Terrorgruppen Hamas ledare på flykt – Högkvarteret under sjukhuset Al-Shifa en dödsfälla

publicerad 15 november 2023
- Kristoffer Hell
Netanyahu visits joint Jewish Bedouin army unit
NEWS9 Live: "Netanyahu visits joint Jewish Bedouin army unit", 14 nov 2023

Israels inringning och bekämpande av Hamas i Gaza City uppges ha förvandlat den av Turkiet skapade och Iran stödda terroristgruppens tunnelsystem till en dödsfälla. Samtidigt uppges gruppens politiska och militära ledare, Yahya Sinwar och Mohammed Deif, vara på flykt i södra Gaza.

Direkta strider mellan den israeliska försvarsmakten IDF och Hamas rapporteras ha varit anmärkningsvärt få och situationen i dag synes vara att terroristgruppens fordom omhuldade tunnelsystemen förvandlats till en kyrkorgård där de som är begravda ännu inte har dött.

Mot den här bakgrunden pågår idag förhandlingar mellan Israel och Hamas, vars gisslan i dag uppges ha ombaserats “uppåt” till källarplanet på det sjukhus, Al-Shifa, under vilket Hamas byggde sitt eget högkvarter innan attacken den 7 oktober 2023 och som krävde uppskattningsvis 1 400 människors liv inne i Israel.

De farhågor militära experter som den tidigare vapeninspektören och marinkårsmajoren Scott Ritter och andra hade innan IDF gick in i Gaza, om hårda strider och stora israeliska förluster, verkar således ha visat sig vara obefogade.

På frågan vad som händer nu är det här bedömningen som görs av en anonym israelisk regeringskälla:

“Israels plan är att förvandla hela Gaza till något som står under israelisk säkerhetskontroll, i enlighet med Osloöverenskommelsen och hur det fungerar på Västbanken.

Det kommer att vara vi som upprätthåller säkerheten i Gaza, och vi som kan gå in och ut. Gränsen mot Egypten kommer att upprätthållas av Israel och inte, som tidigare var fallet, av Egypten. Målet är att ta kontroll över smuggling till Gaza.”

På frågan vem som axlar kontrollen över det civila Gaza efter att Hamas har krossats, sägs ett stalltips vara Mohammed Dahlan, en man som tidigare representerat den Palestinska Auktoriteten, PA, och i dag lever som mångmiljonär i Förenade Arabemiraten på medel han tidigare uppges ha förskingrat från befolkningen i Gaza.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppges även vilja se Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair i rollen som koordinator för internationell hjälp till Gaza.

 

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag tycker att ni skall sluta att beteckna Hamas som en terrororganisation. Det räcker fuller väl med att SVT envisas med beteckningen “terrorstämplade Hamas”. Det är USA och Israel som satt den stämpeln på Hamas. Man kan förvisso kritisera deras wahabitiska ideologi, men knappast deras politiska mål med Palestina – enstatslösning, from the river to the ser för palestinier, judar och kristna i en rättvis stat dit de fördrivna kan återvända och ett slut på den sionistiska statsbildningen Israel. Ett full legitimt mål enligt alla FN-resolutioner och efter att Israel självt omintetgjort förutsättningarna för en tvåstatslösning, som i så fall borde följt den ursprungliga delningsplanen innan Israel utropades efter Nakna.

  • Israel öppnade för möjligheter vilket Hamas utnyttjade till 100%!
   Om annan åsikt, förklara då varför har Hamas byggt detta ofantliga tunnel system och finansierat av vem?

  • Visst är Hamas en terrororganisation.

   Terrorism, the calculated use of violence to create a general climate of fear in a population and thereby to bring about a particular political objective. Terrorism has been practiced by political organizations with both rightist and leftist objectives, by nationalistic and religious groups, by revolutionaries, and even by state institutions such as armies, intelligence services, and police.

 • Sedan är frågan fortfarande öppen, är Hamas en terrororganisation eller en befrielserörelse. Det beror på vem som talar. Förtryckare har genom alla tider klassat befrielserörelser som terroristorganisationer. ANC i Sydafrika klassades en gång som terrorister, idag sitter dom i regeringen. Liknande gäller Rodessia, nu Zimbabwe, osv.

  ”The ANC was condemned as a terrorist organisation by the governments of South Africa, the United States, and the United Kingdom. ”
  https://en.wikipedia.org/wiki/African_National_Congress

  ”Organisationen var terroristlistad av USA fram till juli 2008 ”
  https://sv.wikipedia.org/wiki/African_National_Congress

  Nelson Mandela klassades som terroristledare.

  • Jämför man Hamas bakgrund och tankegods med ANC och definierar ANC som befrielserörelse, är det uppenbart att Hamas inte är en befrielserörelse – vare sig nationell eller folklig.

   Det handlar om en fanatisk religiös sekt med totalitära ambitioner.

   “Landet” Hamas påstår sig representera, “Palestina”, har aldrig funnits.

   Inte heller har det funnits ett “palestinskt folk” (vilket är något annat än att konstatera att det på ett territorium som ibland kallas för Palestina bor människor).

   https://en.wikipedia.org/wiki/Hamas_Charter

   Hamas är, liksom Hezbollah i Libanon, ett sätt för Teheran och Ankara att bedriva proxykrig mot Israel.

   • Tyvärr är väl Israels politik också både totalitär och fanatisk! Dessutom är det Israel som är en ockupationsmakt som även terroriserar och om Hamas är en motståndsrörelse mot Israel så får nog Israel leva med detta. Sedan är frågan om “Israel” funnits eller om det bara är en fantasi från sagoboken de kallar bibeln? Att påstå att Palestina inte var en stat är bara en käpphäst som israelvänner använder föra att legitimera landstölden.

 • Turkiet skapade väl inte Hamas? Enligt uppgift så bekostades Hamas av Israel från början och var tänkt att bli en politisk motvikt till Arafats parti! Sen är det väl möjligt att länder i Mellanöstern som Turkiet skickade pengar till Hamas när de började bekämpa Israel.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *