Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

NewsVoice besökte Xiongan New Area – Kinas framtidsstad

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 december 2023
- Torbjörn Sassersson
Xiongan construction site in November 2023. Photo: NewsVoice
Xiong'an, november 2023

Xiong’an New Area eller “framtidens stad” är Kinas i särklass största stadsutvecklingsprojekt som nu håller på att ta form. Xiong’an kommer att sträva efter att bli en miljövänlig och smart stad i världsklass som myndigheterna är angelägna om att införliva i framtida stadsplaneringsprojekt.

NewsVoice och ett annat medieföretag var de första nyhetskanalerna från hela västvärlden som fick tillstånd att besöka Xiong’an, den nya smarta staden i Kina.

Xiong’an New Area beskrivs som ett nationellt projekt av historisk, ekologisk och millenniemässig betydelse. Byggområdet är enormt. Det täcker cirka 1770 kvadratkilometer och sträcker sig över tre län 130 km sydväst om Peking.

Allt började med en naturlig miljö bestående av tomma fält och våtmarker. NewsVoice besökte våtmarkerna vid sjön Baiyangdian där Kinas president Xi Jinping 2012 hade en vision om en framtida modern stad. Bara fem eller sex år senare påbörjades byggandet.

Området kommer att ha en dynamisk befolkning på 5 miljoner människor och en permanent befolkning på cirka 2,5 miljoner. Byggnadsarbetarna bygger staden på tre “heltider”, 24 timmar om dygnet fördelat på tre skift. Lamporna är tända hela natten för att lysa upp de många byggarbetsplatserna.

Stadskärnan verkade redan vara färdig och i drift när NewsVoice hade möjlighet att besöka Xiong’an New Area, en stad som kommer att innehålla den senaste smarta tekniken. Mer än 3600 byggnader är redan på plats sedan byggprojektet inleddes 2018.

Över 150 statligt ägda företag är nu etablerade i området och mer än 120.000 människor har hittills beslutat att flytta in i området permanent.

Xiongan park
Xiongan park. Foto: NewsVoice.se

Ett viktigt syfte med Xiongan New Area är att avlasta Peking från funktioner som inte är nödvändiga för dess roll som nationell huvudstad. Den nya staden är indelad i olika funktionsområden som IT och telekom, finans och bank, vetenskap, innovation och forskning, utbildning, hälsovård, kultur och andra funktioner.

Xiong’an New Area är en del av en större infrastruktur. För att nå staden finns nu motorvägar och snabbspår för tåg. Det tar bara 20 minuter med ett höghastighetståg att nå Xiongan från Peking.

Det nya området kommer att innehålla tre nya flygplatser och under jord finns ett intrikat och stort nätverk av tunnlar.

NewsVoice fick möjlighet att åka med en av de automatiska självkörande bussarna. Som en försiktighetsåtgärd fanns det en förare i bussen, men han rör inte ratten.

Vid ett tillfälle körde en något vårdslös förare plötsligt in i bussens körfält, så bussen var tvungen att bromsa. Det var inte så illa, men stadsguiden sa att de förbättrar den autonoma kapaciteten hela tiden eftersom AI-kontrollsystemet kontinuerligt lär sig själv.

Flera ledande kinesiska företag har tecknat samarbetsavtal med Xiong’ans lokala regering. Företag som Baidu testar självkörande fordon. China Mobile arbetar med sin nya 5G-teknik för fjärrstyrd körning. Alibaba har introducerat sin plattform för artificiell intelligens “City Brain” som är utformad för trafikledning.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq