Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Existentiellt sökande och parapsykologi förtjänar att skildras seriöst av public service

publicerad 26 november 2023
Temabild: Existentiellt sökande och andlighet. Foto: Oleg Breslavtsev, Elements.envato.com
Temabild: Existentiellt sökande och andlighet.

Vi anser att public service har misslyckats med att beskriva den andliga rörelsen i form av framför allt spiritualismen, liksom forskningen om fenomen som knyts till den.

I program som Andarnas rike och Extra Ekstrand beskrivs andligt sökande ytligt och onyanserat. Personer med låg trovärdighet exponeras och vinkeln är relativt kritisk. Det sprids en ganska beklämmande bild som flertalet inom den andliga rörelsen inte kan identifiera sig med. Det finns så mycket seriös verksamhet inom fältet som osynliggörs utifrån den vinkel som dessa TV-program valt att inta.

Existentiellt sökande har ett existensberättigande

Enligt Fonus tror varannan svensk att livet fortsätter i någon form efter döden, andra undersökningar visar att omkring 40 % tror att något händer efter döden.

Intresset för andlighet och privatreligiositet växer och våra upplevelser kring det okända behöver tas på allvar.

Spiritualism och teosofi är kända, etablerade andliga rörelser och trossamfund som är 150 år gamla. I Storbritannien och USA finns åtskilliga spiritualistiska kyrkor och nyandliga center. Det finns kurser på hög nivå på universiteten runt om i världen liksom i Sverige om esoteriska rörelser, nya religiösa rörelser och parapsykologi.

En uppsjö av kandidat- och mastersuppsatser och doktorsavhandlingar finns inom dessa ämnen. Trots det, finns en seglivad myt, som sprids av skeptiska organisationer, att vetenskaplig forskning på dessa områden saknas. Så förhåller det sig inte.

Parapsykologin undersöker mycket av det som ingår under samlingsbegreppet nyandlighet. Sällskapet för parapsykologisk forskning SPF, etablerat 1947, är sakkunniga kring parapsykiska företeelser.

Professor Adrian Parker på Göteborgs Universitet är ordförande i Society for Psychical Research samt med i styrelsen i svenska SPF. Här finns även ordförande Göran Brusewitz som avlagt en doktorsavhandling i psykologi, om tvillingtelepati.

Göran Brusewitz hänvisar till seriös forskning på bland annat telepati, healing och nära-döden-upplevelser1) och menar att dagens dominerande forskningsparadigm, fysikalismen, inte är i närheten av att kunna förklara hur hjärnan kan skapa medvetandet, våra inre upplevelser.

Även nystartade Mediumförbundet i Sverige uppmärksammar aktuell forskning, tillexempel på mediumskap, som den som utförs vid amerikanska Windbridge Research Center 2) vars undersökningar har visat att högpresterande medier kan ge specifik och korrekt information om avlidna, utan att ha förhandsinformation.

Andra studier vid Windbridge har noterat skillnader i elektrisk aktivitet i hjärnan när medier upplever kommunikation med avlidna jämfört med när en person minns, fantiserar och föreställer sig.

Vetenskapliga experiment har alltså visat att fysiologiska processer, som hjärnaktivitet, är annorlunda då ett medium arbetar, jämfört med andra mentala processer3).

En annan viktig sak som deras studier har visat är att besök hos spiritualistiska medier, som resulterar i kontakt med nära och kära i andevärlden, lindrar sorg och lidande mycket effektivt. Detta och mer känner vi till tack vare den forskning som utförts på senare år och som fått stor uppmärksamhet internationellt, och nya studier planeras.

Vi anser att dessa ämnen är för viktiga och essentiella för att bara skojas bort i underhållningsdokumentärer. Det handlar om vår existens, vad livet är, hur vi kan påverka vår hälsa och på vilket sätt vårt medvetande kan tänkas överleva bortom döden. Vi vill gärna se att SVT gör en ny, seriös och djupgående dokumentär med ett narrativ som ger en sannare spegling.

Signerat:

Göran Brusewitz, PhD, psykologi/parapsykologi, ordförande i Sällskapet för parapsykologisk forskning

Camilla Elfving, Spiritualistiskt Medium och grundare av Mediumförbundet

MariaTherese Bohman Agerhill, Spiritualistiskt Medium och grundare av Mediumförbundet

Anders Wallin, Neurosemantics NLP trainer, kommunikationsansvarig i Mediumförbundet

Rosemari Södergren, religionsvetare, journalist, medlem i Mediumförbundet

Denna artikel har tidigare publicerats på Mediumforbundet.se


Referenser

  1. Cardeña, E. (2018). The experimental evidence for parapsychological phenomena: A review. American Psychologist, 73(5), 663–677
  2. Windbridge.org
  3. Delorme, Beischel, Michel, Boccuzzi, Radin, & Mills, 2013

Länkar


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq