Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Sex ungdomar och åtta vuxna åtalade för Islamistmord på läraren Samuel Paty i Frankrike

publicerad 30 november 2023
- Kristoffer Hell
Samuel Paty mördades 2020 av en muslimsk extremist.
Samuel Paty mördades 2020 av en muslimsk extremist.

Måndagen den 27 november åtalades sex tonåringar och åtta vuxna för mordet på den franske högstadieläraren Samuel Paty år 2020.

Enligt ett flertal samstämmiga källor var mordet inte en spontan handling utan överlagt, med en längre förhistoria som innefattade kontakter med terroristgruppen ISIS i Syrien och imamer som i Frankrike hetsade mot traditionella franska och västeuropeiska värderingar.

Det var den 16 oktober 2020 som den 18-årige gärningsmannen, en muslim från Tjetjenien med namnet Abdoullakh Abouyezidovich Anzorov och som levde i Frankrike som flykting, angrepp Paty med en köttyxa och högg av honom huvudet utanför den skola i en Paris-förort där Paty arbetade som lärare i historia och geografi.

Motivet sägs ha varit att Paty, under en obligatorisk lektion (enligt den franska undervisningsplanen) om yttrandefrihet, visade en klass teckningar på profeten Mohammed som tidigare publicerats i den franska kulturtidsskriften Charlie Hebdo.

Innan teckningarna visades hade Paty berett de elever i klassen som var muslimer möjligheten att först lämna klassrummet.

Samuel Paty blev 47 år.

Samtidigt i Tjetjenien

Patys mördare, Abdoullakh Anzorov, sköts i hjäl av fransk polis i samband med att han skulle gripas och trots sin påstådda status som flykting, återbördades han till Tjetjenien där han begravdes som någon slags hjälte med parad och cirka 200 deltagande.

Islams utbredning i Europa

Frankrike är tillsammans med Sverige det land i västeuropa som, i förhållande till den egna befolkningen, välkomnat flest muslimer och i dag verkar uppvisa de starkaste symptomen på den samhällsfriktion detta orsakar.

Migrationen av muslimer till Europa. Bilder: Pewresearch.org
Migrationen av muslimer till Europa. Bilder: Pewresearch.org

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq