Sex ungdomar och åtta vuxna åtalade för Islamistmord på läraren Samuel Paty i Frankrike

publicerad 30 november 2023
- Kristoffer Hell
Samuel Paty mördades 2020 av en muslimsk extremist.
Samuel Paty mördades 2020 av en muslimsk extremist.

Måndagen den 27 november åtalades sex tonåringar och åtta vuxna för mordet på den franske högstadieläraren Samuel Paty år 2020.

Enligt ett flertal samstämmiga källor var mordet inte en spontan handling utan överlagt, med en längre förhistoria som innefattade kontakter med terroristgruppen ISIS i Syrien och imamer som i Frankrike hetsade mot traditionella franska och västeuropeiska värderingar.

Det var den 16 oktober 2020 som den 18-årige gärningsmannen, en muslim från Tjetjenien med namnet Abdoullakh Abouyezidovich Anzorov och som levde i Frankrike som flykting, angrepp Paty med en köttyxa och högg av honom huvudet utanför den skola i en Paris-förort där Paty arbetade som lärare i historia och geografi.

Motivet sägs ha varit att Paty, under en obligatorisk lektion (enligt den franska undervisningsplanen) om yttrandefrihet, visade en klass teckningar på profeten Mohammed som tidigare publicerats i den franska kulturtidsskriften Charlie Hebdo.

Innan teckningarna visades hade Paty berett de elever i klassen som var muslimer möjligheten att först lämna klassrummet.

Samuel Paty blev 47 år.

Samtidigt i Tjetjenien

Patys mördare, Abdoullakh Anzorov, sköts i hjäl av fransk polis i samband med att han skulle gripas och trots sin påstådda status som flykting, återbördades han till Tjetjenien där han begravdes som någon slags hjälte med parad och cirka 200 deltagande.

Islams utbredning i Europa

Frankrike är tillsammans med Sverige det land i västeuropa som, i förhållande till den egna befolkningen, välkomnat flest muslimer och i dag verkar uppvisa de starkaste symptomen på den samhällsfriktion detta orsakar.

Migrationen av muslimer till Europa. Bilder: Pewresearch.org
Migrationen av muslimer till Europa. Bilder: Pewresearch.org

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Menar du att MSM-journalister bör vaxas eller även vi på NewsVoice?

  Jag antar att du menar MSM-journlaisterna.

 • Japp, inga nyheter direkt. Det har, i över två decennier, varit helt uppenbart att muslimerna kommer att ta över vårt land. Med 30% muslimer i Sverige (högst i Europa!) om 27 år, så dröjer det bara ytterligare något decennium (på grund av att muslimska kvinnor vill föda barn, till skillnad från svenskor) tills de utgör flertalet.

  Tja, med en korkad ursprungsbefolkning, så går det förstås så här…

 • Någon som fact-checkat nyheten som kablats ut med Reuters och The Guardian som källa? Parad med 200 deltagare i Tetjenien. Är det ett stort problem med avbildningar av Muhammad i Tjetenien?
  Reuters och The Guardian används alltid vid spridandet av False flag-operationer.

  • “Någon som fact-checkat nyheten ”

   Borde inte denna någon vara du själv?

   Måhända gjorde du det men landade raskt i insikten att det stämmer, vilket du inte gillar, och eftersom du inte vill släppa terroromantiken – så väljer du istället att omformulera det hela till en fråga i hopp om att sprida misstro och tvivel bland läsarna på det sättet.

   Kanske handlar det också bara om lathet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *