Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Irak och Iran attackerade IS samt amerikanska och israeliska mål

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 januari 2024
- NewsVoice redaktion
Iransk Qiam-missil. Foto: Student News Agency, CC BY 4.0
Iransk Qiam-missil. Qiam är en ballistisk kortdistansrobot som konstruerats och byggts av Iran. Den utvecklades från den iranska Shahab-2, en licensierad kopia av den nordkoreanska Hwasong-6, som alla är versioner av den sovjetiska Scud-C-missilen.

Den irakiska motståndsrörelsen meddelade i måndags att styrkan med missiler attackerat amerikanska ockupationsstyrkorna vid bland annat Erbils flygbas i norra Irak. Iranska IRGC bekräftade samtidigt att de förstört israeliska spionagetjänsten Mossads baser.

Amerikanska ockupationsstyrkor förde på måndagen in vapen, ammunition och logistisk utrustning till sina illegitima baser på Hasaka landsbygd, skriver den syriska nyhetskanalen Saana.

Lokala källor på Yaroubiya-bygden uppger att en amerikansk ockupationskonvoj bestående av 60 fordon gick in i al-Walid och satte kurs mot ockupationens bas i Kharab al-Geir.

Irans islamiska revolutionsgarde (IRGC) meddelade på måndagen att de med ballistiska robotar förstört israeliska spionagehögkvarter och anti-iranska terroristgrupper i flera områden i regionen, skriver sydamerikanska TeleSUR.

Iranska styrkor tillkännagav attacken mot “ett av den sionistiska regimens huvudhögkvarter” i irakiska Kurdistan, som används av Israel “för att utföra spionage och planera terrorhandlingar” i regionen.

Minst 6 Fateh-110-missiler från IRGC träffade Mossads bas i Erbil (Irak). Enligt pressen finns det döda och skadade, i vad det iranska revolutionsgardet säger är en vedergällningsoperation.

Explosioner har också rapporterats i Aleppo i norra Syrien, skriver TeleSUR

Iranska styrkor meddelar att de hade riktat in sig på anläggningar som tillhör terrororganisationen Islamiska staten, som svar på den senaste attacken i Kerman. Den 3 januari tog terrorister på sig ansvaret för attacken som dödade 84 personer.

Vedergällningsaktionen följde också de senaste morden på befälhavare inom motståndsfronten, inklusive revolutionsgardet.

Irakiska motståndsmän genomför ofta vedergällningsattacker mot amerikanska positioner i Syrien och Irak sedan det israeliska kriget mot Gaza inleddes den 7 oktober förra året. De förkastar de amerikanska ockupationsstyrkorna i regionen och den sionistiska regimens massaker på Gazas befolkning, skriver TeleSUR.

Översättning och sammanställning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq