Hemlig vinter? För kallt och för mycket snö passar inte klimathotberättelsen

publicerad 6 december 2023
- Tege Tornvall
Montage: Kan det snöa i Dubai?
Montage: Kan det snöa i Dubai?

Ibland passar inte det verkliga klimatet och vädret in i rådande klimatberättelser om en värld som blir så het att oceaner kokar, särskilt inte under en pågående politisk klimatkonferens.

Natten den 2-3 december och dagen efter drabbades den sydtyska miljonstaden München och delstaten Bayern av rent snökaos. På kort tid föll runt 40 cm tung snö med inställda flyg, tåg och bussar, masskrockar på motorvägar, igensnöade gator och vägar och ishalka med hjälplöst kanande fordon och halkande människor.

Detta skildras klart på internet, men inte ett ord eller en rad om det i svenska nyhetsmedia. Det vore ju inte lämpligt just när FN:s stora klimatmöte cop28 i varma Dubai inletts med varningar om en hotande global uppvärmning.

På andra håll registreras kyla som i Tyskland, England, Polen, stora delar av USA, norra Kina, stora delar av Ryssland med Sibirien. För att inte tala om hur kallt det är här i Norden.

Detta är förstås normalt vinterväder – men ovanligt tidigt. I norra Kina var och är det besvärande, men inte ett ord eller en rad om detta i svenska nyhetsmedia. Här tycks media ha meteorologiska skygglappar.

(Nyheten uppmärksammades av AB, DN och Expressen, men inte av SVT.)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq