Putinkritikern Alexei Navalny dog i ett ryskt fängelse – Amerikanen Gonzalo Lira dog i ett fängelse i Ukraina

Spekulation och debatt

publicerad 16 februari 2024
- Kristoffer Hell
Alexei Navalny och Gonzalo Lira
Alexander Navalny och Gonzalo Lira

Putinkritikern Alexei Navalnys hastiga död i ryskt fängelse, vid 47 års ålder, hade inte kunnat komma olägligare för Kreml. Fyra veckor innan presidentvalet och tio dagar efter den amerikanske reportern Tucker Carlssons sensationella tvåtimmarsintervju med president Putin och som setts av en miljard människor.

Den ryska kriminalvårdsstyrelsen besked, enligt Reuters:

”Den 16 februari 2024, i straffkoloni nummer 3, kände sig den intagne Alexei Navalny dålig efter en promenad och förlorade kort därefter medvetandet. Medicinsk personal från institutionen anlände omedelbart och ambulans tillkallades. Alla möjliga återupplivningsförsök vidtogs, men gav inget resultat. Ambulansläkarna dödförklarade [till slut] den intagne. Orsaken till dödsfallet håller på att fastställas.”

Dog Navalny av naturliga orsaker, 47 år ung?
Om inte – vem tjänade på att det inträffade?

Förmodligen inte Moskva. Navalny befann sig i tryggt förvar norr om polcirkeln med 19 år kvar på ett straff. Trots politisk aktivism och uppmärksamhet, båda rosad och risad i Väst befann han sig i början på 2024 inte på någons radar. Var han genuin eller någons partycrasher?

Tills han plötsligt dog – varpå han uppstod.

Ryssland nämner amerikanen Gonzalo Lira som också dog i ett fängelse, men i Ukraina

Ryska utrikesdepartementet:

”En människas död är alltid en tragedi. Det är intressant att Vita huset och [det amerikanska] utrikesdepartementet finner det av större vikt, och hemskare, att en rysk medborgare i en rysk straffkoloni avlider än när den amerikanska medborgaren och journalisten Gonzalo Lira torteras till döds i ukrainskt fängelse.”

Måhända är Kremls djupaste oro inte hur det av USA-ledda Väst kan vinkla en rysk intagens död till något negativt för en sittande president – utan möjligheten att USA besitter kapaciteten att mörda intagna i hårt bevakade fängelser djupt inne på ryskt territorium. Kan CIA så till den milda grad ha infiltrerat den ryska statsapparaten?

Enligt kriminalvården kollapsade Navalny under en promenad. Kanske är USA kapabelt att från hög höjd döda individer som kan ses från himlen och den möjligheten borde oroa fler än bara ryssar.

Ryssland. Karta: Google Maps
Ryssland. Karta: Google Maps

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq