Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

John Pilger – En internationellt erkänd undersökande journalist har gått vidare

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 januari 2024
- Torbjörn Sassersson
John Pilger
John Pilger

John Pilger har avlidit i lungfibros vid 84 års ålder. Han var en australiensisk journalist som under ett halvt sekel granskade makten. Han fick många utmärkelser. Pilger producerade dokumentärfilmer och han var en stark röst för de som inte hade någon.

John Pilger var en ivrig kritiker av USA:s och Storbritanniens utrikespolitik och krigen länderna låg bakom. Han sa under ett berömt tal 2006 i en panel som diskuterade Irakkriget vid Columbia University i New York, att journalister i mainstream-världen bär en stor del av ansvaret för förstörelsen och de liv som gått förlorade i Irak, genom att inte ifrågasätta och avslöja lögnerna från George Bush och Tony Blair.

Effekten av Pilgers journalistik var enorm, skriver The Independent:

“År 1979 reste han in i Kambodja efter att vietnameserna hade kastat ut Pol Pot och de mordiska röda khmererna. I en rapport som upptog en stor del av första halvan av Daily Mirror avslöjade han att kanske mer än två miljoner människor, av en befolkning på sju miljoner, hade dött till följd av folkmord eller svält, medan ytterligare två miljoner riskerade att dö av livsmedelsbrist eller sjukdomar.”

Hans dokumentärfilm Year Zero: The Silent Death of Cambodia sågs i 50 länder av 150 miljoner tittare och vann mer än 30 internationella priser.

Pilger la en stor del av skulden på USA, som bombat Kambodja och skapat förutsättningarna för Pol Pot att ta makten. Pilger kritiserade sedan västvärldens regeringar för deras ovillighet att stödja Kambodjas folk av rädsla för att misshaga USA, skriver Independent.

ITV:s VD Kevin Lygo kallade Pilger:

“…en gigant inom kampanjjournalistik” som “undvek bekväm konsensus och erbjöd istället under 50 år en radikal och alternativ inställning till aktuella frågor samt en plattform för avvikande röster.”

På det här sättet fortsatte hans karriär som verkade för fred och som rörde om etablissemangen. Han fortsatte på samma sätt fram till 2023 som aktiv journalist.

John Pilger ifrågasatte Kina som nästa stora hot mot världen

Pilgers sista artikel publicerades i maj 2023 på hans egen hemsida. Den är rubricerad, översatt till svenska: “Ett krig är på väg, omgärdat av propaganda och det kommer att involvera oss alla”.

Artikeln handlar bland annat om att Kina pekas ut av Väst som det land som måste “tas om hand” av Västs krigsmaskin. Pilger menar att Kina bara är ett land i raden av alla länder som Väst, med USA i ledningen, ska krossas så att “demokrati” och en västerländsk livsstil ska kunna ta över.

“On 7 March [2023], the two oldest newspapers in Australia, the Sydney Morning Herald and The Age, published several pages on ‘the looming threat’ of China. They coloured the Pacific Ocean red. Chinese eyes were martial, on the march and menacing. The Yellow Peril was about to fall down as if by the weight of gravity.”

Pilger har alltid godkänt att NewsVoice återpublicerar hans artiklar när vi frågat. Vi räknar med att hans sista artikel “Ett krig är på väg… även den inom kort publiceras i NewsVoice på engelska och i en svensk översättning (red anm).

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq