Hemlig vinter? För kallt och för mycket snö passar inte klimathotberättelsen

publicerad 6 december 2023
- Tege Tornvall
Montage: Kan det snöa i Dubai?
Montage: Kan det snöa i Dubai?

Ibland passar inte det verkliga klimatet och vädret in i rådande klimatberättelser om en värld som blir så het att oceaner kokar, särskilt inte under en pågående politisk klimatkonferens.

Natten den 2-3 december och dagen efter drabbades den sydtyska miljonstaden München och delstaten Bayern av rent snökaos. På kort tid föll runt 40 cm tung snö med inställda flyg, tåg och bussar, masskrockar på motorvägar, igensnöade gator och vägar och ishalka med hjälplöst kanande fordon och halkande människor.

Detta skildras klart på internet, men inte ett ord eller en rad om det i svenska nyhetsmedia. Det vore ju inte lämpligt just när FN:s stora klimatmöte cop28 i varma Dubai inletts med varningar om en hotande global uppvärmning.

På andra håll registreras kyla som i Tyskland, England, Polen, stora delar av USA, norra Kina, stora delar av Ryssland med Sibirien. För att inte tala om hur kallt det är här i Norden.

Detta är förstås normalt vinterväder – men ovanligt tidigt. I norra Kina var och är det besvärande, men inte ett ord eller en rad om detta i svenska nyhetsmedia. Här tycks media ha meteorologiska skygglappar.

(Nyheten uppmärksammades av AB, DN och Expressen, men inte av SVT.)


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ alldeles rätt Ladulås. Hjärntvättning som i mildare grad har pågått sedan Axel Oxenstierna hade nåt att säga, har de senaste 150 år allt mer accelererat. Till skillnad från andra länder som är fast i har kung W. styrt Svea riket på sitt eget sätt och gett befolkningen lite positiva upplevelser i form av att kunna köpa allt de önskar på kredit. Då regeringar här var lydiga undersåtar har staten gått relativ skuldfritt. Propagandan har ju intalat befolkningen att Sverige är alltid bäst i klassen och därför måste vi,masochistiskt som vi är fostrat genom Jantelagen, också dra in mest på CO2 trots att det inte har med klimat att göra.Bygga mer Solpaneler som “kostar nästan igenting” bara att solen har en dålig vinkel på vinter för oss nordbo. Windmöllerna har för det mesta brist på winden på wintern och våra kärnkraftverk måste kontrolleras och stängas av mest på höst/vintern. Hur El-priset beräknas är en gåta men förklaringar många,det blir ju synd om Ukraine kriget tar slut, men det finns säkert någon annan krig som kan förklara de höga elpriser.Med alla hot utifrån som vi sysselsättas med via media har vi glömt att se den dagliga realiteten, en nedrustat skola, sjukvård, dålig kvalitet i det mesta och nu kommer Kung Bore och visar vem som bestämmer och då är det ingen debatt, bara tystnad för det mesta.SMHI har nu lite svårt att förklara eller kanske har de mesta redan glömt för nu har vi riktig vinter.

 • Vad ni orerar Ladulås och Josef.
  Ni tror ju inte på det själva innerst inne?
  Det är väl bara ert sätt att göra en krumelur ungefär som en del skolelever som vantrivs i skolan.
  Den ekonomiskt kunnige Magnus Stenlund pratade med Wilgert och påstod kategoriskt att transporter kräver fossilt. Ett problem är att ni följer inte den tekniska utvecklingen.
  Kina har nu testat en högtemperatur Heliumkyld (Thorium?) reaktor som producerar både elektricitet och väte vilket kan användas för CO2 fria motorer. De tycks anse att detta alltså har potential att lösa klimatproblemen

  Jag vet inte mycket om de tekniska detaljerna men var uppmärksamma på det positiva inflytandet från Kina och uppmuntra till kreativitet i Sverige.
  Ungdomar behöver föras in på en mer utvecklande väg än att förlora sin tid på dataspel.

  • “Ni tror ju inte på det själva innerst inne?”

   Tror på vad? Är du synsk? “Innerst inne”, vet du något om mig som inte jag vet?

   Klart man måste “orera” lite, hur skall man annars hålla sig varm i kylan. Jo jag var ju vad man idag benämner särbegåvad när jag gick i skolan. Rätt uttråkad och satt och gjorde just krumelurer och andra konstverk. Men så fick jag ju också femmor i bild, så någon nytta gjorde det väl.

   Själv ser jag inget problem med teknologisk utveckling i sig. Många tror det om oss elöverkänsliga. Det är ju bara när “tekniken” blir fientlig mot liv och planeten som det blir ett problem. Nu är ju inte tekniken i sig ond, utan det är ju idioterna som styr över den.

   Själv är jag övertygad om att tekniken redan finns för att klyva vatten i syre och väte med mycket mycket mindre energi än traditionell elektrolys.

   Problemet med tekniken är inte tekniken utan individerna som brukar den. Om människans andliga och moraliska utveckling gått lika långt framåt som AI osv så hade det inte varit något problem.

   Men som du säger, datorspel och annat mer eller mindre fullständigt oproduktivt och meningslöst tidsfördriv är vad tekniken i det stora hela används till. Underhållning för att söva massorna. EN offantlig massa elektricitet för att hålla folket passivt, fogligt och avstängt.

 • Global temperatur ökar med 0.008 grader/år sen 1880
  Och sen 1981 med 0.018 grader/år
  standardavvikelse vid ettårigt medelvärde verkar vara ~ 0.08 grader
  Inte noga uppskattat men ett-årig osäkerhet är mycket större än 1årig trend.
  Tege betraktar ett mkt kortare intervall och då är statistiska osäkerheten större. Signalen dränks i bruset

  Här ser man hur 10-årig medelvärdesbildning ser ut och tex intervallet 1971-1981 skiljer sig tydligt från 2001-2011
  https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.1205276109

 • Kom 30-40 cm snö här strax utanför Ludvika på en dag i månadskiftet okt/november.

  På morgonpromenaden i morse var det 19 minusgrader. Ögonlocken frös ihop ett par gånger.

  Man önskar det fanns någon substans i “den globala uppvärmningen”. Det enda som går varmt är väl munnen på klimathysterikerna.

 • Kung Bore är mäktigare än Klaus Schwabb. De syntetiska köttmaskinerna startar inte i kylan och insekterna fryser sakta ned i Parmafrosten.

 • Alla kloka och kunniga människor vet att jordens klimat inte styrs av mängden koldioxid i atmosfären och att klimathysterin endast är makt- och penningelitens skröna för att plocka av övriga människor deras pengar och förslava dem.

  Problemet (för oss) är att det är extremt tunnsått med kloka och kunniga människor.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *