Västerländska medier utnyttjar Aleksej Navalnyj i ett psykologiskt krig

Debatt om Aleksej Navalnyj

publicerad 22 februari 2024
Alexei Navalny och Maria Pevchikh
Alexei Navalny och Maria Pevchikh.

Det är svårt att tänka på något ståhej med jämförbart ursinne än västerländska ledares och tidningars reaktioner på att Kreml, direkt eller indirekt, tagit Alexej Navalnyjs liv.

Detta har ackompanjerats av den sedvanliga retoriken om hur “hänsynslösheten mot Navalnyj visar återigen varför det är nödvändigt att fortsätta kämpa mot auktoritärism”, för att citera massmord- och anfallskrigsapologeten Tobias Billström.

Hans, och andra politikers, tanklösa och oförtrutna citeringsmaskiner i liberal “Fri press” var, helt förutsägbart, snabba med att slå mynt av tillfället för att främja proxykriget i Ukraina; “Hedra honom genom att rusta upp snabbare” (DN).1 Låt inte “europeiska länders misslyckande med att producera tillräckligt mycket ammunition och artillerigranater” fortsätta (The Guardian).2

Varför bryr sig västerlänningar om Navalnyj, men inte andra patriotiska ryska journalister? Anledningen är att journalisterna flitigt selektivt fördömer Västs brott och synder, men knappast sina egna. Vi visar naturligt nog ingen respekt för dessa, då de förväntas kritisera sin egen stats brott – inte fiendens.

Därför respekteras Navalnyj i Väst

Han kritiserade sitt eget lands brott, de han ansvarade för, inte andras. Annars hade han av den västerländska mediaapparaten räknats till den ryska statspropagandistskaran vi aldrig får höra om.

Nå, med samma standard ställer vi frågan hur pass ofta de som nu ylar över Navalnyjs död, det vill säga fördömer Fiendens brott, någonsin nämner – för att inte prata om att konsekvent kritisera – de otaliga avrättningar som diktaturer med fullt västerländskt och svenskt stöd utför mot politiska fångar.

Vi finner därmed att mer eller mindre varenda svensk journalist måste betraktas som statspropagandist.

Betrakta till exempel Västs favoritklient Egypten, med sina åtminstone 65.000 politiska fångar som torteras och avrättas på löpande band som människorättsorganisationer massivt dokumenterar i ignorerad rapport efter rapport eller de bönder och aktivister i terrorstaten Filippinerna som Marcos och hans föregångare konstant avrättar med västbeväpnade statliga dödsskvadroner.

Detsamma gäller dissidenter i det illegalt ockuperade Palestina som Israel regelbundet avrättar, helt frånsett den etniska rensningen i Gaza som pågår med västerländska vapen och fullt diplomatiskt stöd. Man kan fortsätta exemplifiera, men det hade inte resulterat i mycket mer än att sparka in vidöppna dörrar.

Inget av detta rapporteras i pressen.

Det bevisar ännu en gång att den selektiva västerländska indignationen över hur dissidenter behandlas i Ryssland är absolut ingenting mer än ren hyckleri, psykologisk krigföring, med inte något mer moraliskt värde än när Politbyrån i Kreml, Irans islamisk Nezam eller Koreas Arbetarparti kritiserar hur dissidenter misshandlas av Väst och dess klienter, men håller tysta om sina egna.

 

Text: Andi Olluri

Referenser

  1. DN, Arvid Åhlund, 17 feb. 2024.
  2. The Guardian Observer, 18 feb. 2024.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Navalnyj komedin kan förklaras med två ord: “Qui bono?” Det är inte Putin. Inte ens Navalnyjs eget uttalande, att Putin inte är intresserat av hans död, eftersom det inte skulle hjälpa honom i någonting, kommer inte att hjälpa Putin. Navalnyjs död kommer att användas mot Putin och Ryssland i ett alltmer hysteriskt hybridkrig. Enligt våra västerländska experter, korrupta medier, korrupta politiker, och obildade hjärntvättade befolkningen var V.V. Putin, med stöd av 70% av väljarna, rädd för en rival, som under sin storhetstid hade stöd av knappt 3% av det ryska folket.
    På den amerikanska webbsajten ”Redacted” förklarar Natali Morris vem i verkligheten var Alex Navalnyj.
    https://www.youtube.com/watch?v=g8g4QRTyN9E

  • Men även om artikeln är objektiv är det skillnad på att vara hegemonen jämfört med att vara dess offer. Rysslands lidande efter Storbritanniens och USAs stöd till anfallskrig mot dem sen Napoleon-tiden kan ställas mot att Ryssland ryckte in på Lincoln’s sida mot Storbritanniens försök att dela unionen.

    Att kräva att Ryssar ska gissla sig själva under den vidriga behandling de åter utsätts för är inte en balanserad inställning.

    Det finns objektiva skäl till att invända mot väst och Navalny’s påståenden medan det Ryssland säger om väst och om Ukraina är mer nyktert.

    Väst ställer till med stor skada i andra länder.
    Inget motsvarande pågår som styrs från västs rivaler.
    Det som nu drabbar västländer är styrt från västoligarkin.
    Ledarskapet i väst är befolkningarnas fiende.
    Ledarskapet i Ryssland månar om befolkningen.
    Väst har fortfarande inte officiellt erkänt att det var US/UK och dess vasaller som spred kommunismen och därför bär även ansvaret för kommunismens avigsidor.
    Det är väst som har mycket mer att bekänna än dess rivaler.
    Varje gång väst drar upp kommunistspöket bör de få äta upp att det var de som satte kommunismen i verket.
    Till dess det sker är det legitimt att ignorera vad liberaler påstår.
    De är värre än hycklare.

  • ” för att citera massmord- och anfallskrigsapologeten Tobias Billström.”

    Bästa idag!

    Ja som bekant är det skillnad på mord och mord. Alltid är det de storskaliga, besinningslösa, som drabar helt oskyldiga som är rättfärdigade.

  • Vill ge dig rätt i samtliga ord av din skrift.
    Det gäller att stå på rätt sida av galleriet för dom som lyckats bli duperade. (Fienden till dom vakna.)

    Kan vara ett knep sedan Romartiden för att kunna fortsätta med söndrandet och härskandet efter att ha korsfärs Jesus under en viss uppmaning! Och där är vi fortfarande.
    Men! Håller gallerierna på att rasa?

  • Inte att förglömma Assange, Gonzalo Lira, Snowden med flera. Hybridfascisterna som kallar sig liberaler i väst är demokratins dödgrävare när ska folk i väst fatta detta? Till saken hör att Navalny dessutom var brottsling på riktigt och hörde hemma i fängelse vilka de andra som nämns ovan inte förtjänar…Snowden han räddade sig själv till Ryssland innan han hamnade bakom galler och med säkerhet hade mördats.

    • Hybridfascister som kallar sig liberaler

      Det finns dessvärre fler än liberaler som är hybridfascister.
      COVID-1984 kuppen och Ukrainatragedin har avslöjat stora delar av den mångfacetterade “vänstern”, i bred mening, som anhängare av pseudovetenskaplig diktatur och pervers etnofascism.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *