USA:s senat blockerar nytt finansieringsförslag av kriget i Ukraina

publicerad 7 december 2023
Amerikanska försvarsdepartementet förser Ukraina med vapen, 13 januari 2023.

President Joe Biden har vädjat till kongressen att godkänna förslaget på 111 miljarder dollar till Ukraina, men Vita husets förslag som inkluderade över 60 miljarder dollar i finansiering till Kiev gick inte igenom i senaten på onsdagen och fick inte de 60 röster som krävs för att gå vidare.

Den slutliga omröstningen landade på 49 för och 51 emot, där senator Bernie Sanders, en oberoende person från Vermont som normalt röstar med demokraterna, anslöt sig till den republikanska oppositionen. Majoritetsledaren Chuck Schumer, en New York-demokrat, röstade också “nej” så att han kunde ta upp lagförslaget igen vid ett senare tillfälle, enligt The Hill.

Vita huset begärde ursprungligen 105 miljarder dollar i akut tilläggsfinansiering för “nationell säkerhet” i oktober och valde att bunta ihop stödet till Ukraina med pengar till Israel, Taiwan och “gränssäkerhet” för att tilltala republikanerna. GOP-majoriteten i representanthuset har insisterat på att hantera varje fråga i ett separat anslagsförslag – vilket den demokratiskt dominerade senaten vägrade.

Tidigare under dagen uppmanade president Joe Biden senaten att godkänna lagförslaget och anklagade republikanerna för att vilja “bokstavligen knäa Ukraina på slagfältet och skada vår nationella säkerhet i processen” och hålla finansieringen för Kiev “gisslan” för gränspolitiken.

“Bokstavligen hela världen tittar på: vad kommer USA att göra?” Biden berättade för reportrar och antydde att utan amerikanskt ledarskap kanske G7, EU och Japan inte fortsätter att stödja Kiev för att kunna segra över Ryssland och president Vladimir Putin.

USA har skickat över 100 miljarder dollar i stöd till Kiev sedan konflikten med Ryssland eskalerade i februari 2022, inklusive vapen, ammunition, förnödenheter och kontanter för att stärka den ukrainska valutan och betala pensioner och statliga löner.

Finansminister Janet Yellen sa på tisdagen att Ukraina kommer att besegras utan ytterligare finansiering, och att detta helt och hållet då blir Washingtons fel.

Inför onsdagskvällens omröstning uppmanade Schumer republikanerna att inte vara “hård höger”, som han hävdade använde gränsfrågan som “inget annat än en ursäkt” för att stoppa finansieringen av Ukraina. Republikanerna hävdade dock att demokraterna inte tog deras oro på tillräckligt stort allvar.

“Det kan krävas en misslyckad cloture-omröstning för att de ska inse att vi menar allvar, och vi är beredda att göra det”, sa senator John Cornyn från Texas tidigare i veckan. Cloture är ett förfarande i senaten där ett lagförslag kräver 60 röster för att gå igenom.

Representanthusets talman Mike Johnson, en republikan från Louisiana, sa till Vita huset på tisdagen att en av förutsättningarna för att godkänna stöd till Ukraina skulle vara att anta HR2, “Secure the Border Act of 2023”, och beskrev situationen vid gränsen till Mexiko som “en oskälig och ohållbar katastrof”.

Mer än 6,5 miljoner människor har korsat gränsen illegalt sedan Biden tillträdde, sade han, inklusive nästan 300 “på terroristlistan”.

Demokraterna har motsatt sig en ändring av asyl- eller frigivningsreglerna, som för närvarande tillåter alla som korsar gränsen att ansöka om asyl och släppas ut i det inre av landet, och hävdar att det skulle vara “omänskligt”.

Text: RT, “US Senate blocks Ukraine funding”. Översättning: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Dagens PS: Då stryper USA stödet till Ukraina

  “…USA:s beslutade finansiering av stöd till Ukraina tar slut när 2023 tar slut.

  Politisk oenighet har hittills gjort att man inte kunnat godkänna ytterligare bistånd.

  I ett brev till kongressens ledare skrev Shalanda Young, Vita husets budgetchef, i måndags att behovet av ett snabbt beslut är akut.
  ”Slut på resurser”

  ”Utan kongressåtgärder kommer vi i slutet av året att ha slut på resurser för att skaffa mer vapen och utrustning till Ukraina och för att tillhandahålla utrustning från amerikanska militära lager”, är Youngs sammanfattning av läget.

  ”Det finns ingen magisk kista tillgänglig för att möta detta ögonblick. Vi har slut på pengar och tiden är nästan ute”, understryker budgetchefen.”

  https://www.dagensps.se/varlden/da-stryper-usa-stodet-till-ukraina/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *