Fabrik utrymdes efter att en Tesla-robot attackerat en ingenjör

Torbjorn Sassersson is the founder of NewsVoice.se a news and debate channel that started in 2011. Sassersson (bachelor of science) has worked within media since 1995.
publicerad 27 december 2023
- T. Sassersson
Tesla robot attack 2021. Foto: Tesla-anställd

I en incident vid Teslas Giga-fabrik nära Austin 2021 attackerade en robot en Tesla-ingenjör. Felet inträffade när ingenjören, som höll på att programmera programvara robotar, föll offer för en robotarm utformad för att hantera bildelar.

Enligt Tesla var skadorna på ingenjörens vänstra hand lindriga. Vittnesmål från ögonvittnen målade dock upp en mer skrämmande bild. Två vittnen såg hur maskinen, som ursprungligen var programmerad för precision, klämde fast ingenjören och körde in sina metallklor i offrets rygg och arm.

Medan den skadade ingenjören kämpade med maskinen ingrep en annan snabbtänkt arbetare genom att trycka på nödstopp, vilket fick ett abrupt slut på attacken.

I 2021 års skaderapport, som lämnats in till Travis County och federala tillsynsmyndigheter, beskrivs händelsen som lämnade offret med ett ”öppet sår” på vänster hand. En debatt om riskerna med automatiserad teknik väcker frågor om noggrannheten och transparensen i företagets skaderapporter, skriver Daily Mail.

Hannah Alexander, advokat för den ideella organisationen Workers Defense Project är kritisk till utelämnanden av skador, inklusive ett dödsfall, från de rapporter som Tesla är skyldigt att regelbundet lämna in.

Kanalen KVUE publicerade foton och en video från en Tesla-anställd som visa en panikslagen scen med människor som skriker och flyr från fabriken. Arbetarna ”började springa” när polisen anlände till platsen och kommenderade alla att lämna fabriken, skriver Daily Beast.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq