Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Spår av kokain hittades i Riksdagen – Fyra partier utpekade

publicerad 17 januari 2024
Narkotikapolis Lennart Karlsson på Aftonbladets redaktion. Foto: Aftonbladet.se
Narkotikapolis Lennart Karlsson på Aftonbladets redaktion.

I en alarmerande utveckling som belyser den växande utmaningen med drogmissbruk i Sverige, har en undersökning avslöjat förekomsten av kokain i Riksdagen. Denna upptäckt kommer vid en tidpunkt då Sverige upplever en anmärkningsvärd ökning av kokainanvändningen trots ansträngningar att genomdriva strängare narkotikalagar.

Läs denna artikel på engelska

Spår av kokain har hittats på flera toaletter hos fyra politiska partier i Riksdagen.

Aftonbladets undersökning, som omfattade tester på toaletterna på riksdagskanslierna, fann spår av kokain i hälften av fallen. Avslöjandet har väckt en våg av reaktioner över hela det politiska spektrumet.

Statsminister Ulf Kristersson har beskrivit situationen som “allvarlig”, medan vice statsminister Ebba Busch uttryckte sin bestörtning och betonade vikten av att upprätthålla en drogfri miljö på en sådan kritisk arbetsplats.

“Det här är en arbetsplats, det måste vara en drogfri, trygg och säker plats att arbeta på. Därtill har det ett extremt starkt symbolvärde om drogfriheten inte upprätthålls på en plats som också rör Sveriges högst beslutande församling. Jag är ganska bestört över nyheten”, sa Ebba Busch till Aftonbladet.

En liknande incident hände i USA. I juli 2023 hittade USA:s underrättelsetjänst en plastpåse innehållande knappt ett gram kokain inne i Vita huset. Upptäckten föranledde en evakuering av Vita huset.

Ett gram kokain är värt cirka 900 kronor (källa) på gatan i Sverige.

Kokain i Sveriges riksdag

Upptäckten av kokainspår på toaletter hos olika politiska partier, däribland Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna, har lett till krav på omedelbara och grundliga utredningar. De partier som drabbats av dessa fynd uppmanar riksdagen att vidta kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med problemet.

Samtidigt har andra partier, vars toaletter visat sig vara fria från kokain, också uttryckt oro över fynden. De är överens om att situationen är allvarlig och att det krävs en gemensam insats för att garantera integriteten och säkerheten inne på Riksdagen.

Denna händelse är en stark påminnelse om den pågående kampen mot narkotikamissbruk och behovet av effektiva och hållbara lösningar, en kamp som även gäller svenska narkotikamissbrukande politiker i Riksdagen.

 

Källor

Socialdemokraternas narkotikapolitik
Socialdemokraternas narkotikapolitik. Foto: Aftonbladet.se

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq