Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Israels offensiv mot Hamas i Gaza – världens mest humana krig någonsin?

publicerad 12 december 2023
- Kristoffer Hell
IDF: Urban warfare in Gaza, Dec 9, 2023
IDF: Urban warfare i Gaza, 9 dec 2023.

Enligt media ägnar sig Israel sedan två månader åt folkmord i Gaza. Enligt IDF:s egna uppgifter, demonstrerar Israel i själva verket en taktik som är mellan fyra till sju gånger humanare än de krig USA, NATO och Europa ägnat sig åt i Mellanöstern sedan 2001.

Den av EU terroriststämplade gruppen Hamas hävdar att IDF hittills dödat 16.000 civila. Oaktat siffrans trovärdighet blir den en övre gräns för en diskussion.

Under samma tid sägs IDF ha dödat ca 5.000 Hamasterrorister, en uppgift som inte är osannolik men ännu inte bekräftad.

Överstelöjtnant Jonathan Conricus om strid i stadsmiljö:

“När det pågår strider i stadsmiljö, tätbefolkade stadsområden, är förhållandet vanligtvis mellan 1:9 till 1:15 – en fiendesoldat till 15 eller 9 civila. Detta är inte statistiken för de israeliska styrkorna, utan för västliga styrkor som kämpar mot liknande fiender, kanske i lite mindre komplexa områden än där vi kämpar, eftersom det också finns komplexa tunnlar.”

Enligt Conricus är IDF:s statistik i Gaza hösten 2023 blott 1:2, det vill säga enbart två döda civila för varje död terrorist.

Om man accepterar både sidornas siffror och antar att de av IDF 5.000 döda terroristerna är inbakade i Hamas 16 000 siffra, så synkar de anmärkningsvärt väl: 5.000 döda terrorister plus 10.000 döda civila (1:2 förhållandet) blir tillsammans 15.000.

Även om man accepterar Hamas påstående att de 16.000 döda alla är civila, blir förhållandet ändå bara 1:3 – att för varje dödad terrorist dödas också tre civila.

Innan Israel gick in i Gaza varnade västerländska militära experter för hur svår uppgiften skulle bli samt det enorma antal med soldater det skulle kosta Israel att komma åt Hamas terrorister nere i tunnlarna under Gaza. Enligt uppgifter i israelisk media är antalet förlorade israeliska soldater efter 60 dagars krig 97.

Avrunda siffran uppåt till 100 och dividera med uppgiften om 5 000 dödade terrorister och förhållandet mellan fallna israeliska soldater kontra operatörer från den av Iran stödda terrorgruppen Hamas blir 1:50, det vill säga att för varje stupad IDF-soldat har 50 terrorister satt livet till.

Bilden nedan kommer från IDF och visar hur Israel ända ned på postkodsnivå kontrollerar striderna inne i Gaza, och hur civilbefolkningen i en viss stadsdel, eller kvarter, på mikronivå evakueras, följt av hur terroristerna sedan kämpas ned, varefter stadsdelen åter öppnas upp.

Även om civilbefolkningens lidande på detta sätt minimeras, är den till synes oundvikliga verkligheten att de materiella skadorna i nyligen befriade stadsdelar och kvarter som regel är omfattande.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq