Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

78%

78.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 29/4 kl 11:00.

Wikileaks-avslöjande 2010: Israelisk underrättelsechef ville att Hamas skulle ta över Gaza

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 november 2023
- NewsVoice redaktion
Försvarsattachén vid Israels ambassad generalmajor Amos Yadlin och Israels försvarsminister Shaul Mofaz
Försvarsattachén vid Israels ambassad generalmajor Amos Yadlin och Israels försvarsminister Shaul Mofaz besöker Pentagon den 4 november 2005.

Wikileaks publicerade 2010 ett diplomatiskt utbyte mellan Israels dåvarande chef för den militära underrättelsetjänsten, generalmajor Amos Yadlin och USA:s ambassadör i Israel, Richard Jones, sitt stöd för en Hamasstyrd Gazaremsa som Israel sedan kunde förklara som fientlig.

Wikileaks har vid flera tillfällen på X postat en påminnelse om det diplomatiska utbytet. Uppenbarligen anser Wikileaks att det rör sig om ett väsentligt avslöjande om hur den djupa staten arbetar.

Avsikten med att stimulera att Hamas tar över Gaza kunde vara att sedan få skäl att invadera Gazaremsan. Hamaspartiet vann det palestinska parlamentsvalet i januari 2006, men förhindrades att bilda regering i enlighet med den palestinska konstitutionens krav.

Ett år senare kunde Hamas-partiet bilda regering i Gaza efter att det USA-stödda Fateh-partiet i månader försökt ta över makten. Den läckta korrespondensen dokumenterades bara några timmar innan Hamasregeringen bildades i Gaza i juni 2007.

Amos Yadlin skriver till den amerikanske ambassadören Richard Jones att han skulle bli “mycket glad” om Hamas bildade regering i Gaza “så länge de inte har någon (luft- eller sjö-) hamn”. Han skrev även att Israel sedan skulle arbeta med det rivaliserande palestinska politiska partiet, Fateh, för att bilda en regering på Västbanken och sedan underminera Hamasregeringen i Gaza.

Det skedde också, skriver International Middle East Media Center i sin sammanfattning av Wikileaks-“kabeln”. Strax efter mötet mellan Yadlin och ambassadör Jones, när Hamas bildade regering i Gaza och Israel inleddes en massiv belägring och på den tiden den största attacken någonsin mot Gaza i slutet av december 2008.

I ett annat telegram som släppts av Wikileaks diskuterade Yadlin med den amerikanske kongressledamoten Robert Wexler i december 2008 och skrev att “Abu Mazen” (Mahmoud Abbas) och (Salam) Fayyad kontrollerar Västbanken medan Hamas har etablerat en terrorenhet i Gaza”.

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq