Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Sverige röstas in i NATO av Ungern – Endast ungerska högern sa nej

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 februari 2024
- NewsVoice redaktion
Dóra Dúrá och Viktor Orban (th).
Dóra Dúrá från "Vårt hemland" röstade nej till ett svenskt medlemskap i NATO. Viktor Orban (th), Ungerns president.

Omröstningen i det ungerska parlamentet under måndagen slutade 188 för och 6 röster emot ett svenskt NATO-medlemskap. Nej-sägarna hittas alla i högerpartiet “Vårt hemland”.

Előd Novák från “Vårt hemland” sa att partiet starkt motsätter sig ett svenskt medlemskap eftersom ett medlemskap innebär ytterligare en utvidgning av NATO och därför utgör en ny provokation mot Ryssland, vilket potentiellt kan innebära ett steg ett tredje världskrig.

Partiet “Vårt hemland” allierat med Alternativ för Sverige (AfS), i Sverige, och det var AfS som bad det ungerska partiet att rösta nej, enligt ledamoten Dóra Dúrá i “Vårt hemland”:

”Våra svenska allierade, AFS, bad ungrarna att inte ge efter för globalistiska påtryckningar och låta Sverige bli en militär marionett till USA”.

Expressens journalist Lou Mikko kallar nedsättande “Vårt hemland” för ett “högerextremistiskt parti”, trots att partiet med stöd av svenska AfS genom sitt röstande försöker skydda Sverige från ett krig mot Ryssland och från att Sverige hjälper den USA-styrda krigsorganisationen NATO att ta Europa närma sig ett tredje världskrig.

De två tidigare världskrigen 1914-1918 och 1939-1945 var fyra respektive sex år långa. Första världskriget ledde till mellan 8,5 och 16,5 miljoner döda (civila och militära). Andra världskriget ledde till mellan 40 och 72 miljoner döda. I det andra världskriget släpptes 2 atombomber, båda av USA.

Bra vapenaffär för SAAB AB

Godkännandet av Sverige som ett nytt NATO-land kommer bara några dagar efter att Ungern och Sverige undertecknat ett avtal om att Ungern får köpa ytterligare fyra stridsflygplan av modellen Jas 39 C Gripen. Samtidigt förlängs det tidigare samarbetsavtalet med Ungern om stöd och logistik med 10 år från 2026 till 2036 rörande de 14 st Jas Gripen som Ungern har leasat och som 2026 övergår i Ungersk ägo.

En tredjedel av ett plans livscykelskostnad är själva anskaffningen och att resterande två tredjedelar är eftermarknad, skriver Expressen.

“När du sålt någonting genereras en eftermarknad och den är ofta värd mer än själva planet då det innebär att du får fortsätta leverera reservdelar, kompetens och uppgraderingar till kundlandet”, säger Per Olsson, försvarsekonom på Totalförsvarets forskningsinstitut till Expressen.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq