Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Rysslands respons: Finland kommer att få problem efter beslutet om NATO-inträde

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete (inkl granskningar, utlandsreportage) genom att annonsera, donera eller sponsra.
publicerad 17 december 2023
- NewsVoice redaktionen
Finska försvarsmakten. Pressfoto: Puolustusvoimat.fi
Finska försvarsmakten.

Som ett svar på Finlands beslut att gå med i NATO tillkännagav Rysslands president Vladimir Putin inrättandet av ett nytt militärdistrikt i syfte att befästa ryska positioner nära Finland.

Vladimir Putin uttryckte sin oro i en intervju med den ryske journalisten Pavel Zarubin, som sändes på söndagen. Trots årtionden av vänskapliga relationer mellan Moskva och Helsingfors varnade Putin för att problem nu skulle uppstå, skriver ryska RT.

Putin påpekade att historiska tvister, inklusive territoriella frågor från mitten av 1900-talet, sedan länge är lösta och att Ryssland inte heller har några pågående territoriella konflikter med någon NATO-medlemsstat. Han kritiserade dock beslutet att ta in Finland i NATO och betonade att det var onödigt och potentiellt skulle kunna belasta deras tidigare positiva relation.

För att motverka det USA-ledda blockets expansion planerar Ryssland att upprätta ett nytt militärdistrikt i St Petersburg-regionen. Denna nya styrka kommer att stationeras i Leningradregionen i den nordvästra delen av landet, som omfattar området runt St Petersburg, tidigare alltså känt som Leningrad under sovjettiden.

Presidentens tillkännagivande återspeglar Rysslands strategiska svar på upplevda hot som härrör från de geopolitiska förändringarna i regionen, skriver RT i artikeln “Putin announces response to Finland joining NATO”.

Före Finlands NATO-beslut hade Moskva och Helsingfors vad Putin beskrev som en hjärtlig relation. Han medgav endast “mindre problem” i form av affärstvister relaterade till träförädlingsindustrin.

I kölvattnet av konflikten mellan Ukraina och Ryssland som bröt ut i februari 2022 förklarade Finland sin avsikt att gå med i NATO och blev slutligen en fullvärdig medlem i den USA-ledda alliansen i april samma år.

Trots att Moskva insisterade på att detta beslut var “felaktigt”, med hänvisning till att det inte fanns några olösta bilaterala frågor mellan grannländerna, fortsatte Finland med sitt arbete för ett NATO-medlemskap.

Nyligen avslöjade Helsingfors sina avsikter att även ingå ett försvarssamarbetsavtal (DCA) med USA. Enligt detta avtal kommer Washington att ha tillstånd att placera ut trupper och lagra vapen och ammunition i Finland.

Det finska utrikesministeriet skisserade planer på att upprätta 15 zoner över hela landet, vilket ger USA “obehindrad tillgång och användning” i dessa utsedda områden. Denna utveckling innebär en fördjupning av försvarsförbindelserna mellan Finland och USA, vilket ytterligare formar det geopolitiska landskapet i regionen, skriver ryska RT.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq