Andi Olluri: USA:s och Israels aggressioner mot Jemen är exempel på övervåld och imperialism

Analys

publicerad 5 januari 2024
Andi Olluri
Andi Olluri.

Under de senaste veckorna har media översvämmats med ilska över att Houthi – de facto regenter av Jemen – antingen kapat eller bombat skepp intill Jemens kuster på väg till Israel. De motiverar dessa handlingar som en solidaritetsyttring med Gazaborna, som utstår israelisk etnisk rensning, och som ett självförsvar mot israelisk ockupation av södra delar av Jemen. 

Text: Andi Olluri

Det hade inte varit svårt att förstå varför Jemen, regionens fattigaste land på grund av pågående västerländsk-arabisk attack mot sig, vill visa sin sympati för palestinierna. Jemen, liksom Palestina, utsätts nämligen för brutal västerländsk-israelisk terrorism.

Det mest grundläggande faktumet om Jemen är att det sedan 2015 utsätts för en skoningslös attack och ockupation av en koalition bestående av västerländska och arabiska stater, vilket fortsätter än idag.

Syftet med en attack har varit att “bossa” de oberoende nationalisterna i landet, och därmed “skydda” västerländska “energi- och säkerhetsintressen i regionen”, som interna dokument från US State Department formulerade det, vilket förresten också lett till 0.5-1.5 miljoner dödade jemeniter.1

Det är ett talande faktum att Väst i åratal, och än mer på sistone, illegalt attackerat och konfiskerat jemenitiska oljefartyg och andra resurser från denna patetiskt fattiga och svältande befolkning, värda tiotals miljarder dollar.

Detta sker i samband med att västerländska och arabiska militära ockuperande styrkor öppet stjäl måttlösa mängder flytande naturgas, som skeppas från Jemens kuster med amerikanska, europeiska, emiratiska och koreanska kommersiella fartyg under beskydd från västerländska krigsskepp stationerade på jemenitiska kuster.

Allt detta har dokumenterats till en ovanligt omfattande grad, men naturligt nog kan ingenting nå den påstått “fria pressen” (som etablissemanget kallar sin egen press). Det lär chockera en del indoktrinerade västerlänningar, skrupulöst isolerade från omvärldens fakta och som inte höjer ett ögonbryn medan vi fördömer jemenitiska “pirater”.2

Vad det visar är att precis varje västerländsk reaktion till Houthis “attacker” mot skepp är ett propagandajippo, rent hyckleri, jämförbart med att Belarus eller Ryssland fördömer västerländska och israeliska aggressioner medan de själva angriper Ukraina.

Den noggrant orkestrerade hysterin över Houthi har sannerligen övergått till en feberyra, baserat på det outtalade antagandet att Väst måste få friheten att angripa vem de vill med total straff- och följdfrihet.

Ingenting orsakar lika mycket ursinne som minst antydan på att offret (vare sig Palestina, Jemen eller någon annan officiell fiende) försöker försvara sig, vilket är en skandalös förargelse, till och med aggression mot oss.

Det finns förresten inte minsta spår någonstans i media på rop efter att västländerna sanktionerar sig själva, skickar tiotals miljarder dollar i form av vapen till Jemen och Palestina, och att vi ger dem blankofullmakt att döda.

Om man anpassar siffrorna utefter befolkningsmängd och antal dödade i Jemen och Gaza motsvaras det av fler än hundra miljoner amerikaner, svenskar, européer generellt och israeler, medan Hamas och Houthi implementerar fullskaliga blockader mot europeiska och amerikanska städer och svälter deras befolkningar.

Vad man än må tycka om dessa förslag, har de åtminstone lika mycket merit som den rätt till massmord Israel tilldelats av den nästan hundraprocentigt eniga mediaapparaten. Faktum är att dessa förslag har mer merit än så: Israel och de ockuperande väststaterna är, trots allt, de illegala angriparna och ockupanterna, medan Palestina och Jemen är de angripna och ockuperade.

Men denna banala och elementära truism är så pass exotisk, så främmande från att vara ens psykologiskt tänkbar, att den inte kan gå från örat in till sinnet. Kort sagt, media har framgångsfullt uppfyllt sin roll och hjärntvättningsplikt.

En neurotisk panik inleddes om att Iran förklarat krig mot Väst via sin beväpnade och styrda “Houthi-proxy” – något som av US State Department, västerländska underrättelserapporter och tekniska akademiska undersökningar om Houthis så kallade koppling till Iran erkänns vara blott ett påhitt, eftersom Houthi är “en självförsörjande enhet.

De behöver inte iranierna till förfogande” och “är väldigt autonoma i sitt beslutsfattande”.3 Men de som ännu inte fallit rov för det mäktiga indoktrineringssystemet letar ännu förgäves efter en förklaring någonstans i den liberala pressen till varför det skulle vara fel för Iran att skicka vapen till en ockuperad och brutaliserad nation som försöker försvara sig från ett gäng bestialiska stormakter.

Annorlunda är det däremot apropå Västs 100+ miljarder dollar i militärt stöd till Ukraina.

The New York Times grämde sig över “fientligheten mot USA och Israel” som visats av Houthi (utan att fråga om varför de är “fientliga”), och hävdade att “Vita Huset inte visat någon aptit för att svara militärt på Houthi”.

De har visat denna brist på “aptit” genom att attackera landet, delta i och finansiera ockupationen av det, stjäla dess resurser, och ha en mer eller mindre permanent marin närvaro intill dess kuster för operationer, och så vidare.

Därutöver, förklarade Times, har de angripande amerikanerna och saudierna desperat försökt avsluta sin ockupation (ett ord tidningen aldrig använde), men kan inte göra detta av någon mysteriös anledning. Detta beror till överväldigande del på “Irans viktiga förlängda arm av ‘Axeln av Motstånd’”, som är “idealiskt positionerad för att eskalera regional konflikt”.

Det framställer den ockuperade som den aggressiva, och de illegala ockupanterna som fredsmäklande diplomater – en imponerande och vanlig prestation i den Fria pressens agitprop.

Samma artikel var förresten rubricerad: “Houthi tilltar räder, trotsar amerikansk operationsstyrka”, utan att fråga vilken rätt amerikanska, franska, brittiska och andra krigsfartyg har till att omringa det land de attackerar – nämligen ingen. Lägg märke till att detta trycktes som “nyheter”.4

När du trotsar Mafioso, måste flåbusarana skickas för att krossa benen på dig och lära alla omkring en läxa.

Den amerikanska flottans örlogsfartyg lyckades skjuta ned billiga Houthidrönare, såsom USS Carney, vars besättning besöktes av CENTCOM-chefen Erik Kurilla, som belönade dem med “över ett halvt ton barbecue” för deras heroiska tapperhet.5

Svält under kriget i Jemen - Foto: RT.com
Svält under kriget i Jemen – Foto: RT.com

Samtidigt svälter 18+ miljoner jemeniter från den illegala amerikansk-saudiska blockaden, implementerad uttryckligen i strid med resolutioner från FN:s Säkerhetsråd.6 Situationen är likartad i Gaza under israeliska terroristattacker och belägring, i vilket 40% av befolkningen utsätts för “katastrofal svält”, som FN nyligen beskrev situationen.7

 

Läs även: “Det kommande storkriget mot Iran” som publiceras den 6:e januari kl 00:01

Text: Andi Olluri

Referenser

  1. International Crisis Group, “Ending the Yemen quagmire: Lessons for Washington from four years of war”, US Report #3, 15 apr. 2019.
  2. Se e.g. Covert Action Magazine, Andi Olluri “The Yemeni ‘peace process’ is a sham though you wouldn’t know that from watching U.S. news or reading Foreign Affairs”, 11 apr. 2023, för noggrann dokumentation.
  3. Se förra referensen, fotnoter 18-24.
  4. New York Times, “Gouthis step up raids, defying U.S. task force”, 22 dec. 2023.
  5. Australian Naval Institute, “USS Carney takes out drone swarm”, December 23, 2023.
  6. Noel Brehony, “War in Yemen: No End in Sight as the State Disintegrates,” Asian Affairs, vol. 53:1, September 2020, p. 511; Stephen Day and Noel Brehony, Global, Regional, and Local Dynamics in the Yemen Crisis (New York: Palgrave Macmillan, 2020), p. 20.
  7. Middle East Eye, “About 40 percent of Gaza’s population at risk of famine, UN says”, December 28 2023


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq