Operationen i södra Gaza kommer att inte vara mindre kraftfull än i norra Gaza – IDF

publicerad 4 december 2023
Israel Defense Forces (IDF) stabschef, generallöjtnant Herzi Halevi.
Israel Defense Forces (IDF) stabschef, generallöjtnant Herzi Halevi.

En markoperation i den södra delen av Gaza har redan inletts och den kommer inte att vara mindre kraftfull än attacken i norr, sa stabschefen för Israel Defense Forces (IDF) generallöjtnant Herzi Halevi på söndagen.

Generalen gjorde kommentarerna när han träffade israeliska trupper med Gazadivisionen och hävdade att “igår, idag, dödade vi [Hamas] bataljonschefer, kompanichefer och många operatörer”, vilket bekräftar att operationen mot den södra delen av den palestinska enklaven började på lördagen.

“Den kommer inte att vara mindre kraftfull än [operationen i norra Gaza], den kommer inte att ha mindre resultat. Hamas befälhavare kommer att möta IDF överallt”, sa Halevi.

Den israeliska militären har “kapacitet” att genomföra operationen på det “mest grundliga sättet”, på samma sätt som den gjorde “med styrka och grundlighet i norra delen av Gazaremsan”, sa generalen. Vid sidan av operationen i söder kommer IDF att fortsätta sina attacker mot norra Gaza för att “fördjupa prestationerna” där, tillade han.

Kommentarerna kommer efter att USA, Israels viktigaste allierade, varnat västra Jerusalem för att urskillningslöst bomba den södra delen av enklaven utan att “ta hänsyn till” civila som bor där, liksom de som flydde dit från IDF:s anstormning i norr.

“Vi stöder inte operationer i söder om inte [israelerna] har tagit hänsyn till alla dessa ytterligare civila – faktiskt alla civila, men med tanke på att det nu finns hundratusentals fler civila”, sa John Kirby, chef för Vita husets nationella säkerhetsråd, till Bloomberg TV på fredagen.

Hittills har den israeliska operationen i Gaza, som föranleddes av den militanta palestinska gruppen Hamas attack den 7 oktober, resulterat i över 15.200 civila dödsoffer, enligt det lokala hälsoministeriet. Myndigheten har kämpat med att räkna det exakta antalet dödsoffer, med tanke på den förödelse som drabbat det lokala sjukvårdssystemet, men uppskattar att cirka 70% av Israels offer var kvinnor och barn.

Text: RT, “Operation in south Gaza will be ‘no less powerful’ than in north – IDF”. Översättning: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice