Steadfast Defender 24 – NATO:s största övning sedan det förra kalla kriget

publicerad 26 januari 2024
Amerikanska och svenska soldater samövar under Archipelago Endeavor 23. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Amerikanska och svenska soldater samövar under Archipelago Endeavor 23.

Under de kommande sex månaderna kommer tusentals amerikanska soldater att delta i den största NATO-övningen Steadfast Defender 24 sedan kalla krigets slut 1991, meddelar Pentagon.

Text: Jim Garamone, DOD News. Översättning: NewsVoice

Övningen kallas Steadfast Defender 24 och kommer att omfatta cirka 90.000 soldater från de 31 st NATO-länderna och Sverige. Övningen kommer att testa alliansens förmåga att snabbt sätta in styrkor och kommer att testa NATO:s nya försvarsplaner, enligt tjänstemän.

“Alliansen kommer att visa sin förmåga att förstärka det euroatlantiska området via transatlantiska förflyttningar av styrkor från Nordamerika”, säger general Christopher G. Cavoli, NATO:s Supreme Allied Commander Europe, i ett pressmeddelande.

“Steadfast Defender 2024 kommer att bli en tydlig demonstration av vår enighet, styrka och beslutsamhet att skydda varandra, våra värderingar och den regelbaserade internationella ordningen.”

Den första delen av övningen inleddes igår när dockningsfartyget USS Gunston Hall seglade från Norfolk i Virginia. Efter en rad operationer kommer fartyget att segla över Atlanten.

Den övergripande övningen kommer att pågå till och med juni. Det är NATO:s viktigaste multidomänövning för 2024 och kommer att bestå av en rad nationella och multinationella storskaliga, levande övningar som genomförs på olika geografiska platser.

Tjänstemän sade att Steadfast Defender är den största övningen sedan den senaste Reforger-övningen 1988.

Övningen är det första storskaliga testet av alliansens försvarsplaner som godkändes vid förra årets toppmöte i Vilnius i Litauen.

I grund och botten är övningen en demonstration av alliansens enighet och beslutsamhet att försvara varje tum av Natos territorium.

Övningen kommer att visa “NATO:s förmåga att distribuera, flytta och använda förstärkningar från Nordamerika och andra delar av alliansen till kontinentala Europa”, sa tjänstemän från alliansen.

“Den kommer att visa att vi kan genomföra och upprätthålla komplexa multidomänoperationer under flera månader, över tusentals kilometer, från den höga norden till centrala och östra Europa och under alla förhållanden.”

Övningen kommer främst att äga rum i Finland, Estland, Tyskland, Grekland, Ungern, Lettland, Litauen, Norge, Polen, Rumänien, Slovakien, Sverige och Storbritannien, sade tjänstemännen. Det kommer att finnas mer än 50 marina resurser, inklusive hangarfartyg, jagare, fregatter och korvetter.

Flygresurserna kommer att omfatta F-35, FA-18, Harriers, F-15, helikoptrar och en myriad av obemannade flygfarkoster.

Det kommer också att finnas mer än 1.100 stridsfordon, inklusive mer än 150 stridsvagnar, 500 infanteristridsfordon och 400 pansrade personalbärare.

Tjänstemän sade att övningen är baserad på ett fiktivt artikel 5-scenario “utlöst av en fiktiv attack mot alliansen som lanserats av en nära motståndare”, sade tjänstemän. “Natos övningar är inte riktade mot något land. I en oförutsägbar säkerhetsmiljö måste vi vara redo att avvärja alla hot och försvara alla allierade.”

Ryssland har dock inlett det största kriget i Europa sedan andra världskriget genom att angripa grannlandet Ukraina. Sedan Ryssland invaderade Ukraina 2014 har Nato stärkt försvaret och avskräckningen på kontinenten. Steadfast Defender har planerats i flera år, men i övningen ingår försvarsplaner som baseras på Rysslands agerande.

“Rysslands aggressionskrig mot Ukraina kommer att forma vår förståelse av konflikter under många år framöver”, säger en NATO-tjänsteman. “Nato följer konflikten i Ukraina noga för att förbättra vår beredskap och förfina vår framtida utbildning, kapacitet och innovation.”

Text: Jim Garamone, “NATO Begins Largest Exercise Since Cold War”, DOD News. Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Ordning ur kaos. Smärtan skall vara så våldsam att folken vädjar om lugnet. Ur askan stiger fågel Fenix och syntesen fullbordas.
    NWO komplett.

  • Alternativ scenario: Om DT och de vita hattarna redan har full kontroll så sker allt som planerat, för att befolkningen skall vakna och ser vad som egentligen försiggå.
    Käbblet om Sveriges inträde i Nato och alla yttringar angående detta från olika politiker och militärer är en bra vattendelare, vem understödjer vem? Befolkningen i Sverige är nog klokare och vill inte ha Nato som rent historisk verkar vara mer en krigsmaskin än en fredsbevarande styrka.Problemet med Svenne är att han har varit upplärd sedan 1600 att inte protestera och sedan 60 talet för massiv omformning av tanker. Därför kastar den inga tomater och spärrar vägar, den knyter handen i fickan och tänker sin egen del. Om vi får främmande krigsmakt till Sverige så blir landet kanske också rensat från pedofiler och annat ovälkommet. Tunnlar finns det gott om.

  • Oroligheterna i Texas får mig att tänka på oroligheter i Ryssland just före första världskrigets utbrott.
    Någon (sannolikt Storbritanniens inflytandeagenter) betalade och uppmuntrade då allmänheten att anställa upplopp och välta spårvagnar i St Petersburg.
    Den tyske ambassadören rapporterade därför hem att Ryssland inte var i stånd att starta ett krig.
    Tyskland vågade därför hålla sitt löfte till Österrike att tillåta att Serbien sattes på plats.
    Men upploppet upphörde så fort den tyske ambassadören var borta.
    Tyskarna var lurade för Storbritanniens och Frankrikes ambassadörer hade uppmuntrat/övertalat Ryssland att mobilisera i smyg.

    När nu medierna rapporterar om oroligheter med gränsstaketet i Texas och prat om inbördeskrig i USA kan Ryssland och Kina få intrycket att USA inte är i stånd att starta ett storkrig.
    Intrycket att USA inte är i fatt teknologiskt med snabba missiler kan vara missvisande. Jag vet inget om det utan tycker bara det ser lite för enkelt ut när de testar och det verkar gå dåligt.
    Det kan vara en krigslist för att Ryssland och Kina ska underskatta USAs kapacitet.
    Men förhoppningsvis vet Ryssland och Kina mer än jag om hur USAs vapenteknik utvecklas.
    Det verkar som om USA långsamt eskalerar mot Ryssland.
    Och de har flyttat fram positionerna i Myanmar.
    För en utomstående som mig, ser det ut att verkligen gå mot ett storkrig.
    Eller försöker USA bara skjuta upp sin tillbakagång medvetna om att det inte håller? USA bara bluffar?

    • petergrfstrm skriver: 27 januari 2024 kl 09:17
      USAs teknologi utvecklas inte, den bara utökas. USA ligger idag lång efter Kina och Ryssland. Kolla ASPI, finansierat av USAs krigsindustri. Kina leder i 80% av alla väsentliga teknologier.
      —USAs höghastighetsvapen fungerar inte, genom av USA oberoende media får vi veta att.
      —Kina har nya keramiska och yt-material som tillåter hastigheter på på omkring15 MAC.
      —USA försökte stoppa Kinas AI utveckling genom att stoppa halvledare. Kina har byggt sina egna system nu och USA restriktionen är eliminerad.
      —USA försökte stoppa Kinas 5G, sedan byggde Kina Huawei Mate6 och Mate6 professional.
      —USA försökte stoppa Kina från att använda Android, så Kina byggde HarmonyOS.
      —USA försökte stoppa Kinas Chip tillverkning. Nu bygger Kina 17 fabriker och utvecklar nya Chips i rymden.
      —USA försökte stoppa utbildningen av kineser i USA, ”The China Initiative”. Tusentals högkvalificerade forska och ingenjörer har nu flyttat hem till Kina. Senast den världsberömde och prisbelönte amerikanska fysiker Gao Huajian som återvänder till Kina och de så kallade tvilling systrarna Ma Donghan och Ma Dongxin till Tsinghua universitetet.
      —Kina har utvecklat ett 5V atombatteri som fungerar i 50 år utan laddning.
      —Kina har utvecklat ett eget trafikflygplan, C919, inga komponenter behövs nu fån USA eller EU.
      —Kina bygger världens största civila vindtunnel komplex.
      OSV
      Källa Weixin-WeChat och SCMP.
      Sådant här får ni inte veta i Sverige. Det kunde skada propagandan.

      • Jag betvivlar inte Kinas utveckling och tekniska nivå men det hindrar inte att USA kan dölja sina projekt i nuläget. Vad är sannolikheten för att sedelpressens imperium och de hundratusen agenternas imperium inte har lyckats köpa sig knowhow?
        Vad ska de ha sedelpressen och alla spioner till om de inte utnyttjar dem för att ta reda på teknologiska hemligheter.
        Larry Romanoff som tycks vara baserad i Kina har skrivit om hur USA har snott merparten av de ideer som de påstår sig ha uppfunnit. Så de har vanan inne att göra precis det som de anklagar andra för.

        • petergrfstrm skriver: 28 januari 2024 kl 20:38
          Helt rätt. Tidigare kunde USAs sedelpress köpa det mesta. Den USA finansierade korruptionen i Kina var verkligen omfattande. Industrispionaget. Nu har Kina lagt på locket, och USA är förtvivlad. Kina är i stort nu rensad fån USA spioner. USA försöker rekrytera för fullt. Även jag har utsatts för rekryteringsförsök.

  • Sverige håller på med subversiv verksamhet mot Ryssland, Vitryssland och skickar vapen, underrättelser och spionerar åt Ukraina! Sedan har man mage i Sverige att bli upprörda när Ryssland svarar med samma mynt med hackerattacker, spionerar som svar och flyttar trupper till de nya gränserna mot Nato? Ungefär som när USA kallar attacker mot deras militär i Syrien och Irak för terrordåd? Det är inte bara USA som har hybris som tror de kan göra vad de vill ostraffat som man varit vana vid utan det känns som samma sjuka finns i hela väst!

  • Den är faktum att halva kriget har börjat när granen rackar sig du måste skumma dig att inte hoppa och racka dig torr uskumat Rusland sen länge sen kände deras önskingar att stycka Rysland i små bitar Ukraina kriget är ett försök till detta manöver är förberedelse av krig darför Rysland medverkar endast med 3 % av sin flygvapen och väntar på riktiga anfalen av NATO
    .

  • Den är faktum att halva kriget har börjat när granen rackar sig du måste skumma dig att inte hoppa och racka dig torr uskumat

  • Då har vi sex månader framöver där denna övning närhelst kan övergå i skarpt läge. Här snackar vi utdragen spänning utan popcorn.

    • Lika bra!

      På popcornen alltså. I princip all majs är ju genmodifierad idag. Men krigshetsar domkunetären kunde man ju varit utan.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *