Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Amineh Kakabaveh: Varför ger Regeringen pengar till NATO-smedjan Atlantic Council?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 februari 2024
- Torbjörn Sassersson
Ann Linde och Amineh Kakabaveh
Tidigare Utrikesminister Ann Linde och tidigare Vänsterpartist Amineh Kakabaveh.

Amineh Kakabaveh, tidigare Vänsterpartiet, ifrågasätter att Utrikesdepartementet sedan 2013 ger bidrag till den amerikanska neokonservativa NATO-tankesmedjan Atlantic Council (AC) i Washington. Dåvarande utrikesminister Ann Linde avfärdade.

Så här skrev Amineh Kakabaveh till Ann Linde:

“Vissa hävdar att Atlantic Council i själva verket fungerar som NATO:s propagandagren. Utöver stödet från svenska UD finansieras Atlantic Council av NATO, en lång rad NATO-länder, flera oljediktaturer i Mellanöstern och vapenindustrin där svenska SAAB är en av de större bidragsgivarna.”

Kakabaveh konstaterar att Utrikesdepartementet bland annat finansierar löner och sociala avgifter för tre tjänster på Atlantic Council: en “Director”, en “Deputy Director” samt en “Senior Fellow”.

Vad som framgår av AC:s hemsida är att SAAB:s Nordamerikachef Michael Anderson fortfarande 2024 sitter i Atlantic Councils Executive Board med titeln “Board Director”.

Kakabaveh skriver att en annan tidigare SAAB-direktör, Anna Wieslander, som 2021 var AC:s Nordeuropachef, vilket borde ha korrelerat med “Deputy Director”. Anna Wieslander är ännu 2024 director for Northern Europe”, enligt AC:s hemsida.

Ekonomen Anders Åslund hade fram tills nyligen titeln “Senior Fellow” och finns 2024 med på AC:s hemsida som “Former Senior Fellow” med inriktning Eurasia.

Med andra ord verkar det som att Utrikesdepartementet finansierar två tjänster åt två “Wallenbergare” på Atlantic Council (Wallenberg Investment äger 39% av aktierna i SAAB).

Amineh Kakabaveh: varför ska Utrikesdepartementet stödja en amerikansk NATO-nära tankesmedja?

Kakabaveh ifrågasätter lämpligheten i att Utrikesdepartementet subventionerar en amerikansk NATO-nära tankesmedja med skattebetalarnas pengar och därmed även vapenindustrin.

Utrikesdepartementet har till och med under flera år finansierat Atlantic Councils Stockholmskontor.

Amineh Kakabaveh avslutar sin skriftliga fråga till utrikesminister Ann Linde om ministern vill:

“…tillsätta en grundlig revision av hur Utrikesdepartementet har använt skattemiljonerna till Atlantic Council och om dessa pengar har gått till att påverka svenskarnas syn på säkerhetspolitik och NATO-medlemskap?”

Ann Linde svarade 2021 bland annat:

“Bidraget har inte varit avsett att påverka svenskarnas syn på säkerhetspolitik och det har ingen koppling till regeringens beslut om att ansöka om medlemskap i NATO. I nuläget finns inga planer på att genomföra en revision av stödet till Atlantic Council.”

NewsVoice konstaterar att Atlantic Council  har en avgörande roll i den svenska regeringens arbete att så snabbt som möjligt bli en NATO-stat.

 

Källor och relaterat

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq