Journalisten Stina Dabrowski intervjuade Gaddafi 1990 utan att förstå sin egen roll i angreppet på Libyen

Analys: Betydelsen av mediernas och journalisternas roller innan, under och efter de industriella krigen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 februari 2024
- Torbjörn Sassersson
Stina Dabrowski intervjuade Muammar Gaddafi 1990. Foto: SVT
Stina Dabrowski intervjuade Muammar Gaddafi 1990.

Stina Dabrowski från SVT kommer aldrig att glömma sitt möte med Muammar Gaddafi 1990, skriver Aftonbladet: “Jag har aldrig varit så rädd i mitt liv” och “han var oerhört nyckfull, verkade drogad”. Porträttet av Gaddafi speglade dåtidens bild av Libyens ledare som en hänsynslös diktator.

En månad innan Västs attack mot landet 2011, och sedermera mordet på Gaddafi, fyllde Aftonbladet samma år på bilden av en oförutsägbar och livsfarlig diktator. Stina Dabrowski minns intervjun 1990 i artikeln från 2011:

“När jag ställde mina mest kritiska frågor var han först tyst länge för att sedan ge ifrån sig ett galet skratt. Man undrade om det var en signal om att vi skulle gripas. Jag menar, här satt vi med en diktator som fängslat och dödat tusentals och som svarade att han lärt sig att djur är bättre än människor.”

Stina Dabrowski blev en psykologisk del av det totala angreppet på Libyen

Aftonbladet skriver att:

“…efter mötet tänkte hon att Gaddafi var en pajas vars dagar var räknade. Hon har förvånats över att han hållit sig kvar”.

“Nu växer hoppet för varje dag. Man hoppas, samtidigt som man är rädd för repressionen. Demonstranterna är väldigt modiga människor.”

 

Gaddafi en hjälte i Afrika

Enligt en majoritet av afrikanerna var Gaddafi en hjälte och någon som motsatte sig kolonialisterna i Afrika och därefter fick betala det högsta priset när Libyen bombades av USA, Frankrike och Storbritannien med stöd av det svenska flygvapnet och CIA-finansierade terrorister.

Muammar Gaddafi ville införa en egen guldbaserad valuta för Afrika, ett eget “IMF”, African Montary Fund, egna kommunikationssatelliter och annan infrastruktur för att befria kontinenten från Europas grepp.

Alla var förbjudna planer och åtgärder i Västalliansens ögon och Gaddafi måste elimineras och för att få Västs folk medgivande porträtterades Gaddafi som en livsfarlig diktator som måste ersättas med “demokrati”. Denna bild av Gadaffi lever kvar än i dag.

Ryssland ska möta samma öde som Libyen

Stina Dabrowski hyllades som en modig hjälte i Sverige för sin SVT-intervju, men när Tucker Carlson i början på februari 2024 intervjuade Putin hängdes Carlson ut som en dissident och Putinvän. I båda fallen pekas ledarna ut som diktatorer.

Tucker Carlsons intervju kan försvåra ett militärt angrepp mot Ryssland. En Västallians dirigerad av Washington och med NATO i spetsen har ambitionen att krossa Ryssland, införa ett västerländskt “godkänt” styre och stjäla naturtillgångarna, precis som i Libyen.

För att lyckas med det måste Putin av journalister och politiker porträtteras som en livsfarlig diktator som när som helst kan angripa Europa. Västs intervention i Ukraina med start 2014 (Maidan-kuppen och regimbytet), försöken att dra in Ukraina i EU och NATO,  expansionen av NATO intill Ryssland är alla viktiga strategiska drag i förberedelserna inför ett krig mot Ryssland.

Kriget planeras att utföras av europeiska styrkor åt USA. Europas folk offras (som Ukrainas folk redan offrats) och EU blir en spillra. I slutet av det planerade kriget ska USA gå in och “rädda” Europa precis som i slutet av andra världskriget.

 

Relaterat

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Rysskräcken och krigsmoralen i Sverige komer att boostas med false flag-händelser, lika förutsägbart som gräsbränder i juli

 • Att skapa en egen valuta är ju fullt legitimt, men att mörda någon som vill ha en egen valuta, kan det vara legitimt, eller vad någon hr Reinfeldt?

 • Om man nu gör mordet till ett prejudikat att mörda dem som vill ha en självständig valuta, hur många amerikanska presidenter överlever då det.

 • Inget land ska få ha sina egna landsmäns intresse som prioritet. Hur skulle det se ut om ett land har det. Ett land som uza som inte har sina landsmäns bästa i åtanke kan inte smälta det. Har dessutom landet ifråga en tanke på att starta en egen valuta vid utrikeshandel så ska dom dödas, så fungerar uza politiken.

 • Problemet för och med Stina Dabrowski är att hon inte insåg, varken 1990 eller när Aftonbladet intervjuade henne 2011, att om man åker runt och intervjuar statsledare följer det med ett visst krav på att man uttrycker ett visst mått av respekt.

  Dabrowski åkte istället till Libyen med föreställningen att hon skulle intervjua en galning som när som helst kunde kasta henne i fängelse bara för en felaktig fråga. Naturligtvis var det inte så.

  När hon åkte ner för att intervjua Gaddafi hade hon så många vanföreställningar om honom så att minsta lilla minspel eller svar från honom omedelbart övertolkades som bevis för ett dårskap.

  I själva verket uttrycker Gaddafi tolerans, ungefär som inför ett barn, för den navia svenskan som inte vet eller förstår någonting om geopolitik och Gadaffis ställning i arabvärlden och Afrika.

  Här kommer även den internationellt kända svenska malligheten in i bilden. Dabrowski trodde att hon kom från en högre moralisk nivå och att denna inbillade moraliska högfärd innebar ett osynligt beskydd för henne.

  När Gaddafi ler, skrattar lite och skämtar så gör han det förmodligen för att Dabrowski inte ska förlora ansiktet totalt, vilket hon lyckades med väldigt bra.

  Hela intervjun avslutas med att Dabrowski vill hoppa tillsammans med Gaddafi. Det sammanfattar väldigt väl den infantila och okunniga svenskens status i dessa internationella sammanhang som ställer helt andra krav än de som finns inne på malliga SVT.

  • Ett litet hopp för den fina demokratin!

   Det kan vi väl alla bjuda på. Ja se så fint Libyen funkar nu…..

   I Sverige kan vi alltså inte hålla rätt på ett gäng ungdomar som kastar sten med ett utvecklat övervakningssamhälle. Han höll ordning hur länge?

  • Om man läser mer som berör Ghadaffi och skalar bort det man känner igen som subversiva attacker med ursprung från Västvärlden, så instämmer jag i din analys ovan!

 • Kan inte se att Stina är “livrädd”.

  DÄremot att han är så annorlunda att folk generellt inte kan ta in det. TÄnka efter före man svara är väl en utdöd konst idag.

  Stina känner sig väl tryggare med våran “kultur”. Vem hade du velat ha som ledare. Gaddafi eller Wallenberg?

  https://www.youtube.com/watch?v=cyjAcKL9O0A

   • Jag föreställer mig att hon var rädd för repressalier från väst om hon inte frammanade en dålig bild av Khadaffi. Att det var ett farligt uppdrag för henne personligen om hon varit objektiv. Men sånt pratar inte de politiskt korrekta öppet om. Orwell beskrev fenomenet med att man lever sig in så till den grad i politiskt korrekta värderingar att man till slut ‘vet’ att svart är vitt.
    Dvs de politiskt korrekta har inte ens kvar någon äkta tankeförmåga.

 • Det är nog så att styr man ett land med islam som religion så får man räkna med att vara tuff för att hålla dessa på mattan och inte skapa kaos. Det räcker med 3% är radikala islamister så innebär det i slutändan hundratusentals potentiella terrorister som vill införa militant islam och Ghadaffi brukade fängsla ett antal tusen av de värsta varje år för att hålla landet säkert mot ett islamskt maktövertagande. Ska bli intressant att se hur de olika regimerna i EU ska hantera detta problem utan att ta till fängelser och våld? Kommer inte att fungera men politiker i väst har alltid stått på barrikaderna och kritiserat andra men nu vankas andra bullar…Sverige lär väl bli först ut att försöka hantera islams frammarsch eftersom man tagit mot så många muslimer i förhållande till befolkningens storlek.

 • Tyvärr var Gaddafi även en våldtäktsman och pedofil. Hans generaler lät aldrig sina döttrar träffa Gaddafi av rädsla för vad han skulle göra med dem.

  • Jo men han var väl ändå inte, som Clinton och andra världsledare, del i Epsteins pedofilgäng? Efter hans tid..
   Men “Power corrupts and total power corrupts totally” så det är säkert inte omöjligt att han begick det du beskriver. Men samtidigt ingick ju detta i propagandan mot honom, där man använde allt för att svartmåla, så bevis för detta krävs såklart.

  • Men hur vet i om det överhuvudtaget är sant? Är detta rykte ännu ett exempel på desinformation från Väst för att utmåla honom som galen? Det är ju precis så här man gör om och om igen.

   Ett annat exempel är Assange. Det finns säkert en miljon svenskar som tror att han är en våldtäktsman trots att han aldrig våldtog någon.

    • Jag ger Inte mycket, eller något alls, för en beskrivning kommen från en sk journalist på ett globalistblad som le monde.

     Men även om folk skulle tro på det, så förändrar det ju inte att washington, city of ‘london’ i kollaboration med 6 andra länder skickade tillbaka Libyen till stenåldern fosforbombmördade 10 000 tals, omvandlade landet till en slavmarknad på en grushög, snodde libyska folkets 150ton guld och forslade det till rockefellarnas och rothschildarnas respektive privata kassavalv, samt sist men inte minst öppnade afrikanska slussen till europa så nu 100tals i veckan drunknar i medelhavet.

     Säger sig självt att barry den radarstyrde lille pederasten, med killary, inte hade libyska folkets bästa för ögonen..Hade Libyen haft kärnvapen, hade mordet på det landet aldrig ens planerats. Eller mot Palestina.

     Globalisterna klarar inget motstånd, därför behövde de ‘flygförbudszon’ i Libyen, eller använder förbjudna vapen mot försvarslösa. Globalister är extremt fega. Det ska vi komma ihåg när de ger sig på oss

 • Där satt den Torbjörn!!!
  ”Nobelpris” i HYCKLERI kan delas ut till många socialister, börja med Hultqvist.

 • De flesta libyer hade det nog bättre under Gaddafi än vad många svenskar har det i Sverige av idag. Det är en skam att Sverige deltog i mordet av Gaddafi och med ett Natomedlemskap kommer såna här övergrepp bli vardagsmat framöver.

  • Gratis sjukvård, gratis utbildning och stor guldreserv. Ingen statsskuld. Så i alla fall bäst i Afrika, troligtvis bättre än oss.

   • Ja, i Gaddafis Libyen fanns det förmodligen inte några pantburkssamlande pensionärer. Men han ville ju inte räta in sig i ledet och därför tog de bort honom. Ett varnande exempel som verkar tagit skruv eftersom t.ex. svenska politiker tävlar om vem som kan sälja ut Sverige och svenskarna snabbast och mest.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *