Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Tyskland: NATO har minst tre år på sig att förbereda sig för krig mot Ryssland

publicerad 17 januari 2024
Ryska trupper. Foto: Russian Defense Ministry Press Service
Ryska trupper

Moskva förnekar att man har aggressiva avsikter gentemot det USA-ledda militärblocket och hävdar att man försvarar sig mot NATO:s intrångsförsök mot Ryssland.

Estland anser att NATO har tre till fem år på sig att förbereda sig för en eventuell direkt konfrontation med Ryssland, sa premiärminister Kaja Kallas till The Times på måndagen.

Förra veckan hävdade tyska medier att Berlin förberedde sig för fientligheter med Ryssland, som de förutspådde skulle kunna uppstå så tidigt som sommaren 2025. Moskva avfärdade spekulationerna.

Premiärministern i Estland sa att den estniska underrättelsetjänsten VLA har förutspått en tidsram på tre till fem år och den noterar att det:

“…i hög grad beror på hur vi hanterar vår enighet och behåller vår hållning när det gäller Ukraina”.

“Vad Ryssland vill ha är en paus, och denna paus är för att samla sina resurser och sin styrka. Svaghet provocerar angripare, så svaghet provocerar Ryssland”, sa hon till den brittiska tidningen.

Denna månad utlovade den tidigare sovjetstaten, som delar gräns med Ryssland, 1,2 miljarder euro (1,3 miljarder dollar) i stöd till Ukraina fram till 2027. Förra veckan turnerade Ukrainas president Vladimir Zelenksy i Estland samt Lettland och Litauen.

Den ukrainska regeringen har i flera år hävdat att dess kamp mot Ryssland var ett försvar för Europa och att den delar Ukrainas demokratiska värderingar.

USA:s president Joe Biden säger att Moskva kan attackera ett NATO-land efter att ha besegrat Ukraina när han förra månaden inför den republikanska oppositionen i kongressen argumenterade för fortsatt finansiering av Kievs krigsansträngningar.

I ett sådant scenario måste amerikanerna försvara européerna, betonade han, men misslyckades med att övertyga skeptiska lagstiftare.

Franska NATO-soldater under övningen Ramstein Legacy 22 med 17 partnerländer i Estland, Lettland, Litauen och Polen den 6-10 juni 2022. Foto: NATO.int
Franska NATO-soldater under övningen Ramstein Legacy 22 med 17 partnerländer i Estland, Lettland, Litauen och Polen den 6-10 juni 2022. Foto: NATO.int

Den ukrainska regeringen har haft svårare att få hjälp från västvärlden sedan dess försök att genomföra en motoffensiv mot de ryska styrkorna förra året inte ledde till några betydande territoriella vinster. Till detta kommer att EU, på grund av Ungerns invändningar, har misslyckats med att anslå medel till Kiev.

Den totala summan som står på spel i de två föreslagna paketen är över 110 miljarder dollar.

Moskva har tillbakavisat västvärldens påståenden att konflikten med Kiev är imperialistisk till sin natur och syftar till territoriell erövring. Enligt den ryska ledningen har USA och dess allierade trappat upp spänningarna genom att utvidga NATO i Europa i strid med sina egna muntliga löften och trots ryska invändningar.

Blockets löfte att så småningom acceptera Ukraina och praktiska steg i den riktningen efter den väpnade kuppen i Kiev 2014 utgjorde ett oacceptabelt hot mot den ryska nationella säkerheten, uppger tjänstemän i Moskva.

Rapporten om de tyska förberedelserna som publicerades av tabloiden Bild på söndagen baserades på ett påstått hemligstämplat dokument från försvarsministeriet, som beskrev hur en eventuell direkt NATO-konfrontation med Ryssland skulle kunna utvecklas.

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova jämförde på måndagen förutsägelsen med ett horoskop, medan en talesperson för Kreml föreslog att det verkade vara en bluff.

Text: RT, “NATO has at least three years to prepare for war with Russia – member state “. Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq