Aloe Vera och dess effekt på en god tarmhälsa

publicerad 22 januari 2024
Aloe Vera kan säkra en god tarmhälsa

GOD TARMHÄLSA. Aloe Vera har en enorm rikedom av användningsområden både invärtes och utvärtes, men bland alla dessa är det ett särskilt område jag skulle vilja lyfta fram – nämligen tarmen.

Beläggning i tarmen – tarmplack

Många har hört talas om läckande tarm, men hur många vet att de flesta av oss även har beläggning i tarmen som försvårar näringsupptaget?

Hur väl din kropp kan ta upp ett visst näringsämne beror till största delen på hur din tarm mår. Tunntarmen har små flimmerhår som ansvarar för att ta upp näring ur maten du äter.

När beläggning skapas i tarmen så blir dessa flimmerhår stela. De måste kunna vara i rörelse för att de skall ta upp näring och resultatet blir att du tar upp mindre näring både från maten du äter och eventuella kosttillskott. Då får du inte de resultat du vill ha vare sig av maten eller tillskotten.

Vad består tarmplack av?

Insidan av din tarm har en slembarriär som skyddar din tarm från gifter, bakterier och svamp. Maten du äter påverkar vilka bakterier som finns i din tarm och när du äter ”dålig mat” såsom processad mat, mat med mycket tillsatser (t.ex. E-ämnen), besprutad mat, gluten, mejeriprodukter, socker, kaffe, svart té, mediciner av olika slag (t.ex. antibiotika, p-piller, huvudvärkstabletter m.m.) så orsakar detta en tillväxt av skadliga bakterier i tarmen.

När fler och fler skadliga bakterier samlas bildar dessa en form av tarmplack som påverkar matsmältningen och tarmens förmåga att ta upp näring, vilket alltså stör en god tarmhälsa.

De goda bakterierna i tarmen lever av fibrer som finns i t.ex. grönsaker, baljväxter och frukt. Många av oss äter alldeles för lite fibrer, vilket kan leda till förstoppning och att mycket skräp blir kvar i tarmen, vilket i sin tur göder de skadliga bakterierna ännu mer.

Med dagens livsmedelsindustri så fuskas det mycket med maten och vi får i oss mer tillsatser och giftiga ämnen än vi tror, vilket gör att det byggs upp tarmplack hos de flesta av oss med tiden.

Vad kan du göra för att få en god tarmhälsa?

Som du säkert redan har misstänkt så behöver de flesta av oss rengöra tarmen från tarmplack för att säkerställa ett bra upptag av näringsämnen och en optimal matsmältning dvs en god tarmhälsa. Det i sin tur påverkar vår övriga kroppsliga hälsa. Det finns många metoder för rengöring – ofta kallade ”detox” eller en detoxkur.

Dessa går ofta ut på att äta mycket av ”ren” mat som t.ex. grönsaker, olika örter och frukt och samtidigt utesluta inflammatorisk mat. Utöver detta kan det handla om att fasta och att tillföra vissa kosttillskott som hjälper till att rena tarmen.

Hur hänger detta ihop med Aloe Vera?

Aloe Vera har förmågan att stödja tarmens reningsprocess genom dess innehåll av så kallade saponiner som naturligt rengör tarmen och samtidigt motverkar mikrober. Varje gång du dricker Aloe Vera så verkar dessa saponiner i tarmen.

Som du säkert har förstått så behöver vi en daglig rengöring av tarmen i förebyggande syfte för att inte bygga upp skadligt tarmplack igen. Många tycker att man kan göra en rengöring av tarmen med några månaders mellanrum, men då hinner tarmplack byggas upp däremellan, vilket påverkar dig och din hälsa negativt.

Av den anledningen brukar jag alltid rekommendera alla att dricka Aloe Vera dagligen för att stödja tarmens naturliga rening i och förhindra att tarmplack byggs upp.

Har du inte gjort en större rening av tarmen (detox) förut så rekommenderar jag dig att börja med detta, samt att inkludera Aloe Vera som ett tillskott i den processen och sedan fortsätta med att dricka Aloe Vera dagligen efter din detox i underhållande syfte.

Vilka andra fördelar har Aloe Vera?

Aloe Vera har en stor mängd andra fördelar förutom att stödja tarmens reningsprocess. Aloe Vera verkar främst på all epitelvävnad i kroppen. Vårt största organ – huden – består av epitelvävnad. Men även kroppens slemhinnor består av epitelvävnad.

Slemhinnor finns i inre organ som t.ex. magsäck och tarm, men även på många andra ställen i kroppen. Växten stimulerar cellförnyelseprocessen, vilket gör att läkningsprocessen påskyndas.

Några andra exempel på effekten av Aloe Vera är:

 • Balanserar immunsystemet genom t.ex. polysackariderna som den innehåller naturligt.
 • Främjar matsmältningen genom de olika enzymer som växtsaften innehåller
 • Motverkar bakterier, virus och svamp genom dess innehåll av antrakinoner.
 • Verkar antiinflammatoriskt bl.a. genom dess innehåll av sockerarter, antioxidanter, antrakinoner och salicylsyra.
 • Verkar kolesterolsänkande genom dess innehåll av växtsteroler.
 • Bygger upp tarmslemhinnan genom dess förmåga att öka cellförnyelseprocessen
 • Stabiliserar PH-värdet i tarmen
 • Verkar balanserande och motverkar därför både förstoppning och diarré.
 • Stimulerar tillväxt av goda bakterier i tarmen
 • Stabiliserar blodsockernivån
 • Tillför kroppen en riklig näringscocktail då den innehåller alla vitaminer förutom vitamin D, alla mineraler förutom Selen, samt 20 av 22 av de olika aminosyrorna som kroppen ej kan producera själv, därav 7 av 8 av de livsviktiga. Aminosyror är det som bygger proteiner i kroppen.
 • På huden har det visats hjälpa vid eksem, psoriasis, acne, brännskador, sår, klåda m.m.
 • Aloe Vera innehåller lignin, vilket är cellulosaliknande ämnen som ger aloe vera en unik förmåga att tränga genom huden och ”bär” de verksamma ingredienserna till de djupare hudlagren. Av denna anledning fungerar Aloe extra bra i hudvårds,- och anti aging produkter där det är viktigt att få ned de verksamma ingredienserna till de djupare hudlagren.

Aloe Vera-saftens kvalitet påverkar dess effekt

Så, om man nu skulle vilja prova att dricka Aloe Vera, vilken sort skall man välja? Det enkla svaret är att det är som med allt annat, man får det man betalar för. P.g.a. att marknaden för Aloe Vera formligen har exploderat så finns det en hel del lågkvalitetsprodukter som inte ger någon särskild effekt.

Anledningen till detta är främst konserveringsmetoderna som används där t.ex. pastörisering (upphettning under längre tidsperiod) förstör växtens näringsämnen, vilket naturligtvis påverkar växtsaftens effekt. Något annat att se upp för är de drycker där man har blandat ut Aloe Veran med vatten för att spara pengar. Enklast för tarmen att ta upp är Aloe Vera i vätskeform.

 

Text: Rani Spets-Edgren

Jag brinner för att människor skall må bra och ha en god hälsa genom hela livet. Det bidrar jag med bl.a. genom mitt arbete som andningspedagog med fokus på vårt obetingade människoväsen. Jag har sprungit mitt 34:e marathon i år och har hunnit bli hela 70 år med en fortsatt fantastisk hälsa som jag är väldigt tacksam för.

Dessa artiklar om naturliga växter och ämnen som bidrar till bättre hälsa är mitt sätt att nå ut till andra även om jag inte själv säljer några produkter. Drycken intas flitigt i min familj varje dag och det har gjort stor skillnad för oss.

 Jag beställer min Aloe Vera dryck här. Aloe Vera Gelly eller ren Aloe Vera Gelé kan även användas till huden med mycket gott resultat och för en god tarmhälsa. 

Vill du lära dig mer om andning, sk breathwork, en term som inkluderar bland annat tekniker som frigörande andning och medveten andning? Mer information om mig och min verksamhet: Inspiraktiva.se

Referenser och relaterat

 1. PubMed: The effects of aqueous extract of Aloe vera leaves on the gastric acid secretion and brain and intestinal water content following acetic acid-induced gastric ulcer in male rats
 2. Science Direct: Aloe Vera – An overview
 3. Science Direct: Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review
 4. Semantic Scholar: Effect Of Orally Consumed Aloe Vera Juice On Gastrointestinal Function In Normal Humans
 5. PubMed: Aloe vera. A natural approach for treating wounds, edema, and pain in diabetes
 6. PubMed: Processed Aloe vera administered topically inhibits inflammation
 7. Science Direct: Aloe vera leaf gel: a review update
 8. PubMed: Efficacy of Ocimum sanctum, Aloe vera and chlorhexidine mouthwash on gingivitis: A randomized controlled comparative clinical study
 • Nyckelord: god tarmhälsa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *