Putinkritikern Alexei Navalny dog i ett ryskt fängelse – Amerikanen Gonzalo Lira dog i ett fängelse i Ukraina

Spekulation och debatt

publicerad 16 februari 2024
- Kristoffer Hell
Alexei Navalny och Gonzalo Lira
Alexander Navalny och Gonzalo Lira

Putinkritikern Alexei Navalnys hastiga död i ryskt fängelse, vid 47 års ålder, hade inte kunnat komma olägligare för Kreml. Fyra veckor innan presidentvalet och tio dagar efter den amerikanske reportern Tucker Carlssons sensationella tvåtimmarsintervju med president Putin och som setts av en miljard människor.

Den ryska kriminalvårdsstyrelsen besked, enligt Reuters:

“Den 16 februari 2024, i straffkoloni nummer 3, kände sig den intagne Alexei Navalny dålig efter en promenad och förlorade kort därefter medvetandet. Medicinsk personal från institutionen anlände omedelbart och ambulans tillkallades. Alla möjliga återupplivningsförsök vidtogs, men gav inget resultat. Ambulansläkarna dödförklarade [till slut] den intagne. Orsaken till dödsfallet håller på att fastställas.”

Dog Navalny av naturliga orsaker, 47 år ung?
Om inte – vem tjänade på att det inträffade?

Förmodligen inte Moskva. Navalny befann sig i tryggt förvar norr om polcirkeln med 19 år kvar på ett straff. Trots politisk aktivism och uppmärksamhet, båda rosad och risad i Väst befann han sig i början på 2024 inte på någons radar. Var han genuin eller någons partycrasher?

Tills han plötsligt dog – varpå han uppstod.

Ryssland nämner amerikanen Gonzalo Lira som också dog i ett fängelse, men i Ukraina

Ryska utrikesdepartementet:

“En människas död är alltid en tragedi. Det är intressant att Vita huset och [det amerikanska] utrikesdepartementet finner det av större vikt, och hemskare, att en rysk medborgare i en rysk straffkoloni avlider än när den amerikanska medborgaren och journalisten Gonzalo Lira torteras till döds i ukrainskt fängelse.”

Måhända är Kremls djupaste oro inte hur det av USA-ledda Väst kan vinkla en rysk intagens död till något negativt för en sittande president – utan möjligheten att USA besitter kapaciteten att mörda intagna i hårt bevakade fängelser djupt inne på ryskt territorium. Kan CIA så till den milda grad ha infiltrerat den ryska statsapparaten?

Enligt kriminalvården kollapsade Navalny under en promenad. Kanske är USA kapabelt att från hög höjd döda individer som kan ses från himlen och den möjligheten borde oroa fler än bara ryssar.

Ryssland. Karta: Google Maps
Ryssland. Karta: Google Maps

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • RT: West goes wild about Navalny death, while ignoring US citizen death in Ukraine

    “Western media and leaders apparently don’t need an investigation to blame Aleksey Navalny’s death on Russian authorities, but somehow the same Western media and leaders have blatantly ignored the death of US citizen Gonzalo Lira in Ukrainian custody.”

    https://rumble.com/v4e46bw-west-goes-wild-about-navalny-death-while-ignoring-us-citizen-death-in-ukrai.html

    • Så är det, väst media ignorerar allt som har med gonzalo lira att göra, men uppmärksammar all fake media om navalny.
      Hyckleriet har inga gränser…

  • Kanske Hells spekulation stämmer på något sätt, förutsatt att man vänder på bevisbördan….

    Aftonbladet: Ryska medfångens vittnesmål: Tror att Navalnyj dog tidigare

    “Novaja Gazeta har pratat med en medfånge till Navalnyj. Han vittnar om hur stämningen på straffkolonin IK 3 plötsligt förändrades på torsdagskvällen.

    Den kontroll som fångvaktarna gör varje kväll gjordes ovanligt snabbt. Sedan låstes de intagna in i sina baracker och fick veta att de inte skulle kunna röra sig mellan de olika avdelningarna som de brukar.

    Fler vakter sattes in.

    – Du kunde inte ens sticka ut näsan på gatan. Du kunde höra några bilar köra in på området tre gånger sent på kvällen och på natten, men du kunde inte se vilka genom fönstret, säger fången till tidningen.”

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/nQ8vjB/ryska-medfangens-vittnesmal-tror-att-navalnyj-dog-tidigare

    • Aftonbladets källa verkar att vara novaja gazeta, vars chefredaktör fått four freedoms priset. Han är i fint sällskap, bl a hillary och bill har fått priset. mycket trovärdig källa….smile

  • Avlivning via satellit, ja varför inte.

    Var redan på sextiotalet som USA skröt med att man kunde avläsa registreringsnummer på bilar från sina spionsatelliter, och sedan har väl utvecklingen gått framåt.

    Och vem är den skyldige om någon avlivas på det sättet, vem tar tag i något sådant?

    Vi hade nyligen biologisk krigföring med bevisligen laboratorietillverkade virus, vem kommer att åtalas och straffas för detta?

    I framtiden kanske du blir direkt avlivad via satellit, om du inte gör som makten vill.

  • Navalnys död kommer mycket lämpligt för väst, just samtidigt som hans fru av någon anledning ska vara med vid säkerhetskonferensen i München. Dessutom att Sverige och Norge kommenterade dödsfallet bara 16 minuter efter döden inträffade, Frankrike och andra länder 2 minuter senare. Jag är ganska säker på vilka som är ansvariga.

    • Navalny var en småskurk och ekonomisk bedragare som fick stor uppmärksamhet i väst men närmast totalt okänd i Ryssland utanför Moskva. Troligtvis var han efter 2013 någon typ av NGO för CIA, MI6 smutsiga verksamhet i Ryssland. Han började som ultranationalist och en typ av Åsa-Nisse nazist men fick tona ner den biten när han skulle bli en rumsren agent för västvärlden.

    • 16 minuter, det är rätt exceptionellt. Har du en källa på det? Hur lång tid tog det när Lars Vilks dog?

      Ja det ger väl döden/mordet ett lite annat skimmer.

      • Källan är aftonblaskan, de skriver till och med att det fick Rysslands säkerhetstjänst att studsa till, de undrade hur de så snabbt kunde samordna uttalanden om Putin. Du får själv dra dina slutsatser…

  • Skulle väl kunna vara ett energivapen!

    Men han ser ju sjuk ut på bilden. Glåmig, lite grå. Har man en gång varit förgiftad, av vad det nu var, så är det väl inte säker organen funka så bra. Så diabetes! Så det glada livet som “straffånge”.

    Naturlig död sannolikt.

  • Nja, Navalnyj hade enligt uppgift diabetes och tog dessutom droger som smugglades in i fängelset via ett korrumperat fängelsesystem precis som i de flesta andra länder. Säkert är det också så att Navalnyj i fängelset inte fick den bästa vården för sin åkomma. Att Putin skulle låtit mörda denna bortglömda andraplansfigur i ett så här olämpligt ögonblick är det bara “experter” och “journalister” i västvärlden som tror på förutom politikerna i väst som alltid ljuger och propagerar.

    • Tja, det här var väl varken i lönn eller mord? För att kvala in som lönnmord så är det väl arrangerade “olyckor” eller “rånmord” som föredras som metod. I USA har man gjort kamouflerade lönnmord till en konstform för att bli av med visselblåsare och riktiga oppositionella mot regimen i Washington! I Navalnys fall är det väl mer brist på adekvat medicin och självdestruktivt leverne som blev hans död!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *