Terrorgruppen Hamas ledare på flykt – Högkvarteret under sjukhuset Al-Shifa en dödsfälla

publicerad 15 november 2023
- Kristoffer Hell
Netanyahu visits joint Jewish Bedouin army unit
NEWS9 Live: "Netanyahu visits joint Jewish Bedouin army unit", 14 nov 2023

Israels inringning och bekämpande av Hamas i Gaza City uppges ha förvandlat den av Turkiet skapade och Iran stödda terroristgruppens tunnelsystem till en dödsfälla. Samtidigt uppges gruppens politiska och militära ledare, Yahya Sinwar och Mohammed Deif, vara på flykt i södra Gaza.

Direkta strider mellan den israeliska försvarsmakten IDF och Hamas rapporteras ha varit anmärkningsvärt få och situationen i dag synes vara att terroristgruppens fordom omhuldade tunnelsystemen förvandlats till en kyrkorgård där de som är begravda ännu inte har dött.

Mot den här bakgrunden pågår idag förhandlingar mellan Israel och Hamas, vars gisslan i dag uppges ha ombaserats “uppåt” till källarplanet på det sjukhus, Al-Shifa, under vilket Hamas byggde sitt eget högkvarter innan attacken den 7 oktober 2023 och som krävde uppskattningsvis 1 400 människors liv inne i Israel.

De farhågor militära experter som den tidigare vapeninspektören och marinkårsmajoren Scott Ritter och andra hade innan IDF gick in i Gaza, om hårda strider och stora israeliska förluster, verkar således ha visat sig vara obefogade.

På frågan vad som händer nu är det här bedömningen som görs av en anonym israelisk regeringskälla:

“Israels plan är att förvandla hela Gaza till något som står under israelisk säkerhetskontroll, i enlighet med Osloöverenskommelsen och hur det fungerar på Västbanken.

Det kommer att vara vi som upprätthåller säkerheten i Gaza, och vi som kan gå in och ut. Gränsen mot Egypten kommer att upprätthållas av Israel och inte, som tidigare var fallet, av Egypten. Målet är att ta kontroll över smuggling till Gaza.”

På frågan vem som axlar kontrollen över det civila Gaza efter att Hamas har krossats, sägs ett stalltips vara Mohammed Dahlan, en man som tidigare representerat den Palestinska Auktoriteten, PA, och i dag lever som mångmiljonär i Förenade Arabemiraten på medel han tidigare uppges ha förskingrat från befolkningen i Gaza.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppges även vilja se Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair i rollen som koordinator för internationell hjälp till Gaza.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq