Israels offensiv mot Hamas i Gaza – världens mest humana krig någonsin?

publicerad 12 december 2023
- Kristoffer Hell
IDF: Urban warfare in Gaza, Dec 9, 2023
IDF: Urban warfare i Gaza, 9 dec 2023.

Enligt media ägnar sig Israel sedan två månader åt folkmord i Gaza. Enligt IDF:s egna uppgifter, demonstrerar Israel i själva verket en taktik som är mellan fyra till sju gånger humanare än de krig USA, NATO och Europa ägnat sig åt i Mellanöstern sedan 2001.

Den av EU terroriststämplade gruppen Hamas hävdar att IDF hittills dödat 16.000 civila. Oaktat siffrans trovärdighet blir den en övre gräns för en diskussion.

Under samma tid sägs IDF ha dödat ca 5.000 Hamasterrorister, en uppgift som inte är osannolik men ännu inte bekräftad.

Överstelöjtnant Jonathan Conricus om strid i stadsmiljö:

“När det pågår strider i stadsmiljö, tätbefolkade stadsområden, är förhållandet vanligtvis mellan 1:9 till 1:15 – en fiendesoldat till 15 eller 9 civila. Detta är inte statistiken för de israeliska styrkorna, utan för västliga styrkor som kämpar mot liknande fiender, kanske i lite mindre komplexa områden än där vi kämpar, eftersom det också finns komplexa tunnlar.”

Enligt Conricus är IDF:s statistik i Gaza hösten 2023 blott 1:2, det vill säga enbart två döda civila för varje död terrorist.

Om man accepterar både sidornas siffror och antar att de av IDF 5.000 döda terroristerna är inbakade i Hamas 16 000 siffra, så synkar de anmärkningsvärt väl: 5.000 döda terrorister plus 10.000 döda civila (1:2 förhållandet) blir tillsammans 15.000.

Även om man accepterar Hamas påstående att de 16.000 döda alla är civila, blir förhållandet ändå bara 1:3 – att för varje dödad terrorist dödas också tre civila.

Innan Israel gick in i Gaza varnade västerländska militära experter för hur svår uppgiften skulle bli samt det enorma antal med soldater det skulle kosta Israel att komma åt Hamas terrorister nere i tunnlarna under Gaza. Enligt uppgifter i israelisk media är antalet förlorade israeliska soldater efter 60 dagars krig 97.

Avrunda siffran uppåt till 100 och dividera med uppgiften om 5 000 dödade terrorister och förhållandet mellan fallna israeliska soldater kontra operatörer från den av Iran stödda terrorgruppen Hamas blir 1:50, det vill säga att för varje stupad IDF-soldat har 50 terrorister satt livet till.

Bilden nedan kommer från IDF och visar hur Israel ända ned på postkodsnivå kontrollerar striderna inne i Gaza, och hur civilbefolkningen i en viss stadsdel, eller kvarter, på mikronivå evakueras, följt av hur terroristerna sedan kämpas ned, varefter stadsdelen åter öppnas upp.

Även om civilbefolkningens lidande på detta sätt minimeras, är den till synes oundvikliga verkligheten att de materiella skadorna i nyligen befriade stadsdelar och kvarter som regel är omfattande.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Eftersom Netanyahu hela tiden stött Hamas är det väl inte så förvånande.
    Israel vårdade även IS terrorister när dessa plågade Syrien (som du undviker att förklara) och västmedier eldade på med samma falskhet som mot alla som vill bevara sin självständighet

    Israel är US/UKs brohuvud för expansion av imperiet och Israel beter sig inte så olikt hur USAs europeiska immigranter agerade mot USAs ursprungsbefolkning. Titta på kartan över Israels förändrade utsträckning över tid.
    Rabin försökte ‘företräda’ en självständig nationalstat med känt resultat
    US/UK och deras nuvarande företrädare i brohuvudet vill vara det ett brohuvud är tänkt för nämligen att expandera på andras bekostnad.

    ‘Syrien har aldrig erkänt’
    Nej och David Ben Gurion sa att det hade han heller aldrig gjort om han varit i deras situation.
    Och det understryker ju att Israel vet att de har en stark partner som vill att de expanderar så någon fredlig inställning var aldrig meningen.
    När Churchill sa att han ville att en intensivt patriotisk ras koloniserade Palestina så var det ju för att det aldrig var meningen att de skulle söka ngt samförstånd. Och det var planerat att de skulle vara för svaga för att klara sig själva så de måste agera tillsammans med imperiet.

    • Det säger du för att helheten inte behövs i ‘sedvanlig’ journalistik och det ska man bara anpassa sig till i din ‘skola’ – sitta vackert
      När den verklighet man beskriver är manipulerad för att ge ett sken som den vållande sidan tjänar på – är det politiskt korrekt att inte ta upp helheten. Bakgrunden. Tänket hos dem som planerat och arrangerat.
      Ibland vill man inte acceptera det även om du är bekväm med det.
      Och den vållande i detta fall kan med fog antas ligga bakom båda parter.
      Den vållande sidan är därför den tredje sidan som du är bekväm med att man ignorerar.

  • Divide et impera! (Härska genom att söndra!)

    Det är intressant att ta del av hur parti tas för än den ena, än den andra parten av två kontrahenter, som kanske styrs av samma hand, i syfte att skapa våld, kaos och omdaning. Gång på gång samma sak!

    Ständigt denna polarisering av destruktiva krafter!

    Varför inte ta avstånd från dem båda, istället för att heja på någon av dem?

    • Som journalist är fokus och prioritet att förmedla fakta – inte välja sida.

      I den syndaflod av svepande fördömmanden av Israel och uppenart judehat var upplevelsen att det låg ett allmänintresse i att förmedla sakförhållanden om sitationen på marken i Gaza som kastar ljus över påståendet att det IDF sysslar med skulle vara krigsbrott och folkmord.

      Hade detta verkligen varit uppsåtet i Tel Aviv är allt Israel behövt göra var att förvandla Gaza till ett modernt Dresden och inom loppet av ett par dygn bränna ihjäl allt och alla som befann sig där.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_Dresden

      Kriget hade då varit över för två två månader sedan.

      Det motsatta skedde, Israel gick tidigt in med marktrupper i vad som bäst beskrives som en kirugisk operation som saknar motstycke i sitt detaljfokus och förmodligen också effektivitet.

      Men, Hans, om du nu är allvarlig i ditt påstående att ta avstånd från båda sidor, kan ju du börja med att fördömma tet Iranstödda Hamas attack på Israel den 7 oktober 2023 och därefter terrorgruppens brukande av hela det civila samhället i Gaza som en del i Kriget mot Israel, inklusive bruket av både palestinier och kidnappade israeler som mänskliga sköldar och stölder av civila förnödenheter som drabbar de allra yngsta hårdast.

      När du håller på, känn dig fri att också ta avstånd från FN-organet UNWRA som låter sig användas av Hamas i kriget mot Israel och alltså gjort sig själv till del av problemet.

      • Definitivt fördömmer jag den Iranstödda Hamas-attacken på Israel den 7 oktober 2023 och därefter terrorgruppens brukande av hela det civila samhället i Gaza som en del i Kriget mot Israel, inklusive bruket av både palestinier och kidnappade israeler som mänskliga sköldar och stölder av civila förnödenheter som drabbar de allra yngsta hårdas!

        Men jag fördömer även den israeliska krigsmaktens tillåtelse av attacken!

        Milda tider, inte kan den israeliska krigsmakten ha varit ovetande om vad som var på gång, eller vad är din bedömning?

        • Den amerikanska analytikern Webster Tarpley labbar med begreppen LIHOP och MIHOP när det kommer till terrorattacker och liknande händelser.

          MIHOP: Made it Happen on Purpose.
          LIHOP: Let it Happen on Purpose.

          MIHOP är detsamma som falsk-flagg attack, den som anklagas för attacken är oskyldig. MIHOPs i Storbritannien kallas i bland för självmål.

          Hade jag 1000 riksdaler att spela med, skulle jag satsa 800 på att det ur ett israeliskt perspektiv var en LIHOP. någon eller några i landets högsta ledning hade förkunskap om Hamas attack och lät den spelas ut – men garderar med 200 riksdaler på att tankeverksamheten helt enkelt brast, trots signalerna.

          Debaclets var nog inte IDF:s utan snarare Israels nationella säkerhetsråd, instiftat och lett av Netanyahu själv 1999 just för att förebygga sådana överumplingsattacker:

          https://en.wikipedia.org/wiki/National_Security_Council_(Israel)

          Som det nu blev genomfördes attacken och IDF har väl inget annat val än att, efter bästa förmåga, hantera situationen.

          Var nog också en hel del underrättelsetjänster i andra länder som kände till eller hade signaler om att något var på gång, men hade regeringar som inte ville förvarna.

          • Financial Times antydde att någon hade stört ut övervakningssystemens funktion.
            Hade FT ansett att det var Ryssland Iran eller Hamas som låg bakom utstörningen hade de nog sagt det
            Alltså var det troligen Usa/Israel som låg bakom den tekniska metoden.
            Det räcker inte att trupper hade flyttats utan systemen måste ha varit avaktiverade.
            Lägre nivåer i systemet behövde isåfall inte vara i maskopi med de initierade.

      • Jag tar också bestämt avstånd från FN-organet UNWRA, som genererar hat mot Israel och som jag anser vara en enormt destruktiv terrorskapande organisation.

      • Du kanske räddar Newsvoice från att falla i onåd, men det mest intressanta är ju att som Hans Dahl säger ungefär samma hand styr båda sidor
        Men det är som vanligt tänkt att det ska skildras som kampen mellan ont och gott.

        En mer granskande inställning är att fråga efter hur tunnlarna kunde byggas i smyg. Det kunde de nog inte så det var önskat från den styrande handen.
        Utan den infrastrukturen hade Hamas inte kunnat byggas upp till en tillräckligt stark fiende.
        Sen är det motivet som rör de fossila tillgångarna
        Och det som rör muslimska brödraskapet som från starten varit ett verktyg för Uk och sen US. Dvs Hamas var aldrig något självständigt.
        Journalister som verkligen tar upp relevant bakgrund är
        Mathew Ehret och Thierry Meyssan.

      • Min syn, för övrigt, på det judiska folket:

        Det förvånar mig storligen att i stort sett ingen någonsin tycks ha reagerat på de bevis och indicier som framförts mot den, enligt mitt synsätt, ledande makten, nämligen det medeltida feodalsamhällets accelererande omdaning tillbaka till makten, ”The Great Reset”:
        https://www.weforum.org/agenda/2020/06/now-is-the-time-for-a-great-reset/

        Ständigt detta omtjat om obestämda ”judar”, en grupp som svårligen skulle kunna identifieras och som därför är idealisk som kamouflage.

        Judar har aldrig haft stor politisk makt i historien, men de har tillåtits verka ekonomiskt genom sin kunnighet och sammanhållning och därigenom ådragit sig missundsamhet och avundsjuka.

        Under 1800-talet byggdes undan för undan hat upp mot det judiska folket. Det började med ”Léo Taxil-affären”, fortsattes sedan med ”Dreifus-affären”, därpå publicerandet av Sion Vises Protokoll, som spreds som en löpeld över världen och tillskrevs judarna. Därefter kom sionisternas krigsförklaring mot Tyskland, som förde till krig och enorm förföljelse – och ofattbart lidande, för i synnerhet judar.

        Hela denna eskalerande hatpropaganda mot judar ledde till befolkandet av Palestina MED judar, något som annars aldrig skulle ha varit möjligt, eftersom väldigt få judar var benägna att flytta dit, då de insåg vilka konsekvenser det skulle få.

        Den eskalerande judeförföljelsen på 30-talet och framåt, framför allt i Tyskland, forcerade fram massemigrationen av judar till Palestina. I boken ”The Real Odessa” av Uki Goñi får vi insikt om att flyende judar nekades asyl i hela Sydamerika och även i många andra länder. Alternativet var Palestina, som blev som en veritabel flykting-tratt för judar.

        Så skapades nationen Israel!

        Två världskrig – och mer – var ”kostnaden” för etablerandet av FN och nationen Israel.

        • @Hans Dahl
          Ingen någonsin? Men du pekar ju ut ungefär den sortens oligarki som Lyndon Larouche och hans krets har kritiserat hela tiden.
          Han daterar den förstås som långt äldre än medeltiden
          En viktig sak med Larouche är att de även pekar på hur oligarkin också bekämpat rationellt tänkande överhuvudtaget. Och eftersträvat att göra människor till behaviouristiskt manipulerbara robotar.

          Men dom har dessutom belyst att den etablerade en stark maktnod i UK och att den spreds till USA.
          Men de gamla noderna i Europa försvann aldrig utan har medverkat mindre iögonenfallande.
          Sen 700-talet hade såna feodala familjer i Venedig etablerat en ärftlig oligarki som i motsats till autokrater höll ihop i 600 år utan inbrytningar utifrån.

          Och beträffande Sion vises har du läst Miles Mathis skarpsynta analys
          http://mileswmathis.com/protocols.pdf
          “The aristocracy is the only defense against these Elders of Zion? Interesting.
          Also notice that the aristocracy is called here “natural and genealogical.” Would the real Elders of Zion call the aristocracy “natural”?”

      • @ Blueshift

        Du skriver:

        “Hade detta verkligen varit uppsåtet i Tel Aviv är allt Israel behövt göra var att förvandla Gaza till ett modernt Dresden och inom loppet av ett par dygn bränna ihjäl allt och alla som befann sig där.”

        Förstörelsen av Dresden 1945 var inget annat än MASSMORD PÅ CIVILBEFOLKNINGEN där.

        Varför detta krigsstrategiskt fullständigt onödiga fällande av brandbomber i denna stad – och även i andra städer i det redan besegrade Tyskland?

        Jag tar upp det i inledningen till denna artikel:
        https://newsvoice.se/2021/07/katolska-kyrkan-granskas-rekrytering-infiltration/

  • Denna dokumentär borde vara obligatorisk för alla som inte har förstått att det som händer nu är fortsättningen på det, som Israel startade 1948.

    “Den judiska regissören Alon Schwarz besöker före detta israeliska soldater och palestinska invånare för att undersöka vad som hände i Tantura, platsen för en påstådd israelisk massaker, och ta reda på varför “Al Nakba” fortfarande är ett tabu i det israeliska samhället”

    https://odysee.com/@AlfaAndOmega:d/Tantura-2.56:1

    Kriget i Ukraina och EU:s behov av palestiniernas naturgas har bara påskyndat processen!

    https://newsvoice.se/2023/12/israel-gas-in-gaza/

  • Problemet med palestinierna är att de konsekvent verkar tro att de kan delta i krig, utföra terroristattacker, mörda judiska familjer och anstifta pogromer utan att möta några konsekvenser.

    På något sätt blir de alltid chockade när det är dags att möta musiken för vad de har gjort.

    (Oren Barsky)

  • Personlige tror jag inte på att detta är det mest “humana” kriget, men vi har högt i taket på NewsVoice så opinionsartikeln har sin plats.

    Jag tror aldrig ett krig kan vara humant, helt enkelt.

  • Här greppar man efter halmstrån med en sån här artikel. Finns inga argument som är för detta krig. Israel och USA har gjort bort sig och detta kommer kosta. De civila i Gaza har fått betala det ultimata priset. Vi kanske får vår beskärda del tids nog också så vi vaknar upp ur dvalan och trillar ner från våra höga hästar.

  • Som vid alla krig så är det vapenindustrin, även kemikalieindustrin som gör vinst. I väst är det black rock, vanguard och dylika som profiterar. Alla ägs av sionister.
    Allt handlar om naturresurser/dollarhegemonin, var än det är i världen.
    Olja, gas, metall….där är orsaken till krig.

  • Märkligt att kriget kallas israel mot hamas, när dom som dör flest är civila Palestinier.
    I kriget mellan ukraina ryssland har omkring 300 000 ukri soldater dött jämfört mot betydligt färre civila.
    Inte så bra rubrik “…mest humana krig” Finns det alltså humana krig….

  • Israel utplånar befolkningen i Gaza som ett steg i den sionistiska drömmen/planen att upprätta stor-Israel, som sträcker sig från Nilen till Eufrat. otroligt humanistiskt.

  • ”Även om man accepterar Hamas påstående att de 16.000 döda alla är civila, blir förhållandet ändå bara 1:3 – att för varje dödad terrorist dödas också tre civila”.
    Kanske inte ett helt obetydligt räknefel Kristoffer. Förhållandet blir då 0:16 000.

  • Så konstigt att folkmördare ljuger och hävdar att de är humana. Det har aldrig förekommit tidigare.

    Pajasen Conricus känner vi sedan tidigare. Det var väl han som hittade “Hamas kommandocentral” – en Kalasjnikov, ett par boots, en ryggsäck och en laptop – i ett sjukhus.

  • De mest humanitära människorna på jorden, eller hur?

    Det finns inte en enda byggnad kvar i norra Gaza. Allt har jämnats med marken, och alla civila som fortfarande var kvar begravs dagligen i ruinerna, som ingen ens kan leta efter. Har man räknat med dessa i statistiken?

    Människor i västvärlden har tappat all humanitet!

    Kolla till slutet! Dessa pojkar, barnbarnen till de som mördades under “Nakba”, mördas “dagligen” och de som lever idag kallas Hamas-terrorister!

    https://twitter.com/almestrooo/status/1723605350669033889

  • Om det vore så väl i eländet!

    Men vad har IDF? Ett medlemsregister från Hamas med foto och tummavtryck på “terroristerna”. Så prickar man av efter som man hittar dem?

    Om jag vore Hamas medlem hade jag sedan länge lämnat området……

    Så när offensiven är över så är det bara att börja sin terror igen.

  • Kollektiv narcissism tar sig ungefär samma uttryck som individuell narcissism. De framställer sig själv som offer och orättvist behandlade. En känsla av grandiositet och berättingande. De är mytomaner och ljuger obehindrat, samvetslöst och projeserar egna övergrepp på sina offer. Empatiska människor faller lätt offer för narcissistens behov av sympati och särställning. Om det fanns en narcissistisk nation med obegränsade resurser skulle en sådan naturligtvis vara mycket, mycket farlig.

    • Instämmer helt. Kan inte vara bättre sagt och skrivet.
      Sionismens hela spektra av självgodhet och grandios
      inställning till mänskligheten.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *