Handelsminister Johan Forssell åker på bjudresa till Kalifornien med Kronprinsessparet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 februari 2024
- NewsVoice redaktion
Johan Forsell och San Francisco
Utrikeshandelsminister Johan Forssell i San Francisco. Montage: NewsVoice.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) ska besöka Kalifornien den 19–22 februari tillsammans med Kronprinsessan och Prins Daniel i en näringslivsdelegation under ledning av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och i samarbete med Business Sweden.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att Kronprinsessparets officiella besök äger rum på önskemål av regeringen och målsättningen med bjudresan är att utveckla relationerna med Kalifornien inom områden såsom: innovation, grön teknik och artificiell intelligens (AI).

“Kalifornien är världens femte största ekonomi och ett nav för teknologisk innovation och forskning. Många svenska företag är redan på plats och det är dags att Sverige som land är det också.  Våra intressen i delstaten är starka och växer.

Precis som Sverige ligger Kalifornien också sedan länge i framkant inom den gröna omställningen, och med det nya generalkonsulatet kommer möjligheterna att främja kontakter, handel och investeringar att öka ytterligare”, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

I samband med bjudresan invigs även det nya svenska generalkonsulatet i San Francisco som öppnade den 1 januari, men invigs officiellt den 20 februari.

“Med generalkonsulatet stärks Sveriges närvaro på USA:s västkust och därmed möjligheterna att bedriva ett mer aktivt handels- och Sverigefrämjande inom framför allt grön omställning och nya framväxande teknologier” – Regeringen

Johan Forssell ska tillsammans med Kronprinsessparet träffa Kaliforniens guvernör Gavin Newsom och ett avtal om samarbete för grön omställning ska skrivas under. Forsell ska även besöka tech-jättarna OpenAI, Intel, Nvidia och Google.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq