Jemens och Gazas kollektiva självförsvar – När hyckleriet blir alltför svindlande

Opinionsartikel

publicerad 18 december 2023
Houthi-rebeller kapar skepp, nov 2023, Röda havet.
Houthi-rebeller kapar skepp, nov 2023, Röda havet.

Under de senaste dagarna har media runnit över med ursinne över att Houthi, de facto regenterna av Jemen, försökt kapa och bomba fartyg på väg mot Israel utanför jemenitiska kuster – något Houthi motiverar med det västerlädnskt-israeliska angreppet och etniska rensningen mot Gaza.

Det är inte svårt att förstå varför Jemen skulle vilja visa sin sympati för palestinierna. Jemen blir nämligen också ockuperat och attackerat i ett anfallskrig av ohöljd oprovocerad aggression, och har så varit sedan 2015, av en koalition västländer, gulfstater och Israel, vilka dödat åtminstone 500 000 jemeniter (förmodligen 1.5 miljoner).

Bombastiska moralister i Väst är däremot samtidigt alltför upptagna med kollektiv amnesi över vår så kallade “Responsibility to protect”, en ursäkt för att attackera olydiga länder (Serbien, Lybien m.fl.) för att “skydda” den inhemska befolkningen från övergrepp.

Palestinier och övriga opassande offer är däremot uteslutna från kollektivt självförsvar, såklart.

Spektakulärt nog, har Jemen under det senaste året fått sina skepp med olja antingen kapade eller bombarderade i ständiga räder av ockupanterna (oss), som snott olja värd tiotals miljarder dollar från den svältande befolkningen. Detta är helt okänt och orapporterat i Sverige, och annanstans i den Fria världen.1

Vad detta avslöjar är att precis varenda reaktion till Jemens kapning och attack mot skepp är pur hyckleri, ren cynism. En propagandakupp av denna kaliber är inte svår att genomföra i en kultur som frodar hysterisk ilska mot ockuperade folk vid minsta antydning om att de skulle försöka försvara sig själva mot ett gäng mäktiga terrorstater.

Kort sagt, Palestina och Jemen har ingen rätt alls till självförsvar, och minsta tecken på att de skulle försöka sig på detta är en outsäglig skandal, till och med aggression mot oss.

“Hela världen är medveten om de tragiska förhållandena” i både Palestina och Jemen, förklarade jemenitisk nationalmedia, “men tyvärr lever vi i en tid av fullständig kollaps av värden och moral, och upphöjda principer köps och säljs i dollar”.2

 

Text: Andi Olluri

Referenser

  1. Covert Action Magazine, Andi Olluri, “The Yemeni “Peace Process” is a Sham Though You Wouldn’t Know That From Watching U.S. News or Reading Foreign Affairs”, 11 apr. 2023.
  2. Daily Yemen, “Exposing Saudi UAE Aspirations in Yemen”, 27 nov. 2022.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq