Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Kristoffer Hell: Mördade Väst Navalny?

publicerad 27 februari 2024
- Kristoffer Hell
Filmaffisch för Warner Brothers roadmovie om den ryske politiske profilen Alexej Navalnyj från 2022
Filmaffisch för Warner Brothers roadmovie om den ryske politiske profilen Alexej Navalny från 2022.

Våren 2022 släppte den amerikanska mediejätten Warner Brothers, via CNN Film och HBO Max, ett porträtt av den ryske politiske profilen Alexej Navalny. Filmen handlar om ett påstått mordförsök på Navalny år 2020.

Efter Navalnys oväntade död i ryskt fängelse, den 16 februari 2024, framstår vad som först var en udda berättad biografi, alltmer som en dödsruna makabert nog publicerad innan hans död.

Vad visste producenterna om framtiden när filmen spelades in och slutredigerades – och dess huvudperson ännu var vid liv?

Måhända passar filmens affisch bra på situationen efter Navalnys död: en ensam man som står under en stad som hänger upp och ned från himlen. Världen är upp och ned och tanken förs till Christopher Nolans filmklassiker Inception från 2010 eller Lewis Carrolls bok Alice i Underlandet.

Det normala är att dödsrunor och nekrologer publiceras efter att någon dött – inte medan personen ännu lever.

I filmen “Navalny” från 2022 kastades den här ordningen om. Dödsrunan publicerades innan huvudpersonen dött.

Videon nedan visar de första 37 sekunderna av en av de makabraste dokumentärerna som någonsin kan ha sett dagens ljus:

Alexej Navalnys nekrolog – släppt två år innan hans död

Filmen kammade hem Oscarstatyetten för bästa dokumentär 2023 – Navalny hade då ett år kvar att leva.

Oscar 2023 för bästa dokumentär

Brännpunkt Stockholm

Läsare som drabbats av misstanken att Alexej Navalny kan ha mördats och att Västs djupa stat hade förkunskap om detta, finner nedan en sammanställning gjord av ryska UD över Västs reptilsnabba reaktion på Navalnys dödsbesked.

Vinner gör Sverige vars utrikesminister Tobias Billström blott femton minuter efter att den ryska kriminalvården publicerat en notis om den intagne Navalnys död, uppmärksammat och översatt detta och raskt totat ihop ett officiellt uttalande där Sverige anklagar Ryssland för mord.

Måhända förtjänar Sverige också en extra guldstjärna för när alla andra länder levererar anklagelsen en gång, så gör den svenska regeringen det vid två tillfällen.

En timme och fjorton minuter efter att utrikesminister Billströms hyttat sitt pekfinger i riktning Moskva, håller statsminister Ulf Kristersson Rysslands president personligen ansvarig för Navalnys död.

 • 14:35, Tobias Billström [Sveriges utrikesminister]: “Förskräckliga nyheter om Navalny. Om informationen om hans död i ett ryskt fängelse bekräftas, kommer det att vara ett annat grymt brott av Putins regim.”
 • 14:35, Barth Eide [Norges utrikesminister]: “Jag är djupt sorgsen över nyheten om Navalnys död. Den ryska regeringen bär ett tungt ansvar för detta.”
 • 14:41, Edgars Rinkevics [Lettlands president]: “Oavsett vad du tycker om Alexei Navalny som politiker, blev han precis brutalt mördad av Kreml. Det är en faktum och det är något man borde veta om den verkliga naturen av Rysslands nuvarande regim.”
 • 14:50, Jan Lipavsky [Tjeckiens utrikesminister]: “Ryssland behandlar fortfarande utrikespolitiska frågor på samma sätt som det behandlar sina medborgare. Det har förvandlats till en våldsam stat som dödar människor som drömmer om en vacker, bättre framtid, som Nemtsov och nu Navalny, som fängslades och torterades till döds.”
 • 14:51, Stéphane Séjourné [Frankrikes utrikesminister]: “Navalny betalade med sitt liv för att kämpa mot ett förtryckssystem. Hans död i en straffkoloni påminner oss om verkligheterna i Vladimir Putins regim.”
 • 15:02, Charles Michel [EU-rådets ordförande]: “EU håller den ryska regimen ensam ansvarig för denna tragiska död.”
 • 15:10, Volodomyr Zelensky – Kievregimens ledare: “Utan tvekan blev han dödad av Putin, precis som tusentals andra som torterades till döds.”
 • 15:16 (media), 16:50 (sociala medier), Jens Stoltenberg [NATO:s generalsekreterare]: “Vi måste fastställa alla fakta, och Ryssland måste svara på alla frågor.”
 • 15:20, Mark Rutte [Nederländernas premiärminister]: “Navalnys död vittnar återigen om den enorma brutaliteten hos den ryska regimen.”
 • 15:30, Maia Sandu [Moldaviens president]: “Navalnys död i ett ryskt fängelse påminner om regimens grova undertryckande av dissidenter.”
 • 15:35, Annalena Baerbock [Tysklands utrikesminister]: “Som ingen annan var Alexei Navalny en symbol för ett fritt och demokratiskt Ryssland. Det är precis därför han var tvungen att dö.”
 • 15:43, Ursula von der Leyen [EU-kommissionens ordförande]: “En dyster påminnelse om vad Putin och hans regim står för.”
 • 15:49, Ulf Kristersson [Sveriges statsminister]: “De ryska myndigheterna, och president Putin personligen, är ansvariga för att Alexei Navalny inte längre lever.”
 • 15:14, Olaf Scholz [Tysklands förbundskansler]: “Han har nu betalat med sitt liv för sitt mod. Denna hemska nyhet visar återigen hur Ryssland har förändrats och vilken typ av regim som styr i Moskva.”
 • 15:25, Antony Blinken [USA:s utrikesminister]: “Utöver det visar hans död i ryskt fängelse och fixeringen och rädslan på denna enskilda person på svagheten och ruttenheten i det system som Putin har skapat. Ryssland bär ansvaret för detta.”
 • 17:28, Emmanuel Macron [Frankrikes president]: “I dagens Ryssland placeras fria själar i Gulag och döms till döden.”

Från Operation Sakral till Novichok

Filmen “Navalny” från 2022 tar sitt avstamp i det påstådda försöket av Kreml att år 2020 mörda Alexej Navalny med nervgiftet Novichok.

Läsare intresserad av en rysk replik på denna anklagelse finner nedan dokumentären “Patienten”.

Enligt dokumentären bestämde sig västliga underrättelsetjänster år 2019 för att genomföra en falskflagg operation mot den Ryska Federationen.

Operationen gavs enligt uppgift namnet “Sakral”.

“The Patient” – Rysk undersökande dokumentär om Kremls påstådda mordförsök på Navalny år 2020

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq