Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

RT: Covid har uttömt sig själv – Rysk toppepidemiolog

publicerad 29 januari 2024
Gennady Onishchenko
Gennady Onishchenko

Covid-19 har förlorat sin pandemiska potential under de år som gått sedan den flaggades av Världshälsoorganisationen, enligt Rysslands tidigare chefsinspektör för hälsa, Gennady Onishchenko.

Onishchenkos uttalande kommer efter att den ryska tillsynsmyndigheten för konsumenträttigheter och välbefinnande tidigare denna månad uppgav att toppen av Covid-19-infektioner hade passerats i Ryssland och att nya massvaccinationskampanjer inte längre var nödvändiga.

Det noterades dock att människor ändå bör vara vaksamma, eftersom coronavirusfall fortfarande växer säsongsmässigt.

I en intervju med RIA Novosti som publicerades på torsdagen erkände Onishschenko, som för närvarande är vice ordförande för den ryska utbildningsakademin, att coronaviruset under åren av pandemin, fram till WHO:s tillkännagivande av dess slutsats, hade muterat och orsakat flera allvarliga vågor av infektioner, inklusive dödliga.

Covid-19 dök ursprungligen upp i slutet av 2019 och utvecklades till den mest utbredda epidemin på nästan ett sekel. Under de tre år som gått sedan dess har sjukdomen dödat uppskattningsvis sju miljoner människor runt om i världen.

Den medicinska tidskriften The Lancet har föreslagit att antalet till och med kan vara högre, 18 miljoner.

Vid World Economoic Forums möte i Davos, Schweiz, nyligen diskuterade världens ledare också en pandemi med “sjukdom X” (Disease X) ett hypotetiskt virus som postuleras vara 20 gånger dödligare än covid-19.

Medan diskussionerna väckte kontroverser i media och på sociala medier har experter förklarat att övervägandet av ett hypotetiskt virusutbrott är den vanliga rutinen som används av forskare och vetenskapsmän när de överväger en handlingsplan för att förbereda hälso- och sjukvårdssystemen för en sådan nödsituation.

 

Text: RT, Covid has exhausted itself – top Russian epidemiologist Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq