Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Pakistan hämndbombade mål i Iran

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 januari 2024
- NewsVoice redaktion
Pakistanskt stridsflygplan med den pakistanska flaggan på buken.

Ett drygt dygn efter att Iran bombade en sunnimuslimsk extremistgrupp i Pakistan kom svaret, en serie flyganfall på iransk mark.

Pakistan har genomfört flyganfall mot en militant grupp som opererar från iranskt territorium, uppger en underrättelsekälla i Islamabad för AFP. Flera explosioner konstaterades i Irans sydligaste provins på torsdagsmorgonen.

“I morse genomförde Pakistan en serie mycket samordnade och specifikt riktade militära precisionsanfall mot terroristgömställen i provinsen Siestan-o-Baluchistan i Iran”, sa utrikesministeriet och tillade att ett “antal terrorister dödades”, skriver Times of India.

“Flera explosioner rapporterades från flera platser runt staden Saravan tidigt på torsdagsmorgonen, enligt en iransk tjänsteman via nyhetsbyrån IRNA.

Hindustan Times och andra indiska medier att “balochiska separatistläger belägna inom iranskt territorium” var måltavlor för räderna.

Den rapporterade gränsöverskridande militära aktionen kom strax efter att Teheran tog på sig en serie missil- och drönarattacker mot Pakistans västra Balochistan-region, som riktades mot medlemmar av terroristgruppen Jaish al-Adli.

Teheran insisterade på att operationen enbart var inriktad på “iranska terrorister” och att “ingen av medborgarna i det vänligt sinnade landet Pakistan var måltavla”, skriver RT.

Pakistans huvudstad Islamabad fördömde attackerna som en “oprovocerad kränkning av dess luftrum” och varnade för “allvarliga konsekvenser” som svar. Det pakistanska utrikesministeriet kallade senare hem sitt sändebud från Teheran.

“Gårdagens oprovocerade och flagranta brott mot Pakistans suveränitet av Iran är ett brott mot internationell lag och syftena och principerna i FN:s stadga”, sa utrikesministeriets talesman Mumtaz Baloch i ett TV-sänt tal på onsdagen och tillade: “Pakistan förbehåller sig rätten att svara på denna olagliga handling”.

Iran har anklagat militanta Jaish al-Adli för att ha stormat en polisstation i den södra provinsen Sistan och Baluchistan förra månaden, vilket enligt Tasnim News ledde till att 11 poliser dödades.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: IranPakistan