Tekniska framsteg inom spelbranschen

publicerad 5 februari 2024
- Underhållning @NewsVoice
Tekniska framsteg inom spelbraschen Foto: Pramod Tiwari Licens: Pexels
Tekniska framsteg inom spelbraschen

I december hölls ett samtal på Tekniska museet i Stockholm under titeln “AI och deep fake: Samtal om sanning, teknik och demokrati i den digitala tidsåldern”. I den digitala eran som är i konstant förändring föds nya och svåra utmaningar som så kallade deep fakes. Deep fakes är digitala förfalskningar av bilder, ljud eller videor som uppfattas som äkta.

Tekniken görs till stor del möjlig tack vare artificiell intelligens som kan användas för att främja underhållning och utbildning men också i mer destruktiva syften för att sprida bland annat desinformation och propaganda. Ämnet AI-teknik och deep fakes aktualiserar därmed frågor om sanning, demokrati och etiska, rättsliga och sociala dilemman i den digitala tidsåldern. I det här inlägget tittar vi på hur ny teknik förändrat spelbranschen.

Lanseringen av digitala plattformar

Vissa läsare kanske minns en tid då internet var i sin vagga. En tid då man använde sig av krångliga modem för att koppla upp sig till hisnande www en kort men dyr stund. Idag är internet en given del av samtiden för de flesta i i-världen, och nätets framväxt formade även spelbranschen. En viktig teknisk utveckling ägde rum tidigt 2000-tal i samband med lanseringen av digitala plattformar för poker, inklusive regler, och gaming online.

Redan på 90-talet hade ett antal pionjärer inom branschen börjat experimentera med enklare hemsidor för spel. Det var dessa förlagor som vidareutvecklades i början av 2000-talet och som ledde till ett nytt alternativ till de landbaserade anläggningarna som tidigare varit det enda på marknaden för poker- och spelfantaster.

Nuförtiden genomsyras dessa plattformar av ytterligare tekniska framsteg. De omfattar en rad olika tjänster och produkter förutom ren poker och/eller gaming, däribland information om regler och strategier och pedagogiskt material om historia och terminologi.

Olika betalningsmetoder inom spelbranschen

Idag äger en stor del av handeln av produkter och tjänster rum online. Detta kallas med ett samlingsnamn för e-handel och är ett vanligt inslag även i spelbranschen där olika transaktioner i form av insättningar och uttag äger rum med digitala mekanismer för betalning.

Medan dåtidens pokerspelare växlade marker över disk på det lokala casinot gör dagens spelare samma slags transaktioner digitalt genom en uppsjö av olika betalningsmetoder som varit omöjliga om det inte vore för teknisk utveckling inom ramen för betallösningar.

Idag kan de som frekventerar spelsajter betala med allt från kreditkort till Swish, Klarna, Apple Pay (och på vissa internationella sajter med kryptovaluta till och med). Tack vare inloggning med Mobilt BankID – ytterligare en fiffig uppfinning för ID-autentisering och trygghet – kan branschen och spelarna förvissa sig om att färre oegentligheter äger rum i samband med betalning.

AI- och VR-teknik

Foto: Mohamed Hassan Licens: pxere.com https://pxhere.com/en/photo/1584997#google_vignette

AI- och VR-teknik används i stor utsträckning redan inom ramen för en rad samhällsnyttiga funktioner som bland annat vården. Tekniken och dess enorma möjligheter är dock för kraftfulla för att inte dessutom användas av även privata aktörer som spelbranschen och dess spelare. Branschen utnyttjar till exempel AI för att erbjuda sina spelare mer uppslukande, verklighetstrogna och interaktiva upplevelser som i hög grad imiterar den upplevelse man tidigare enbart fått på landbaserade anläggningar.

Som spelare behövde man länge förlita sig på färdigheter, strategi och psykologi för att lyckas inom online-poker och utklassa motståndare. Med hjälp av AI kan moderna spelare emellertid även ta hjälp av algoritmer och statistisk analys för att fatta bättre beslut runt pokerbordet. Maskininlärningsalgoritmer kan exempelvis analysera enorma mängder data för att identifiera mönster och förutse framtida resultat.

Slutord

Som vi visat i vårt inlägg innebär ny teknik nya möjligheter som kan få spelbranschen att utvecklas i positiv riktning. Som med alla moderna företeelser är dock ny teknik inte riskfri. Möjligheten att kunna betala flexibelt online måste vägas mot säkerhetsrisken av att lämna ut person- och betaluppgifter på nätet.

AI-teknik kan hjälpa en redan skärpt pokerspelare att bli vassare men öppnar också upp för fusk i fel händer.  Branschen måste därmed växa lagom långsamt för att ta itu med alla praktiska, moraliska och rättsliga dilemman som den tekniska utvecklingen medför.

Relaterat:


Så här kan du stötta Newsvoice