Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

5 konspirationer mot Venezuela med utländska kopplingar stoppades

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 januari 2024
- NewsVoice redaktion
Venezuelas president Nicolas Maduro
Venezuelas president Nicolas Maduro.

I måndags avslöjade Venezuelas Riksåklagare Tarek William Saab detaljer om de senaste konspirationerna mot den venezuelanska staten, skriver sydamerikanska TeleSUR*. Utländska underrättelseorganisationer var inblandade.

“Under de senaste månaderna har underrättelseinstitutionerna och åklagarmyndigheten inaktiverat fem nya konspirationer, varav den femte försökte fylla landet med blod än en gång. Dessa konspirationer är kopplade till varandra och är en del av en bredare plan mot freden och suveräniteten i Venezuela”, sa han vid en presskonferens.

President Nicolas Maduro meddelade under i sitt årliga tal till nationalförsamlingen information om den första destabiliseringsplanen i maj 2023. Den involverade 14 medborgare, varav tre fortfarande är på flykt.

“Åtalspunkterna omfattar motstånd mot myndighet, allvarliga personskador, egendomsskador, konspiration, förräderi mot hemlandet, avslöjande av militära hemligheter samt olaglig handel med vapen och ammunition”, sa Tarek William Saab.

Det andra fallet, känt som “Guasdualito Espionage”, involverade civila och poliser som arbetade i samordning med medlemmar i en utländsk underrättelseorganisation. I detta fall är tre medborgare frihetsberövade och de har åtalats för terrorism, förräderi mot hemlandet, konspiration med utländska regeringar och avslöjande av militära hemligheter.

Genom hemliga möten i Bogotá försökte de samarbeta med medlemmar av Venezuelas säkerhetsmyndigheter för att få tillgång till konfidentiell information som skulle undergräva president Maduros säkerhet och “orsaka allmän terror hos befolkningen”.

Ett tredje fall som kallas “Viñeta” involverade fem medborgare som redan har gripits för att ha planerat terroristhandlingar mot president Maduro och försvarsminister Vladimir Padrino. De häktade anklagas för förräderi mot hemlandet, konspiration och terrorism.

Det fjärde fallet, “Fortunato”, rör fem medborgare, däribland Jose Guerrero, som olagligt tog sig in i landet för att förse en utländsk underrättelsetjänst med information om piloter och militär personal. De häktade anklagas för terrorism, förräderi mot hemlandet och konspiration med utländska regeringar.

Slutligen, i fallet “White Bracelet”, arresterade venezuelanska myndigheter den före detta militären Angelo Heredia den 16 januari 2023 i ett landsbygdsområde nära gränsen i Tachira.

“Genom att analysera innehållet i hans telefon upptäckte myndigheterna att den före detta officeren deltog i en plan för att attackera den 21:a infanteribrigaden i den bolivarianska armén och beslagta vapenparken. Därefter var hans plan att genomföra attacker mot Tachiras guvernör Freddy Bernal och president Maduro”, påpekade riksåklagaren.

Hittills har 14 arresteringsorder utfärdats mot militärer och civila som varit inblandade i dessa planer. De kommer att utredas för brott som förräderi mot fosterlandet, terrorism, olaglig sammanslutning och försök till kvalificerat mord med uppsåt.

Heredias plan och hans team var tänkta att äga rum under de sista timmarna den 31 december 2023 och fortsätta in i den 1 januari 2024.

“De ville dränka landet i blod. Med hjälp av överraskningsmomentet planerade de att börja i Tachira, sedan i Barinas och så vidare tills de nådde Caracas”, sa Saab och varnade för att nya arresteringar väntas.

“Grupper som identifierar sig som ‘politiska’ men som tillhör den mest radikala delen av oppositionen är inblandade i detta. Vi undersöker deras inblandning i detta manus. Vi har deras medbrottslingar och finansieringskällor.”

 

Källa: TeleSUR, “5 Conspiracies Were Activated in Venezuela: Prosecutor Saab”. Översättning: NewsVoice

*TeleSUR är ett latinamerikanskt markbundet och satellitnyhets-TV-nätverk med huvudkontor i Caracas, Venezuela och det är sponsrat av regeringarna i Venezuela, Kuba och Nicaragua. 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq