Putin: USA planerade Ukrainakriget – Kriget startade 2014

publicerad 14 december 2023
Putin, december 2023. Pressfoto: Kremlin.ru

Väst anser att Ryssland ligger bakom konflikten i Ukraina, men den ryske presidenten anser att hjärnor i Washington ligger bakom kriget med start under kuppen i Kiev 2014, som ledde till den nuvarande konflikten. Putin anser att Ukrainakriget inte kan förklaras genom historielöshet.

USA var ansvarigt för att iscensätta kuppen i Ukraina 2014 som störtade president Viktor Yanukovich och i slutändan ledde till den nuvarande konflikten, menar Rysslands president Vladimir Putin. Han lägger till  att Washington “behövde skapa en konflikt” för sina egna syften.

Under en maratonsession med frågor och svar på torsdagen sa Putin att USA “planerade och organiserade allt” medan europeiska ledare “tyst tittade på” och låtsades att de inte var medvetna om vad som hände. Som ett resultat har Ukraina “till stor del förlorat sin suveränitet” och har fattat “många beslut till sin egen nackdel” sedan dess.

Efter kuppen 2014 vägrade de dåvarande ukrainska provinserna Donetsk och Lugansk, kända som Donbass, att acceptera den nya regeringen, som i allt högre grad omfamnade en nationalistisk ideologi, och provinserna utropade istället sin självständighet. Kiev svarade med en våldsam militär kampanj som ledde till en årslång konflikt.

Den ryske ledaren fortsatte med att anklaga västvärlden för att ha ett kort minne och pekade på Minskavtalen från 2015, som förhandlades fram av Ryssland, Tyskland och Frankrike och som syftade till att få slut på fientligheterna. Väst hade “ingen avsikt” att genomföra avtalen, som Putin sa: “undertecknades och omedelbart glömdes bort”.

Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron medgav senare att avtalen var ett strategiskt knep som syftade till att ge Ukraina mer tid att förbereda sig för en konflikt med Ryssland, skriver Russia Today.

I en intervju med CNN 2015 medgav även USA:s dåvarande president Barack Obama öppet att USA hade “förhandlat fram ett avtal om maktskifte i Ukraina”.

I september 2022 röstade folkrepublikerna Donetsk och Lugansk, samt de delar av regionerna Kherson och Zaporozhye som stod under rysk kontroll, för att ansluta sig till Ryssland i en folkomröstning som Ukraina och dess uppbackare i väst fördömde som illegitimt.

Moskva har insisterat på att Kiev måste erkänna denna “nya territoriella verklighet” som en förutsättning för alla fredssamtal.

Trots ett konstant flöde av vapen och stöd från sina västliga uppbackare sedan den nuvarande konflikten bröt ut i februari 2022 har Kievs sex månader långa motoffensiv mot Ryssland inte gett några betydande resultat och Ukraina har förlorat cirka 125.000 militärer och 6.000 tunga militära utrustningar sedan början av juni, enligt det ryska försvarsministeriet.

Text: RT, “US engineered Ukraine conflict – Putin”, 14 dec 2023. Översättning: NewsVoice. RT (Russia Today) är blockerat i hela EU inklusive Sverige som alltså inte tillåter pressfrihet råda.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • USA planerar redan fler ”Ukraina-krig”, Ukraina är bara ett delprojekt i USAs planer att bygga en global militärdiktatur. Sverige är ett annat delprojekt som nu fostras till att bli ett nytt Ukraina i USAs globala krigsutveckling med NATO. USAs projekt är bara en fortsättning av Hitlers ambitioner att kontrollera och härska över världen. Det är en överlevnads och en existentiell fråga att stoppa USA. Förhoppningsfullt fredligare och mindre våldsamt än när vi en gång stoppade Hitler.

    • Där är du dessvärre ute o turnerar Karl W. Tyskland är/var mindre än delstaten Texas. Japan är mindre än delstaten Montana. De hade aldrig någon ambition att överta världen. De hade dessutom inte resurser till det, såklart. Det enda de gjorde, och hade aall rätt till, var att värja sig mot det sionist kommunistiska hotet. Precis som Ryssland, Kina, Iran och de andra länderna i the Axis of Resistance gör idag, och där samma hot kvarstår men mer tydligt än under 40talet kommer från Wahington, ‘city’ och naturligtvis telaviv. Det kom finansiellt därifrån på 40 talet också, men då var sovjet och kina, washingtons proxystater. Iinte idag, tvärtom såklart. Idag är det patriotstater, och det retar gallfeber på washington. På 40talet var röda armén det som nato är idag,
      en proxyarme’. Därför heter ryska försvarsmakten idag iinte röda armén.
      Got me..

      Däremot har sionismbolsjevismen aalltid haft denna sektmålsättning. Sektmålsättning, därför bolsjevism/internationalistisk socialism uppfanns av sionisterna och bygger på talmud (för att ‘befria’ talmudisterna från länders bojkotter mot dem), som är en rasistskrift av värsta sort. Talmuderna har inga vänner, vill inte ha vänner därför de anser mänskligheten vara avskräde och som inte ska styra Nationalstater.., de erkänner iingen religion, vare sig islam, judendom och absolut inte kristendom. Talmuderna spottar på Kristna i isrhell..

      Så nu vet vi detta; för att kunna göra något måste man veta vad som pågår, och det är endast tillsammans vi kan göra något som helst, samfällt och mot Mänsklighetens antagonist

      • jonnyjonson skriver: 15 december 2023
        Du behöver nog inte bara läsa på när det gäller historien, utan även förstå den. Även lilla Japan hade avsikter att ta kontroll av världen, och dom till och med dokumenterade det. Att ta kontrollen av en bit i taget. Alla länder skulle inta sin ”naturliga plats” i en hierarki, med Japan på toppen som styrande.

        Även USA försöker ju ännu idag införa en amerikansk världsordning, den ”regelbaserade ordningen”. Sverige är ju redan en sub-stat till USA. Det är i Washington som de stora besluten fattas, det är i Washington som lagarna skrivs, och tydligt så. Det är inte USAs egna resurser man använder, utan andra länders, som Ukraina eller Sveriges.

        När en regim med stormaktsvansinne tar över ett land som till exempel Sverige, då har man även tagit över kontrollen av Sveriges resurser. USAS, Tysklands, eller då japans resurser är inte avgörande längre.

  • Skuldfrågan är solklar om det råder ingen tvekan! USA:s maktbegär övergår allt förnuft och korrupta EU-politiker bara lallar med maffian i Washington eftersom de tror att de kommer att få del av bytet. Det blir nog inget med det och hur dessa lallare kan sitta kvar i Bryssel utan att folk protesterar mer är en gåta!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *