Stopp för socialdemokraten Ylva Johanssons lagförslag om massövervakning

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 november 2023
- Torbjörn Sassersson
EU-kommissionär Ylva Johansson,
EU-kommissionär Ylva Johansson, New York, 2023.

EU-kommissionären Ylva Johansson (S) stöter på patrull. EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter avvisar, med 51 röster mot 2, Johanssons förslag på en utökad massövervakning av EU-medborgare.

I stället föreslår utskottet ett kraftigt omarbetat förslag av så kallade Chat Control 2.0.

Att “Europaparlamentets alla partigrupper är så eniga och att parlamentet på ett så kraftfullt sätt ändrar innehållet i ett lagförslag från EU-kommissionen är väldigt ovanligt”, skriver ekonomitidningen Realtid.

IT-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka säger till Realtid att det är ett glädjande besked, men faran är inte över:

“Dagens besked är ett mycket glädjande sådant. Det är framför allt ett tryggande besked för de utsatta grupper som tar störst skada om EU-kommissionens förslag går igenom”.

“Nu står det klart att Europaparlamentet tar frågan på allvar. De kommer att föra en verklighetsförankrad linje i trilogförhandlingarna. De har förstått att det inte existerar några digitala motsvarigheter till de knarkhundar som Ylva Johansson ofta liknar sin föreslagna skanningsteknik vid, något hon för övrigt gjorde så sent som idag när hon gästade Utrikesutskottet”.

“Det är viktigt att komma ihåg att våra mänskliga rättigheter och barnens Barnkonventionsskyddade rättigheter är fortsatt äventyrade. Nu kvarstår trilogförhandlingar mellan parlamentet, rådet och kommissionen. Då kan mycket hända…”

Realtid skriver att kritiken mot det ursprungliga förslaget var att de syftade på att publika digitala plattformar för chatt och diskussion måste införa en bakdörr. Det betyder i praktiken massövervakning, vilket EU-polisen Europol också vill ha.

Det så kallade Libe-utskottet inom EU föreslår istället att end-to-end-kryptering (totalsträckskryptering) inte förbjuds och samtidigt att en polisiär bakdörr förbjuds.

Den svenska regeringen och Socialdemokraternas förslag är därmed stoppat, men det har inte stoppat dem från att försöka igen, tolkar NewsVoice situationen.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • En annan händelse i veckan som får jänkarna att sätta morgonkaffet vrångstrupen.

  Kina har redan satt 6G i drift. Flera år innan något trodde det var möjligt. Hastigheten är 1.2 terabit per sekund, vilket betyder att man kan skicka 15 filmer per sekund.

  https://www.scmp.com/news/china/science/article/3241453/china-launches-worlds-fastest-internet-12-terabit-second-link-years-ahead-forecasts?module=AI_Recommended_for_you_In-house&pgtype=homepage

  Det är inte så systemet kommer att användas, utan detta öppnar för vidare utveckling av mängder av nya tillämpningar, till exempel medicinskt eller fjärrkontroll av olika slag.

 • Stormen runt Huawei nya Mate 6 5G mobil hade inte hunnit lägga sig innan nästa dyker upp. Fler kommer.

  Nu presenterar Kina och Huawei Mate 60 Pro, där man kan ringa krypterat direkt mobil till mobil, som är omöjligt att avlyssna.

  https://www.scmp.com/news/china/science/article/3241539/huaweis-mate-60-pro-can-now-make-quantum-encrypted-phone-calls-are-they-really-hack-proof?module=top_story&pgtype=homepage

  Systemet använder det redan välkända och totalt säkra asymmetrisk kryptering.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Symmetric-key_algorithm
  https://en.wikipedia.org/wiki/Public-key_cryptography

  Systemet är vida använt redan och bevisligen har inte ens CIA lyckats knäcka det.

  Sändare och mottagare skapar var en offentlig nyckel, som endast kan användas för att kryptera, inte av-kryptera, och en hemlig nyckel som endast kan användas för att av-kryptera.

  För att detta skall vara säkert måste man matematiskt skapa två slumpartade tal för att skapa de fyra nycklarna. En PC klarar det inte, och en mobil klarar det inte heller. Större datakraft fordras. Därför, för att vara helt säker, får man köpa dessa nycklar till Mate60, skapade av stordatorer.

  Enda sättet att komma åt meddelanden eller ett samtal är att placera malware, spion mjukvara, på mobilerna, men sådant kan övervakas med virusprogram som larmar.

 • Hur kan en politiker få för sig att folket skulle vilja ha massövervakning över huvudtaget. Denna kvinna är en vidrig fascisthäxa som förhoppningsvis försvinner från politiken snarast.

 • Det finns en annan aspekt på detta. Skulle massövervakning som ”Chat Control” införas kommer det att omedelbart skapas motmedel. Det gör att de verkliga farliga individerna, som vi verkligen vill ska övervakas, som terrorister, kan utnyttja dessa för att skydda sig mot insyn och att gömma sig.

  Alla de amerikanska systemen som Facebook, Instagram, osv har redan inbyggd massövervakning för all information lagras centralt permanent och kan genomsökas och alla användare kan profileras av organisationer som CIA och FBI, eller deras svenska filialer som MUST eller SÄPO. USAs makt bygger på spioneri och massövervakning. Kinas Weixin-WeChat saknar central lagring, information finns endast på användarnas mobiler, och det omöjliggör massövervakning, men tillåter punktövervakning, och endast om Kina tillåter det.

  Ett nytt system finns redan för att motverka USAs massövervakning som har döpts till Nostr.

  “Nostr är ett decentraliserat nätverksprotokoll för ett distribuerat Socialt nätverkssystem. Namnet är en förkortning för”Notes and Other Stuff Transmitted by Relay”. Inlägg är resistenta mot censur och är kryptografiskt validerade. Jack Dorsey, medgrundare av Twitter, stöder och finansiellt stödde utvecklingen av Nostr. USA: s Senator Cynthia Lummis och Ethereums skapare Vitalik Buterin är bland dess tidiga adoptörer. More at Wikipedia”

  —Nostr, a simple protocol for decentralizing social media
  nostr.com

 • Här i Kina är massövervakning kriminell, oavsett USAs massiva propaganda till det motsatta. Både privat, exempel Facebook eller Instagram, eller kommunal och statlig. Max straffen ligger mellan tre till tio års fängelse. Därför slår Kina nu ner mycket kraftfullt på USAs massövervakning och masspioneri i Kina.

  Däremot punktövervakar Kina individer som terrorister och kriminella, och personerna upplyses om att dom är övervakade och för ett telefonnummer eller Weixin-WeChat adress till den ansvarige, vilket blir kraftfullt preventivt i sig självt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *