Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Journalisten Stina Dabrowski intervjuade Gaddafi 1990 utan att förstå sin egen roll i angreppet på Libyen

Analys: Betydelsen av mediernas och journalisternas roller innan, under och efter de industriella krigen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 februari 2024
- Torbjörn Sassersson
Stina Dabrowski intervjuade Muammar Gaddafi 1990. Foto: SVT
Stina Dabrowski intervjuade Muammar Gaddafi 1990.

Stina Dabrowski från SVT kommer aldrig att glömma sitt möte med Muammar Gaddafi 1990, skriver Aftonbladet: “Jag har aldrig varit så rädd i mitt liv” och “han var oerhört nyckfull, verkade drogad”. Porträttet av Gaddafi speglade dåtidens bild av Libyens ledare som en hänsynslös diktator.

En månad innan Västs attack mot landet 2011, och sedermera mordet på Gaddafi, fyllde Aftonbladet samma år på bilden av en oförutsägbar och livsfarlig diktator. Stina Dabrowski minns intervjun 1990 i artikeln från 2011:

“När jag ställde mina mest kritiska frågor var han först tyst länge för att sedan ge ifrån sig ett galet skratt. Man undrade om det var en signal om att vi skulle gripas. Jag menar, här satt vi med en diktator som fängslat och dödat tusentals och som svarade att han lärt sig att djur är bättre än människor.”

Stina Dabrowski blev en psykologisk del av det totala angreppet på Libyen

Aftonbladet skriver att:

“…efter mötet tänkte hon att Gaddafi var en pajas vars dagar var räknade. Hon har förvånats över att han hållit sig kvar”.

“Nu växer hoppet för varje dag. Man hoppas, samtidigt som man är rädd för repressionen. Demonstranterna är väldigt modiga människor.”

 

Gaddafi en hjälte i Afrika

Enligt en majoritet av afrikanerna var Gaddafi en hjälte och någon som motsatte sig kolonialisterna i Afrika och därefter fick betala det högsta priset när Libyen bombades av USA, Frankrike och Storbritannien med stöd av det svenska flygvapnet och CIA-finansierade terrorister.

Muammar Gaddafi ville införa en egen guldbaserad valuta för Afrika, ett eget “IMF”, African Montary Fund, egna kommunikationssatelliter och annan infrastruktur för att befria kontinenten från Europas grepp.

Alla var förbjudna planer och åtgärder i Västalliansens ögon och Gaddafi måste elimineras och för att få Västs folk medgivande porträtterades Gaddafi som en livsfarlig diktator som måste ersättas med “demokrati”. Denna bild av Gadaffi lever kvar än i dag.

Ryssland ska möta samma öde som Libyen

Stina Dabrowski hyllades som en modig hjälte i Sverige för sin SVT-intervju, men när Tucker Carlson i början på februari 2024 intervjuade Putin hängdes Carlson ut som en dissident och Putinvän. I båda fallen pekas ledarna ut som diktatorer.

Tucker Carlsons intervju kan försvåra ett militärt angrepp mot Ryssland. En Västallians dirigerad av Washington och med NATO i spetsen har ambitionen att krossa Ryssland, införa ett västerländskt “godkänt” styre och stjäla naturtillgångarna, precis som i Libyen.

För att lyckas med det måste Putin av journalister och politiker porträtteras som en livsfarlig diktator som när som helst kan angripa Europa. Västs intervention i Ukraina med start 2014 (Maidan-kuppen och regimbytet), försöken att dra in Ukraina i EU och NATO,  expansionen av NATO intill Ryssland är alla viktiga strategiska drag i förberedelserna inför ett krig mot Ryssland.

Kriget planeras att utföras av europeiska styrkor åt USA. Europas folk offras (som Ukrainas folk redan offrats) och EU blir en spillra. I slutet av det planerade kriget ska USA gå in och “rädda” Europa precis som i slutet av andra världskriget.

 

Relaterat

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq