Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Nytt vulkanutbrott på Island – Lava rinner in i Grindavik och hus brinner

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 januari 2024
- NewsVoice redaktion
Grindavik, Island
Staden Grindavík

På Island har lava från det nya vulkanutbrottet norr om staden Grindavík nu nått de första bostadshusen. Inget går nu att göra för att stoppa dess framfart. “Det är väldigt illavarslande som det ser ut för tillfället”, säger borgmästaren till landets statliga TV och radio.

200 mindre jordbävningar registrerades tidigt på söndagsmorgonen. Efter att en ny spricka öppnade sig vid lunchtid har lavan nu nått den nordligaste delen av staden Grindavík på Island.

Inga bor kvar i området. Grindavík evakuerades senast i november efter flera jordbävningar och risk för vulkanutbrott. I december skedde ett utbrott, men lavan nådde då aldrig staden, skriver SR.

Sedan den nya sprickan öppnat sig ser läget värre ut, enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitetet. “Det är ganska intensiva lavafontäner bredvid två av husen”. Det som oroar på sikt är att en magmakammare fyllts på.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq