig ett par år, tar sen och provar sig fram meddelst pröva/misslyckas i den nya omgivningen och samlar sedan på sig en massa havande med kroppen som ägarsymbol. Kroppen slits ut och slutar att fungera med en stor förlust (vanligen)som tack för mackan.
  Därefter startar själen en ny cykel någonstans.
  Analogt vore att se en busschaufför kliva ombord på sin buss och sedan köra runt en massa personer och saker, för att sedan efter passet lämna ifrån bussen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *